6 Voedingsmiddelen die onterecht ongezond worden genoemd!
Tegenwoordig is het erg populair een gezonde levensstijl aan te nemen. En hiervoor is het belangrijk om ook gezond te eten. Overal zie je zogenaamde voedingsexperts opduiken, die je precies vertellen wat je wel en niet moet eten.
Veel van deze adviezen zijn gebaseerd op verouderd onderzoek, waardoor sommige voedingsmiddelen onterecht ongezond worden genoemd. In dit artikel beschrijf ik 6 verschillende voedingsmiddelen die wél gewoon gezond zijn!
1 - Bevroren groenten
Veel mensen denken dat bevroren groenten ongezonder zijn dan verse groenten. Het klinkt heel logisch, maar bevroren groenten zijn helemaal niet ongezond.
De meeste groenten zijn het gezonds wanneer je ze direct uit de grond plukt en vervolgens bereidt. Eer dat vers geplukte groenten in de supermarkt liggen, zijn er al weer een aantal dagen verstreken.
Bevroren groenten worden vaak direct ingevroren nadat ze zijn geplukt. Hierdoor zijn ze minstens net zo gezond als de verse groenten in de supermarkt.
Uit onderzoek is gebleken dat het gehalte vitamine C in broccoli en erwten die 12 maanden bevroren zijn geweest, nog vergelijkbaar is met erwten en broccoli die net is geoogst. (1)
Ook andere vitamines, mineralen en vezels blijven behouden tijdens het invriezen. Hierdoor zijn deze niveaus in bevroren en verse groenten vrijwel hetzelfde. Kortom, bevroren groenten zijn gewoon gezond!
2 - Zout
Iedereen heeft het wel eens gehoord… Te veel zout is slecht voor je bloeddruk. Maar wat veel mensen niet weten, is dat zout ook een belangrijk elektrolyt is. Dit is een stofje dat helpt om je vochtbalans in stand te houden en er daarnaast voor zorgt dat je zenuwen en spieren goed blijven werken.
Te weinig zout eten is dus ook niet goed voor je. Toch zijn er heel veel mensen die niet genoeg zout binnen krijgen, omdat ze denken dat het ongezond is. Wanneer je geen hoge bloeddruk hebt, wordt het aangeraden om minimaal 1,5-2,5 gram zout per dag te eten. (2)
3 - Volle zuivelproducten
Het is algemeen bekend dat volle yoghurt, room en boter veel verzadigd vet en cholesterol bevatten. Hierdoor kiezen mensen vaak voor de magere en vetvrije varianten. Nu blijkt dat deze “gezondere” zuivelproducten juist een paar voordelen van volvette zuivelproducten missen.
Alleen volle zuivelproducten bevatten bijvoorbeeld geconjugeerd linolzuur (CLA) en vitamine K2.
CLA heeft juist een positief effect op gewichtsverlies en vitamine K2 helpt om je hart en botten te beschermen, door calcium in je botten en uit je bloedvaten te houden. (3)
Hou er wel rekening mee dat volle zuivelproducten veel calorieën en verzadigde vetten bevatten, waardoor je ze met mate moet consumeren.
4 - Rood vlees
Vaak wordt er gezegd dat rood vlees ongezond is, maar eigenlijk is het een hele goede bron van hoogwaardige eiwitten. Al duizenden jaren lang is het een belangrijk onderdeel geweest van onze voeding.
Uit onderzoek is gebleken dat rood vlees ons in staat heeft gesteld om grotere, complexere hersenen te ontwikkelen, wanneer er geen hoge kwaliteit plantaardige voedings beschikbaar was. (4)
Dierlijke eiwitten kunnen je spierfunctie verbeteren en rood vlees zit er vol mee. Daarnaast is rood vlees ook een goede bron van heemijzer. Dit is de vorm van ijzer die je lichaam het beste absorbeert. Grasgevoerd rood vlees is de gezondste optie, omdat het meer gezonde vetzuren bevat zoals CLA.
5 - Hele eieren
Over het algemeen zijn eieren een van de gezondste voedingsmiddelen die er zijn. Zogenaamde voedingsexpert hebben jarenlang geadviseerd om geen hele eieren te eten. Volgens hen bevat de dooier te veel cholesterol.
Er werd zelfs gezegd dat het eten van eigeel een slechte invloed heeft op het cholesterolgehalte in je bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
Uit onderzoek is gebleken dat voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, zoals hele eieren, ervoor zorgen dat je lever juist minder cholesterol produceert om dit te compenseren. (5)
Het eten van hele eieren is dus helemaal niet slecht voor je! Ze zitten vol licht verteerbare, hoogwaardige eiwitten waar je urenlang van profiteert.
Daarnaast zit er ook veel zeaxanthine en luteïne in de eidooiers. Deze stofjes zijn twee hele krachtige antioxidanten die helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen.
6 - Chocolade
Wanneer je aan chocolade denkt, denk je gelijk: ongezond. Over het algemeen klopt dit ook wel, omdat chocolade heel veel suikers en calorieën kan bevatten. Maar dit is het geval bij witte en melk chocolade.
Pure chocolade (van meer dan 85% cacao) is daarentegen wél gezond. Het bestaat grotendeels uit cacao, wat een aantal verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Zo bevat cacao bijvoorbeeld veel flavenoïden , welke een krachtige antioxiderende werking hebben.
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade een positief effect heeft op je insuline gevoeligheid, bloeddruk en slagaderfunctie bij volwassen met overgewicht. (6)
Kortom, het eten van een stukje pure chocolade met ten minste 85% cacao per dag, is erg gezond!
Samengevat
Kort gezegd is het dus helemaal niet erg om bevroren groenten, zout, volle zuivelproducten, hele eieren en pure chocolade te eten. In recentelijk onderzoek is achterhaald dat deze voedingsmiddelen helemaal niet zo ongezond zijn als er eerst werd gedacht.