Sneller studeren? 15 tips om beter te leren!

Wie wil er nou niet sneller studeren? Sneller werken, leren en beter informatie kunnen opnemen heeft veel voordelen. Niet alleen kun je betere resultaten behalen, je houdt ook meer tijd over voor leuke dingen en je maakt meer kans op een hogere (vervolg)opleiding.

Wil jij ook sneller kunnen studeren, dan hebben wij 15 handige tips voor je verzameld. Denk aan je telefoon buiten de ruimte leggen, op tijd pauze nemen en jezelf effectief overhoren. Met deze 15 tips heb je de handvatten die je nodig hebt om sneller te kunnen studeren.

1 - Stel jezelf vragen over de stof

De meeste mensen bestuderen de stof die ze moeten kennen, door deze zo vaak mogelijk door te lezen. Maar op die manier zie je de tekst en de informatie altijd op een en dezelfde manier. Een goede tip die je helpt om sneller te studeren is jezelf vragen te stellen over de stof.


Hierdoor ga je op een andere manier naar de informatie kijken en moet je deze ook in je eigen woorden weergeven. Je leert jezelf ook om meer verbanden te zien, tussen verschillende alinea’s en hoofdstukken. Je gaat op zoek naar oplossingen en antwoorden die belangrijk zijn voor het onderwerp.

Door jezelf vragen te stellen ga je actief aan de slag met de stof, waardoor je deze veel beter zult onthouden.

2 - Sneller studeren: samenvatten in eigen woorden

Vergelijkbaar met bovenstaande tip, is samenvatten in eigen woorden. Dit is eveneens een goede manier om meer grip op de stof te krijgen. Je kunt namelijk alles heel goed doorlezen, zonder goed te begrijpen wat je nu hebt gelezen. Door de informatie in je eigen woorden samen te vatten, verwerk je deze op een dieper niveau.

Ook met deze techniek ben je actief bezig met de stof. Je gaat deze structureren, reorganiseren en legt verbanden. Zorg dat je samenvatting beknopt en simpel blijft. Een samenvatting geeft de hoofdlijnen weer, dus ga niet in op details.

3 - Schrijf met pen en papier

Veel mensen gebruik computers en laptops tijdens het studeren. Typen en op internet lezen gaat snel, maar de informatie blijft meestal niet lang hangen. Wil jij zorgen dat wat je aan het leren bent, ook echt langere tijd in je geheugen blijft zitten, ga dan met pen en papier schrijven en niet op een computer.

Uit onderzoek blijkt dat informatie die we met de hand schrijven veel beter en langer blijft hangen dan wanneer we typen [1]. Dit komt waarschijnlijk doordat er bij het schrijven met de hand, verschillende gebieden in de hersenen betrokken zijn.

Alle informatie die wordt opgeslagen terwijl je met de hand schrijft geven je hersenen meer handvatten om deze weer terug te kunnen vinden. Het kost misschien meer tijd, maar die tijd win je uiteindelijk ruimschoots weer terug, doordat je wat je leert effectiever opslaat.


Schrijf je aantekeningen tijdens het lezen of luisteren en lees ze naderhand terug om alles goed te kunnen onthouden. Op die manier kun je uiteindelijk sneller studeren.

4 - Hardop leren

Wie effectief wil studeren doet er goed aan om hardop te leren. Lees je de belangrijke punten uit de stof hardop aan jezelf voor, dan komt informatie via meerdere wegen binnen.

Deze wordt vervolgens niet alleen in het visuele geheugen opgeslagen, maar ook in het verbale en auditieve. En op hoe meer plekken iets is opgeslagen, hoe makkelijker het is om te onthouden en terug te halen.

Er is hier ook onderzoek naar gedaan. McLeod en Forrin onderzochten 100 Canadese studenten. Zij moesten 80 woorden leren, waarbij ze moesten kiezen tussen 4 manieren om woorden te onthouden:

  • Lezen in stilte
  • Luisteren naar iemand anders
  • Luisteren naar een opname van zichzelf
  • Hardop lezen

Vervolgens werden ze getest en na twee weken kregen ze een lijst met nieuwe woorden. Daarvan moesten ze aangeven welk van de woorden al op de eerste lijst stond die ze geleerd hadden. Degenen die hardop gelezen hadden, presteerden het beste [2].

Hoewel hardop lezen dus een goede manier is, lijkt het combineren van alle vier de methoden tot de beste resultaten te leiden. Wissel de verschillende methoden dus af om sneller te kunnen leren.

