Haaruitval oorzaken: Waarom valt mijn haar uit?!

Wat is de oorzaak van haaruitval? Het is logisch dat je jezelf dat afvraagt. Het uitvallen van je haren kan namelijk meerdere redenen hebben, maar niet voor iedereen is het even duidelijk waarom het nou gebeurt. Maar wees gerust! In dit artikel leg ik de meest voorkomende oorzaken van haaruitval voor je uit!

1 - Erfelijke haaruitval

Erfelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Deze vorm van haaruitval, ook wel Alopecia Androgenetica genoemd, neem je over van je ouders. En wat veel mensen niet weten, is dat dit zowel voor kan komen bij mannen als vrouwen.

Dihydrotestosteron (DHT)

Hoe dit nou precies komt, is heel ingewikkeld. Maar heel simpel gezegd, gebeurt deze vorm van haaruitval wanneer je haren extra gevoelig zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon zorgt er dan voor dat je haren kleiner en dunner worden, tot ze op bepaalde plekken helemaal verdwijnen.

En wat je hier aan kunt doen? Nou… Eigenlijk niet zo veel. Er zijn wel bepaalde medicijnen die het proces vertragen en je haar dikker kunnen laten lijken. Maar vaak komen deze medicijnen met nare bijwerkingen.

Wel zijn er tegenwoordig bepaalde natuurlijke haargroei-middelen die speciaal zijn ontwikkeld voor het behoud van een gezonde haargroei en haarsterkte. Een natuurlijk alternatief zonder nare bijwerkingen van die chemische troep. Ideaal, toch?


2 - Haaruitval door stress

Deze vorm van haaruitval staat op de tweede plek van de oorzaken van haaruitval. Ik weet dat het misschien heel raar klinkt dat je haar uitvalt door stress, maar toch is het zo! Door stress kan de balans van je hormonen worden verstoord.

Cortisol

Heb je wel eens gehoord van cortisol? Dit is een hormoon dat wordt aangemaakt wanneer je stress hebt en verantwoordelijk is voor het uitvallen van je haren door stress. Simpel gezegd komt dit doordat je haren hun haarcyclus sneller afronden tijdens of na langdurige stress situaties. Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat bij extreme stress hele plukken haar tegelijkertijd uitvallen!

3 - Haaruitval door een schildklierziekte

Ook door een schildklierziekte kan het voorkomen dat je haar uitvalt. Nu snap ik dat je denkt: “Wat is een schildklierziekte? En hoe weet ik of ik een schildklierziekte heb?” Nou… Ongeveer 500.000 mensen in Nederland, hebben last van hypothyreoïdie. Het grootste deel hiervan zijn vrouwen.

Wat veel mensen niet weten, is dat deze ziekte ook een oorzaak kan zijn van haaruitval. Je schildklier is namelijk verantwoordelijk heel veel processen in je lichaam, waaronder je zogenoemde basale metabolische functies. Dit is eigenlijk een heel chique woord voor het proces dat ervoor zorgt dat van alles goed werkt in je lichaam. Denk hierbij aan het regelen van je energie en zuurstof, maar ook het groeien van je haar, huid en nagels.

4 - Haaruitval door stijlen

Dit is een oorzaak voor haaruitval die over het algemeen alleen bij vrouwen voor komt. Maar toch kan het echt zo zijn dat je haar uitvalt wanneer je jouw haar te vaak stijlt. Vaak is het zo dat veel dingen die worden gebruikt als “haarverzorging”, meer schade aanrichten aan je haar dan dat het goed is voor je haar. 

In het ergste geval kan je haar er zelfs van kapot gaan, zoals bij het overmatig stijlen van je haren. Dit komt omdat je haar zwakker wordt en kan afbreken, als het overmatig wordt blootgesteld aan de warmte en bepaalde chemische middelen.

5 - Haaruitval door shampoo

Ook bepaalde shampoos kunnen de oorzaak zijn van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Zeker als je jouw haar heel vaak wast (bijvoorbeeld dagelijks), is het heel belangrijk om de juist producten te gebruiken om onnodige haaruitval tegen te gaan.

Natrium lauryl sulfaat

Hoe dit dan mogelijk is? Nou… In bepaalde shampoos zit een stofje genaamd Natrium lauryl sulfaat, ook wel bekend als SLS. Dit stofje zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën uit je haar worden gewassen, waardoor je haar heel broos wordt en veel makkelijker afbreekt.


6 - Haaruitval na zwangerschap

Ook na de bevalling kan het voorkomen dat je haren uitvallen. En dat terwijl je waarschijnlijk tijdens de zwangerschap gemerkt hebt dat je haar juist dikker is geworden. Vaak schrikken vrouwen er daarom juist heel erg van als hun haar in een keer uit begint te vallen, terwijl dit eigenlijk heel normaal is.

Omdat je hormonale balans tijdens de zwangerschap wordt verstoord, komen bijna al je haren in de groeifase van hun cyclus terecht. Simpel gezegd blijft je haar dus groeien en vallen er bijna geen haren uit, terwijl dit normaal wel zo is. Wanneer je hormonale balans weer in evenwicht komt nadat je bent bevallen, vallen deze haren alsnog uit.

Het lijkt nu dat er heel veel haren uitvallen, maar eigenlijk zijn dit allemaal haren die al uit hadden moeten vallen. Na verloop van tijd is ook je haarcyclus weer helemaal in balans en is alles weer zoals normaal. De duur van deze vorm van haaruitval is per vrouw verschillend en kan 3 tot 8 maanden na de zwangerschap nog voorkomen.

7 - Haaruitval door een tekort aan vitamines

Tenslotte komt het toch ook veel voor dat je haren uitvallen doordat je lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Je haren hebben namelijk een bepaalde van vitamines en mineralen nodig om te kunnen groeien. En wanneer je deze voedingsstoffen niet binnenkrijgt, kan je haar ook niet groeien natuurlijk…

De twee belangrijkste voedingsstoffen die je haar nodig heeft, zijn vitamine B8 (ook wel biotine genoemd) en het mineraal zink. 

Biotine

Biotine is heel belangrijk voor het behoud van normaal haar, omdat het bijdraagt aan een normale haargroei. Eigenlijk houdt het je haren sterk en glanzend.

Zink

Zink heeft een belangrijke rol bij verschillende processen in je lichaam, waaronder je haargroei. Daarbij zorgt zink ervoor dat je haar sterk en glanzend blijft, waardoor het niet zomaar uitvalt. Je vind zink voornamelijk in vlees, vis, zeevruchten, noten en zaden.