Slaapproblemen? 11 super handige tips!

Een gezonde nachtrust zonder slaapproblemen is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Toch zijn er veel mensen die slecht slapen. Als deze periode langer aanhoudt (2 – 3 weken) spreekt men van een slaapprobleem. De grootste oorzaak bij slaapproblemen is stress.

Dit kunnen allerlei vormen van stress zijn: relatieproblemen, te lang opblijven, overwerken of bijvoorbeeld laat op de avond gaan sporten. Daarnaast kan televisie kijken en/of je smartphone gebruiken tot laat op de avond, zorgen voor slaapproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 Nederlanders kampt met lichte tot ernstige slaapproblemen.

Wanneer slaapt je goed?

  1. Als je jezelf uitgerust en fit voelt overdag.
  2. Wanneer je snel inslaapt, vaak binnen 15 minuten.
  3. Je goed doorslaapt en tussentijds niet/nauwelijks wakker wordt.

Frustraties bij slaapproblemen

  1. Te licht slapen waardoor je zich niet uitgerust voelt ’s ochtends.
  2. Doorslaap-problemen: vaak wakker worden & moeilijk weer inslapen.
  3. Inslaapproblemen: urenlang woelen voordat je in slaap valt.
  4. Veel te vroeg wakker waardoor je te kort slaapt.

Gevolgen van slecht slapen

  1. Geheugen- en concentratieproblemen
  2. Vermoeid- en neerslachtigheid
  3. Overdag suf en slaperig
  4. Verminderde weerstand
  5. Hoofdpijn
  6. Humeurig & snel geïrriteerd zijn
  7. Kan leiden tot depressie
  8. Verhoogde kans op o.a. diabetes & obesitas

Wat kan ik doen tegen slaapproblemen?

De eerste stap bij het oplossen van een slaapprobleem is het zoeken van de oorzaak. Bij het merendeel van de mensen is dit stress en dit kan vaak verholpen worden door de stressoren uit te schakelen, ademhalingsoefeningen en/of je slaaphygiëne te verbeteren.

Soorten slaapmiddelen

Er zijn verschillende soorten slaapmiddelen. Wanneer je veel heeft van slaapproblemen zal jouw arts je een synthetisch slaapmiddel voorschrijven. Deze middelen van de huisarts kunnen echter nare bijwerkingen met zich mee brengen en werken vaak verslavend. Deze slaapmiddelen kunnen o.a. duizeligheid, een slechte concentratie, geheugenstoornissen én een duf gevoel veroorzaken.

Een andere oplossing voor slaapproblemen is het gebruik van natuurlijke middelen. Zo vermijdt je de serieuze bijwerkingen van dit soort middelen én raakt je niet verslaafd. Het product Nachtrust en Stemming van Natuurlijk Presteren helpt inmiddels duizenden mensen. Wij van Natuurlijk Presteren hebben speciaal voor je 11 tips op een rij gezet die je vanavond nog toe kunt passen. Hiermee hopen wij dat jouw nachtrust kunt verbeteren!

1. Regelmatige tijden

Zorg dat je op vaste tijden gaat slapen en op ook weer uit bed komt. Probeer in het weekend uiterlijk 2 uur later op te staan dan je gewend bent.

2. Geen TV op de slaapkamer

Wanneer je tv kijkt op je slaapkamer, gaat je lichaam de slaapkamer associëren met andere activiteiten. Ook zorgt tot laat tv kijken voor een verminderde aanmaak van het slaaphormoon.

3. Niet te lang in bed blijven

Zorg ervoor dat je niet langer dan 8 uur per nacht in bed blijft. Te kort slapen is niet goed voor de gezondheid, maar te lang ook niet.

4. Ga naar bed als je moe bent

Het heeft geen zin om in bed te gaan liggen als je niet moe bent. Hierdoor hoopt zich enkel frustratie op en wordt het nóg moeilijker om de slaap te vatten. Wanneer je binnen een halfuur niet kunt slapen, kun je het best iets gaan doen waardoor je tot rust komt: lees een boek met een klein leeslampje óf luister wat rustige muziek. Ga vervolgens weer terug naar bed.

5. Ontspan

Het is belangrijk om je dag rustig af te bouwen. Vermijd 2 uur voor slapen gaan, intensieve geestelijke en lichamelijke bezigheden zoals sporten en werken. Zo komt je lichaam tot rust, en kom je sneller in slaap.

Zorg dat je lichaam geheel tot rust komt.

6. Het pieker-uurtje

Wanneer gedachten je ’s nachts wakker houden is het een goed idee om een zogenaamd “gedachtenuurtje” in te lassen overdag. Schrijf op wat je nog moet doen, en wanneer je dat gaat doen. Het klinkt als een makkelijke oplossing… En dat is het ook! Een grote groep mensen kan baat hebben bij deze oplossing.

7. Wekker niet in het zicht

De wekker veroorzaakt bij veel mensen onnodig, onbewust stress. Wanneer je in bed ligt en constant gaat liggen piekeren: “ik moet echt nu mijn ogen dicht doen, het is al 02:00…”, wordt het alleen maar moeilijker om te slapen. Draai de wekker om, zodat je de tijd niet meer ziet. 

8. Vermijd cafeïne na 17:00

Cafeïne zorgt voor een opgewekt gevoel. Dit gevoel wil men juist niet hebben als er spraken is van slaapproblemen. Laat dus de koffie, thee, energie drank en cola staan. Pak in plaats daarvan een kruidenthee met bijvoorbeeld kamille, een rustgevend kruid. Ook zou je gebruik kunnen maken van een veilig, natuurlijk slaapmiddel.

9. Matig alcohol

Gebruik nooit alcohol om in slaap te vallen. Wanneer men te veel alcohol drinkt, verstoort dit de droomslaap (REM-slaap) en nemen juist de slaapproblemen rondom de diepe slaap toe (slaap-apneu, slaapwandelen etc). Drink maximaal 2 glazen alcohol per avond, om de slaap niet te verstoren.

10. lichamelijke activiteit overdag

Zorg voor voldoende beweging overdag: ga een flinke ronde lopen, pak de fiets naar het werk óf ga voor het avondeten lekker een rondje joggen. Bewegen/sporten zorgt voor gelukhormonen in de hersenen én zorgt er op die manier voor dat jij lekkerder in je vel zit. Ook wordt je sneller moe in de avond: dubbel feest!

11. Nachtrust en Stemming PREMIUM

Nachtrust en stemming PREMIUM is een product van ons dat speciaal is ontwikkelt om de nachtrust optimaal te ondersteunen. Het bevat 12 natuurlijke ingrediënten waarvan de werking wetenschappelijk is onderbouwd. Inmiddels gebruiken duizenden mensen door heel Nederland dit product.

Vond je dit een interessante blog? Of heb je nog vragen? We zouden je graag willen helpen met die vragen! Reageer even onder deze blog, dan geven we jou zo snel mogelijk antwoord. 🙂