5 - Gebruik afbeeldingen

Het gebruik van afbeeldingen kan goed helpen om stof beter en sneller in je op te nemen. Maak een tekening van wat je hebt gelezen, probeer om informatie te verwerken in grafieken of schema’s. Je hersenen kunnen beelden 60.000 keer sneller opnemen dan woorden. Daardoor kan het gebruik van afbeeldingen het leerproces drastisch versnellen.

Door informatie visueel te presenteren kan dit je helpen om nieuwe, ingewikkelde concepten sneller te begrijpen en onderwerpen aan elkaar te koppelen. Daarbij komt dat je je lesstof beter kunt onthouden. Heb je namelijk eerst iets in tekstvorm gelezen en zie je het daarna in een afbeelding, dan hebben je hersenen de informatie op verschillende plekken opgeslagen.

Het is niet voor niets dat we zeggen dat een afbeelding meer kan zeggen dan 1000 woorden! Maak dus gebruik van de kracht van afbeeldingen tijdens het studeren.

6 - Overhoor jezelf regelmatig

Een goede methode om sneller te leren is jezelf overhoren. Heb je de stof doorgewerkt, maak dan een toets voor jezelf. Maak open vragen of multiple choice, geef jezelf opdracht ergens een samenvatting van te maken of definities van keywords op te schrijven.

Doe daarna je boeken dicht (of sluit internet af) en maak je eigen toets. Natuurlijk doe je dit zonder te spieken. Kijk daarna wat je goed hebt gedaan en wat niet. Hiermee kun je snel zien waar je zwakke plekken liggen en waar je nog wat meer tijd aan moet besteden. Hierdoor kun je sneller en effectiever studeren.

7 - 5 minuten pauze per uur

Het is belangrijk om je hersenen regelmatig even pauze te geven. Zo voorkom je mentale uitputting en blijf je scherp. Een onophoudelijke stroom informatie kan ervoor zorgen dat je hersenen niets meer kunnen opnemen. 5 minuten pauze per uur is al voldoende om tot rust te komen.

Laat je werk even liggen, sta op en ga iets anders doen. Zorg dat je niet iets doet waarbij je nieuwe informatie moet verwerken. Ga dus geen televisie, YouTube kijken of sociale media kijken. Dit houdt je hersenen actief en is dus geen rustige activiteit.

Ga even wandelen (zonder muziek of podcast), kijk uit het raam en droom even weg. Je kunt ook wat rustige lichamelijke oefeningen doen, zoals yoga of stretchen. Na deze ontspannen pauze zul je zien dat je je weer goed kunt concentreren en dat je weer energie hebt voor je studie.


8 - Informatie uitleggen aan iemand anders

De geleerde informatie uitleggen aan iemand anders, helpt ook bij het effectief studeren. Vraag een vriend(in) naar je te luisteren en probeer hem of haar uit te leggen wat je aan het leren was. Probeer dit op een overzichtelijke, duidelijke manier te doen. Leg alles zo uit dat ze het kunnen begrijpen.

Vraag de ander of ze alles begrepen hebben of dat je iets nog beter moet uitleggen. Om iemand iets uit te leggen over een onderwerp, moet jij goed in de stof zitten en alle belangrijke punten in je geheugen naar boven kunnen halen. Op die manier ga je zelf actief aan de slag met de stof en kun je deze sneller onder de knie krijgen.

Daarnaast krijg je ook een helder beeld van wat je al goed kent en wat niet. Heb je niemand om je studiestof mee te bespreken, probeer dan op te schrijven wat je een ander zou vertellen.

9 - Ezelsbruggetjes

Ezelsbruggetjes zijn handige hulpmiddelen om informatie makkelijker te kunnen onthouden en sneller te kunnen studeren. Je kunt de eerste letters van woorden en zinnen combineren om ingewikkelde informatie eenvoudig op te slaan. Of maak een liedje, een rijmpje of een afkorting van wat je moet onthouden.

Je geeft je hersenen hierdoor meer handvatten om informatie op te slaan, waardoor je deze makkelijker kunt terughalen. Ook is de informatie meestal eenvoudiger en kun je deze daardoor sneller leren.

Voorbeelden van ezelsbruggetjes:

De formule ab + c = E

Altijd Ben ik Cake Eten

Of om makkelijker de ordening van het dierenrijk te kunnen onthouden, maak gebruik van het zinnetje: Als Kleine Otters Fietsen Gaan Stelen

  • A fdeling
  • K lasse
  • O rde
  • F amilie
  • G eslacht
  • S oort

10 - Vermijd alcohol

Ben je hard aan het studeren voor een tentamen of toets? Laat alcohol dan voorlopig even in de kast staan. Alcohol bevordert neuroinflammatie, dat betekent dat er laaggradige ontstekingen ontstaan in de hersenen [3]. Hierdoor kan je brein minder goed functioneren, wat je kunt merken aan een slechtere concentratie en minder goed vasthouden van informatie.

Het is dus een goed idee om alcohol te vermijden, in de dagen dat je moet studeren. Op die manier verzeker je je ervan dat je hersenen optimaal kunnen functioneren als je moet presteren.

Wist je dat? Alcohol heeft niet alleen een negatief effect op je leervermogen, maar ook op de ontwikkeling van de hersenen van tieners. Het brein blijft zich doorontwikkelen tot je 26e (voor mannen) en je 24e (vrouwen). Gebruik van alcohol kan dus schadelijk zijn voor je hersenen!

11 - Verdeel je studie-uren

Het is verstandig om je studie-uren te verdelen over de dag. Je zult informatie beter kunnen opslaan in je langetermijngeheugen als je regelmatig korte periodes oefent, waardoor je uiteindelijk sneller kunt studeren. Het werkt beter om 5 keer 1 uur te studeren, dan 1 keer 8 uur achter elkaar.

Het langdurige blokken is dus eigenlijk helemaal niet zo effectief. Je hersenen raken overvoerd met informatie en nemen dan niet zo veel meer op. Verspreid het studeren dus over kortere periodes, dit is efficiënter en je kunt de stof beter onthouden.

12 - Zet je telefoon op stil

Als je sneller wilt studeren, is het aan te raden om je telefoon op stil te zetten en hem in een andere kamer te leggen. Je telefoon is een grote stoorzender en veel mensen zijn snel afgeleid als ze hem in de buurt laten liggen. Ze willen toch regelmatig kijken of ze niet iets gemist hebben, waardoor ze hun werk weer onderbreken.

Uit onderzoek blijkt dat je concentratie sterk verminderd is als je telefoon in het zicht ligt, zelfs als deze uit staat. Elke onderbreking verstoort je concentratie en maakt het lastiger om je weer te verdiepen in je studie.

Maak het jezelf dus gemakkelijk, leg je smartphone weg en geniet van de rust. Als je klaar bent met studeren, heb je alle tijd om te kijken wat je (wel of niet) gemist hebt.

13 - Studeer in een prikkelarme omgeving

Hierboven hadden we het al over het verstoren van je concentratie. Studeren gaat het beste in een prikkelarme omgeving. Als het kan, ga dan aan het werk in een ruimte waar zo min mogelijk afleiding is. Als je eigen studieruimte niet rustig genoeg is, zoek dan een plek op school of in de bibliotheek.

Hoe minder afleiding (denk aan huisgenoten, muziek, lawaai op straat, televisie of computer), hoe beter jij je kunt focussen op je studie en hoe beter je informatie kunt opnemen. De keuze voor de juiste studieruimte kan veel invloed hebben op je prestaties.


14 - Krachttraining voordat je gaat studeren

Je fysiek inspannen is eveneens een zeer effectieve methode die helpt om sneller te kunnen leren, vooral als je aan krachttraining doet. Door voor je gaat studeren spierversterkende oefeningen te doen, verhoogt de concentratie dopamine en acetylcholine in je bloed.

Deze neurotransmitters zorgen voor een scherpere concentratie en je onthoudt wat je leert beter. Ga dus een uurtje sporten voor je begint met je studie: trainen met dumbbells, kettlebells, een barbel of met je eigen lichaamsgewicht, er zijn vele oefeningen mogelijk.

Wist je dat? Krachttraining is niet alleen goed voor je spieren en je mentale prestaties. Het heeft ook nog eens een positief effect op je humeur. Dat zal zeker ook helpen met sneller studeren!

15 - Goed slapen na je studiesessie

Ben jij zo blij dat je klaar bent met studeren dat je lekker wilt gaan stappen of een lange filmavond wilt houden? Dat zorgt waarschijnlijk voor een kort nachtje en dat is helaas niet zo’n goed idee. Je hersenen zijn tijdens de slaap bezig met het verwerken en organiseren van alle informatie die je net in je opgenomen hebt.

Juist als je een hele nacht (minimaal 8 uur) goed slaapt, zul je goed kunnen onthouden wat je geleerd hebt. Stel het feesten nog even uit en gun jezelf die goede nachtrust. Zorg voor een stille, donkere slaapkamer met een aangename temperatuur, zodat je ongestoord zult slapen en je harde werk overdag niet voor niks was.