Is vitamine B6 schadelijk?
20 december 2018 
3 min. leestijd

Is vitamine B6 schadelijk?

Is vitamine B6 schadelijk?“… Steeds vaker krijgen wij deze vraag én waarom vitamine B6 nog in onze natuurlijke voedingssupplementen zit. Het zou volgens sommige slecht zijn voor de gezondheid… “Want dat stond laatst nog in de krant”…

Recentelijk verscheen er namelijk een groot artikel op internet én in de krant over de mogelijke gevaren van vitamine B6. Veel mensen hebben dit artikel gelezen en vroegen ons of dit ook écht zo gevaarlijk was, want zij gebruiken het al tijden en vrezen voor hun gezondheid.

Ik stel jullie gerust… 

Vitamine B6 is niet schadelijk, zolang je er maar niet teveel van inneemt. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat alle stoffen op aarde giftig zijn, mits je er niet teveel van inneemt. Zo is het drinken van een glaasje water heel gezond, maar het opdrinken van 10 liter water, levensgevaarlijk. Zo moet je dat ook zien met vitamine B6, alleen zijn de hoeveelheden iets kleiner.

Een normale dosis vitamine B6

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is 1,4 mg (100% ADH). Om aan deze hoeveelheid te komen zou je één van de volgende hoeveelheden moeten eten:

 • 16 hele eieren, rauw = 0,088 mg B6 per ei
 • 310 g hazelnoten = 0,45 mg B6 per 100 gram
 • 350 gram kippenvlees = 0,4 mg B6 per 100 gram
 • 116 gram pistachenoten = 1,2 mg B6 per 100 gram
 • 13 volkoren boterhammen = 0,11 mg B6 per volkoren boterham

Zoals je ziet moet je dus enorm veel eten, wil je per dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (1,4 mg) binnen krijgen. Veel mensen lukt dit niet en kiezen daarom voor een vitamine B-complex voedingssupplement. Let bij het kopen van zo’n voedingssupplement wel altijd op de dosering B6 in het product. Hieronder lees je tot welke dosering deze vitamine veilig en verantwoord te gebruiken is.

Tot welke dosering vitamine B6 veilig is

Uit het rapport van de Nederlandse Gezondheidsraad blijkt dat de veilige bovengrens van vitamine B6 ongeveer 25 mg per dag is voor een volwassen persoon. Bij kinderen en jong volwassenen liggen die getallen iets anders, zoals te zien is op de volgende afbeelding. (bron: Gezondheidsraad.nl)

Bovengrens Vitamine B6

De maximale veilige dosis per dag vind je in de laatste kolom onder “bovengrens”. Links naast deze kolom vind je de “adequate inneming”, waarmee de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in milligrammen wordt bedoelt. Wanneer je 25 mg B6 per dag binnen krijgt (18x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is het nog steeds niet schadelijk.

Moet je eens voorstellen hoeveel je zou moeten eten om 25 mg vitamine B6 binnen te krijgen… We gaan het even voor je uitrekenen (op basis van het vorige voorbeeld):

 • 285 hele eieren, rauw = 0,088 mg B6 per ei
 • 5,53 kg hazelnoten = 0,45 mg B6 per 100 gram
 • 6,25 kg kippenvlees = 0,4 mg B6 per 100 gram
 • 2,01 kg pistachenoten = 1,2 mg B6 per 100 gram
 • 232 volkoren boterhammen = 0,11 mg B6 per volkoren boterham

Wow…. Dat is veel eten! Het is zoals je kunt zien ook écht onmogelijk om teveel vitamine B6 binnen te krijgen via normale voeding. En nu horen we je denken….

Wat is er gevaarlijk aan Vitamine B6

Ongeveer 4 jaar geleden heeft de Gezondheidsraad de veilige bovengrens van 100 mg B6 per dag, verlaagt naar 25 mg B6 per dag. Ondanks dat besluit zijn er nog steeds veel bedrijven die vitamine B6 supplementen verkopen met soms wel 100 mg vitamine B6 per tablet (!)

100 mg vitamine B6 per dosering is 4x de maximale veilige bovengrens.

Wanneer mensen deze tabletten slikken, zullen zij in het begin nog niet veel nadelen ervaren. Maar wanneer zij langere tijd teveel vitamine B6 in hun bloed hebben, krijgen zij last van allerlei vage symptomen zoals:

 • Verminderd of doof gevoel
 • Een slap gevoel (spierzwakte)
 • Verstoorde coördinatie
 • Tintelingen in o.a. de voeten en handen
 • Branderig gevoel in de voetzolen en handpalmen

Kies daarom voor een veilig vitamine B-complex

Het merendeel van de Nederlandse merken heeft inmiddels al veilige doseringen vitamine B6 in hun producten. Maar let vooral op producten uit het buitenland. Ons vitamine B-complex bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten en maar 1,8 mg vitamine B6 per dosering. Daarnaast hebben wij vitamine C toegevoegd voor een extra sterke werking.

Door te klikken op onderstaande afbeelding kom je direct op de productpagina van ons vitamine B-complex. Daar vind je meer informatie over de ingrediënten in het product en de werking.

Vitamine B complex


Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen