Wat is algenolie en wat zijn de voordelen ten opzichte van visolie?
04 mei 2020 
5 min. leestijd

Wat is algenolie en wat zijn de voordelen ten opzichte van visolie?

Wanneer je aan algenolie denkt, denk je meteen aan algen: mini-plantjes die zorgen voor een groene aanslag in wateren zoals rivieren en de zee. Algenolie is rijk aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA, die je normaal gesproken alleen in dierlijke bronnen vindt. En dat is erg interessant, want deze omega-3 vetzuren zijn enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Mensen met een veganistische levensstijl eten geen vis en gebruiken ook geen visolie supplementen. Hierdoor lopen zij een groot risico op een tekort aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Naast dat het een uitkomst is voor veganisten, heeft deze vegan visolie ook andere voordelen ten opzichte van normale visolie. Maar voordat we je meer gaan vertellen over de voordelen, gaan we eerst meer vertellen over algenolie in het algemeen en hoe het gemaakt wordt.

Algenolie is de meest duurzame variant van omega-3 supplementen

Algenolie - het proces en de voedingstoffen

De algenolie die wordt verwerkt in voeding en voedingssupplementen is afkomstig van algen, die vaak in afgesloten systemen worden gekweekt. Wetenschappers hebben slimme manieren bedacht om de hoeveelheid omega-3 vetzuren in de algen zoveel mogelijk te verhogen. Dit doen zij o.a. door enorm veel verschillende factoren zoals zonlicht, CO2, glucose en temperatuur te variëren. De allerbeste combinaties worden vervolgens op grote schaal door algenkwekers gebruikt. In de volgende video wordt uitgelegd wat de voordelen zijn van het produceren van algen. Dit is een video van de Wageningen Universiteit, die baanbrekend onderzoek doen naar algen en de nutriënten in algen. Wanneer er voldoende algen zijn gekweekt, worden deze met behulp van duurzame technieken verwerkt tot een algenolie die hoog is in o.a. de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Daarnaast bevat algenolie ook plantaardige vitaminen, dat ook vaak wordt gebruikt in supplementen en voeding. Het bijzondere aan algen is dat zij de enige organismen zijn die DHA en EPA produceren, terwijl een groot deel van de organismen op aarde er wel van afhankelijk is. Vissen zijn rijk aan DHA en EPA omdat algen worden gegeten door kleine vissen onderaan de voedselketen.

Op zoek naar een hoge kwaliteit algenolie met 400 mg DHA per dosering? Bekijk onze Vegan DHA

Deze kleinere vissen worden weer gegeten door iets grotere vissen en de grotere vissen worden weer gegeten door de mens. Maar DHA en EPA komen toch ook voor in eieren en sommige vleessoorten? Ja dat klopt, maar dat heeft te maken met het feit deze dieren kunstmatig of natuurlijke EPA en DHA binnenkrijgen via de voeding. Algenolie zou je dus kunnen zien als de meest zuivere en pure vorm van de enorm belangrijke omega-3 vetzuren. Maar wat zijn de precies de voordelen van algenolie in vergelijking met visolie?

Voordelen van algenolie ten opzichte van visolie

Algenolie heeft enorm veel voordelen ten opzichte van visolie. Naar mijn mening is algenolie de allerbeste bron van omega-3 vetzuren. We hebben de belangrijkste voordelen van deze plantaardige omega-3 vetzuren op een rij gezet.

1. Geen toxische stoffen

Algenolie wordt gemaakt uit algen, die allerlei nutriënten maken door middel van fotosynthese. Omdat algen helemaal onderaan de voedselketen staan, heb je niet te maken met mogelijk toxische stoffen, zoals je bij visolie wel kan hebben. De algen die in gesloten systemen worden geproduceerd voor o.a. supplementen en voeding, zij nog veiliger voor menselijke consumptie en bevat geen toxische stoffen. Hierdoor is algenolie de meest zuivere, veilige vorm van omega-3 supplementen.

Visolie kan verontreinigd zijn met o.a. zware metalen en dioxines.

2. Neutrale smaak

Algenolie heeft een neutrale smaak. Het is namelijk volledig plantaardig en wordt op een duurzame manier geëxtraheerd uit de algen. Door de neutrale smaak is het gemakkelijk te werken in voeding, zonder dat je een vissmaak hebt. De vissmaak die je wel bij visolie hebt, ervaren heel veel mensen als heel onprettig.

3. Algenolie is vegan

Algenolie is volledig plantaardig waardoor het geschikt is voor veganisten. Juist voor veganisten, die geen dierlijke producten consumeren, is een product met plantaardige omega-3 (DHA en EPA) erg goed. Het is namelijk enorm belangrijk voor een goede gezondheid.

4. Geen “visboertjes”

Als je weleens een visolie supplement gebruikt hebt, weet je precies wat ik bedoel. Vooral bij visolie supplementen van lagere kwaliteit, komt dit vaak voor. Omdat algenolie een neutrale smaak heeft, heb je geen last van de zogenaamde “visboertjes”.

5. Duurzame productie

Algenolie wordt enorm duurzaam geproduceerd. Het wordt door middel van natuurlijk zonlicht gekweekt, samen met wat CO2 en wat andere factoren zoals zuurgraad en temperatuur. Ja, algen nemen COop en zetten dit om in allerlei waardevolle nutriënten. Dubbel duurzaam dus!

Algen zijn eigenlijk mini-plantjes die, net als gewone planten, CO2 opnemen uit hun omgeving en dit door middel van fotosynthese omzetten in nutriënten.

6. Goed voor de oceaan

Op veel plaatsen ter wereld wordt enorm veel vis gevangen, speciaal voor de productie van visolie. In heel veel gebieden op aarde lijdt dit tot overbevissing, waardoor gehele ecosystemen geraakt worden. Door gebruik te maken van algenolie, neem je verantwoordelijkheid en draag je bij aan een wereld waar minder gevist hoeft te worden.

Overbevissing is het verschijnsel dat te veel vis in een bepaald gebied gevangen wordt, wat leidt tot het verdwijnen van die vissoort in dat gebied.

7. Zelfde affect al visolie

Algenolie gebruiken in plaats van visolie? Je wilt dan wel zeker weten dat het ook écht dezelfde werking heeft in het lichaam als visolie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de olie van algen even effectief is als visolie. Helemaal goed dus!

Gezondheidsvoordelen van algenolie

De olie van algen is een uitstekende bron van plantaardig DHA en EPA. Maar wat zijn nou eigenlijk de gezondheidsvoordelen van deze supergezonde vetzuren? We hebben de belangrijkste gezondheidsvoordelen voor je op een rij gezet.

EPA en DHA zijn essentieel voor een goede gezondheid.

Eicosapentaeenzuur (EPA)

EPA is een omega-3 vetzuur dat enorm veel positieve effecten heeft op je gezond heeft en is van belang voor een optimale gezondheid. Dit vetzuur vind je alléén in dierlijke bronnen en in olie die wordt gewonnen uit algen. Het draagt o.a. bij aan een normale werking van het hart (v.a. 250 mg/dag) en helpt de hoeveelheid vetstoffen (triglyceriden) in je bloed gezond te houden (2000 mg/dag). Wanneer je het in hogere dosering neemt (3000 mg/dag) kan EPA helpen om je bloeddruk gezond te houden.

Docosahexaeenzuur (DHA)

DHA is een omega-3 vetzuur dat enorm belangrijk is voor de gezondheid. Dit vetzuur vind je alléén in dierlijke bronnen en in algenolie. Het is o.a. goed voor de hersenen en helpt je bloeddruk en de hoeveelheid vetstoffen in het bloed gezond te houden (3000 mg/dag). Daarnaast helpt het de hersenen goed functioneren en is het goed voor het gezichtsvermogen.

Is algenolie alleen geschikt voor vegans?

Algenolie is een duurzame vervanger van visolie en is helemaal plantaardig. Dat betekend niet dat het alléén voor vegans geschikt is. Ikzelf ben geen vegan of vegetariër maar probeer wel zo bewust mogelijk met voeding en het milieu om te gaan. Om deze reden gebruik ik dagelijks algenolie in plaats van visolie. Ondanks dat deze olie uit algen ook wel vegan visolie wordt genoemd, is het niet alléén geschikt voor vegans.

Algenolie van hoge kwaliteit

Wanneer je op zoek bent naar algenolie van hoge kwaliteit en die op een duurzame manier geproduceerd is, ben je bij ons het juiste adres. Wij hebben ons uiterste best gedaan om olie van algen te selecteren van de allerhoogste kwaliteit. In onze webshop kun je deze hoge kwaliteit algenolie bestellen. vegan dha kopen

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen