Testosteron tekort: 11 Manieren om het Direct te Herkennen
19 augustus 2021 
in Mannen
4 min. leestijd

Testosteron tekort: 11 Manieren om het Direct te Herkennen

Ondanks dat mannen zelf testosteron aanmaken, komt een testosteron tekort vaak voor. Testosteron wordt ook wel het mannelijke geslachtshormoon genoemd. Bij mannen piekt de testosteronspiegel rond de 18 jaar en neemt het rond het dertigste levensjaar met 1-2% per jaar af.

Het is dus normaal als een oudere man minder testosteron in het bloed heeft dan een jonge man. Maar bij een testosteron tekort ga je last krijgen van allerlei vreemde, moeilijk te plaatsen klachten. In dit artikel leg ik je uit hoe je een testosteron tekort kunt herkennen.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

Dit moet je weten over testosteron

Hormonen zijn een soort chemische boodschappers, die direct in het bloed worden afgegeven door de endocriene klieren. Ze werken langzaam en hebben invloed op een grote hoeveelheid processen in het lichaam.

Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon dat bij mannen in de testikels wordt aangemaakt. Dit hormoon is belangrijk bij het ontwikkelen van de primaire en secundaire geslachtskenmerken en stimuleert de aanmaak van zaadcellen.

Het is tevens de drijvende kracht achter het libido en is betrokken bij de aanmaak van spieren en botmassa. De voordelen van testosteron zijn eindeloos & daarom is het belangrijk om een tekort snel te herkennen.

kaalheid teken afname testosteron

Gemiddeld heeft een man tussen de 300 en 1000 ng/dL (nanogram per deciliter) testosteron in het bloed. Men spreekt van een tekort als het niveau onder de 300 ng/dL komt of als men klachten ervaart.

Wanneer je last hebt van een tekort aan testosteron,  kan dit allerlei vreemde klachten veroorzaken die men niet direct linkt aan testosteron. Bekijk daarom hier de 11 manieren om een tekort aan testosteron te herkennen.

11 Manieren om een tekort aan testosteron te herkennen

1. Haaruitval door te weinig testosteron

Sommige mannen verliezen hun haar als ze ouder worden. Testosteron speelt een rol bij de aanmaak van haar. Of je kaal wordt is deels erfelijk bepaald, maar als je lage testosteronniveaus hebt, kun je zowel het haar op je hoofd en je gezicht verliezen, als ook de beharing op je lichaam.

2. Laag libido

Testosteron is een belangrijk hormoon voor de seksdrive (ook wel libido genoemd). Het is normaal dat je wat minder zin in seks krijgt als je ouder wordt. Maar wanneer er sprake is van een tekort aan testosteron, kun je merken dat je libido sterker afneemt dan gewenst is.

3. Toename van lichaamsvet

Een testosteron tekort gaat vaak gepaard met meer lichaamsvet. Een toename in lichaamsvet zorgt ervoor dat er nog meer testosteron wordt omgezet in oestrogeen (vrouwelijk hormoon).

Hierdoor wordt het vet vaker opgeslagen rondom de heupen en op de borst. Het vet rondom de heupen wordt ook wel love handles genoemd bij mannen. Daarnaast gaat dit vaak gepaard met het ontwikkelen van man boobs (mannelijke borsten).

De disbalans tussen de hormonen testosteron en oestrogeen is hier de oorzaak van.

4. Vermoeidheid

Veel mannen die lage niveaus van testosteron hebben, zijn vaak extreem moe en geven aan minder energie te hebben. Zelfs als ze voldoende rust nemen, blijft de vermoeidheid aanwezig.

Ben je continu vermoeid, ondanks dat je voldoende slaapt? Dan kan het zijn dat je testosteronspiegel te laag is.

Door de vermoeidheid heb je minder zin om te sporten en/of te bewegen. Dit is echter niet aan te raden, want een gebrek aan lichaamsbeweging zorgt juist voor een verdere afname van testosteron.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

5. Bloedarmoede

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de testosteronspiegel en bloedarmoede [1]. Als je last hebt een testosteron tekort loop je een groter risico op het ontwikkelen van bloedarmoede.

Uit dit onderzoek bleek dat mannen die bloedarmoede en een te lage testosteronspiegel hadden, minder last hadden van bloedarmoede nadat bij hen extern testosteron werd toegediend.

Vraag jij je af of je bloedarmoede hebt? De symptomen zijn o.a. vermoeidheid, slaapproblemen, versnelde hartslag, duizeligheid, concentratieproblemen en krampen in de benen.

6. Verlies van spiermassa

Het mannelijk geslachtshormoon speelt een belangrijke rol in de opbouw van spiermassa.  Wanneer je minder testosteron aanmaakt, neemt de hoeveelheid spiermassa en -kracht af.

Gelukkig heb je wel een spiergeheugen, waardoor je spiermassa snel terugkomt als je meer gaat trainen en zo de testosteronspiegel verhoogt.

7. Stemmingswisselingen

Testosteron is betrokken bij veel verschillende lichamelijke processen. Het kan daardoor ook in vloed hebben op je stemming en mentale functioneren. Uit onderzoek blijkt dat een laag niveau van testosteron kan zorgen voor een prikkelbare stemming, gebrekkige concentratie en depressie [3].

depressie herken gebrek aan testosteron

8. Laag zaadvolume

Sperma bestaat uit vocht en zaadcellen. Door de vloeistof kunnen de zaadcellen zich voortbewegen. Testosteron stimuleert de productie van sperma. Mannen met een tekort aan dit hormoon merken vaak een afname in het volume van hun sperma op. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot problemen met de vruchtbaarheid.

9. Afname van botmassa

Een afname van botmassa wordt osteoporose genoemd. Hoewel het meer voorkomt bij vrouwen, is het ook iets waar mannen met een lage testosteronspiegel last van kunnen hebben.

Het mannelijk geslachtshormoon is betrokken bij de aanmaak van botten en helpt deze te onderhouden. Vooral oudere mannen met een tekort aan testosteron hebben minder botmassa en lopen daardoor meer risico op botbreuken.

Wist je dat? Om stevige botten te houden zijn, behalve testosteron, veel verschillende vitamines en mineralen nodig. Niet alleen calcium, maar ook vitamine C draagt bij aan het behoud van sterke botten.

10. Erectieproblemen

Testosteron is een hormoon dat een rol speelt bij het libido. Maar het is eveneens belangrijk voor het krijgen en behouden van een erectie. Als de testosteronspiegel te laag is, kan het moeilijk zijn om een erectie te krijgen.

Er zijn nog andere gezondheidsproblemen die bij erectieproblemen een rol kunnen spelen, zoals diabetes, een te hoog cholesterol, schildklierproblemen, roken, depressie en stress, angst, een hoge bloeddruk en het gebruik van alcohol.

11. Verslechteren van het geheugen

Artsen vermoeden dat testosteron een rol kan spelen in het functioneren van de hersenen, dus ook in het geheugen. We zien vaak dat het geheugen verslechtert naarmate we ouder worden en bij mannen gaat dit samen met een afname in testosteron.

Het zou dus kunnen dat een afname van testosteron kan leiden tot een slechter wordend geheugen. Uit onderzoeken komt echter geen duidelijk beeld naar voren. Testosteron is een hormoon dat betrokken is bij veel verschillende processen en er is nog maar weinig onderzoek gedaan bij mensen.

Een voedingssupplement kan helpen bij het behoud van een normale testosteronspiegel.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen