Alcohol en Slapen: Zo beperk je de negatieve invloed op je nachrust
05 oktober 2021 
2 min. leestijd

Alcohol en Slapen: Zo beperk je de negatieve invloed op je nachrust

Het is een fabeltje dat alcohol ervoor zorgt dat je beter slaapt. Helaas geloven veel mensen dit nog. Alcohol heeft juist een verstorende invloed op je nachtrust: je slaapt onrustiger, minder lang en blijft minder lang in de fase waarin je lichaam juist moet herstellen.

Er zijn vijf manieren om de nadelige effecten van alcohol op je slaap te verminderen. Zo is het het beste om niet vlak voor het slapen nog een drankje te nemen en vooral niet teveel te drinken. Met deze 5 tips kun je de negatieve invloed van alcohol op je nachtrust verminderen.

1. - Beperk het drinken van alcohol

Natuurlijk wil je genieten van een glaasje wijn of bier. Het is niet nodig om alcohol volledig uit je leven te weren. Maar minder alcohol drinken is de beste manier om de negatieve effecten van alcohol op de slaap te verminderen.

We drinken meestal toch in de avond, op een feestje of tijdens een gezellige filmavond. Maar het is verstandig om dit te beperken tot 1 avond in de week of in de 2 weken.

negatieve-impact-drinken-slaap

Door jezelf deze beperking op te leggen zullen je slaappatronen zich kunnen herstellen. En zo blijft dat glaasje wijn, bier of whiskey ook nog eens een speciale traktatie.

2 - Ga nooit “onder invloed van alcohol” slapen

Als je toch alcohol wilt drinken, zorg dan dat je niet onder de invloed bent als je naar bed gaat. Drink dus niet vlak voor je gaat slapen en zorg dat je ontnuchterd bent tegen de tijd dat je gaat slapen. Gemiddeld kost het je lichaam 1 uur tijd om de alcohol van een drankje te verwerken [1].

Het wordt dan ook aangeraden om drie tot vier uur voor je gaat slapen, niet meer te drinken. Verder is het ook heel goed samen met je alcoholische drankje, water te drinken. Je helpt je lichaam door vocht aan te vullen en het kan hierdoor sneller de alcohol kwijtraken.

3 - Voorkom dat je teveel alcohol drinkt

Om goed te kunnen slapen is het verstandig om de hoeveelheid die je drinkt te beperken. Hoe meer je drinkt, hoe langer het duurt voor je lichaam de alcohol kan verwerken en hoe groter de impact op je nachtrust zal zijn.

Voorkom teveel drinken en neem na 1 of 2 glazen een alcoholvrij drankje, zoals water of frisdrank. Trek je niets aan van de mening van anderen, jouw eigen gezondheid is het belangrijkste.

Wist je dat: Alcohol is een gifstof voor het lichaam. Dat is de reden dat je misselijk wordt of zelfs moet overgeven als je teveel drinkt. Een overmaat aan alcohol wordt niet voor niets alcoholvergiftiging genoemd.

4 - Blijf niet tot laat in bed liggen

Een van de nadelige effecten van alcohol is dat het je slaappatroon verstoort [2]. Als je drinkt voordat je naar bed gaat, slaap je minder diep en rust je niet goed uit. Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt, zul je je dus moe voelen.

Vaak is dit voor mensen een reden om ‘s avonds weer te gaan drinken, omdat ze denken dat ze hierdoor beter zullen slapen. Om dit patroon te doorbreken, is het aan te raden ‘s avonds geen alcohol te drinken en ‘s ochtends niet te lang in je bed te blijven liggen. Sta op tijd op en maak hier een gewoonte van.

verminder-negatieve-invloed-alcohol-nachtrust

Een patroon doorbreken is altijd even lastig. Maar als je dit doet, zul je snel merken dat je slaappatronen zich herstellen en dat je vanzelf meer energie krijgt.

5 - Stop met alcohol drinken

De beste manier om de nadelige effecten van alcohol op de slaap te verminderen, is door niet te drinken. Alcohol is voor het lichaam een gifstof, tevens is het verslavend en brengt het veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom is het geen slecht idee om te stoppen met drinken.

Wil je meer weten? In mijn blog lees je alles over de negatieve effecten van alcohol op de slaap.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen