In slaap vallen met ADHD: 4 tips
|
|
Leesduur: 4 min
|
|
Leesduur: 4 min
Door 's avonds zowel je hoofd als je lijf tot rust te brengen, geef je jezelf de beste kans om lekker te slapen en de volgende dag weer fris en energiek wakker te worden.
Maar rustig worden is een van de grootste uitdagingen voor iemand met ADHD. In slaap vallen met ADHD is extra moeilijk; veel ADHD-ers ervaren rust en slapen als saai en stellen het daarom zo veel mogelijk uit. Er is altijd van alles te beleven, te doen of te bedenken.(1)
Deze constante prikkeling kan echter leiden tot ernstige vermoeidheid en een vicieuze cirkel van concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Hoe doorbreek je deze cyclus en vind je de rust die je nodig hebt?
Blijf lezen en ontdek de nieuwe strategieën die je kunnen helpen om beter te slapen met ADHD!
Maar liefst 25-55% van de mensen met ADHD ervaart slaapstoornissen, zoals moeite met inslapen, slaaponderbrekingen, en hyperactiviteit ’s nachts.(2) In deze blog focus ik op het inslapen.
Dat in slaap vallen als ADHD´er lastig is komt door een aantal verschillende redenen.
Deze factoren kunnen zorgen voor problemen met slapen bij ADHD:
Slaaptekort kan een flinke impact hebben op mensen met ADHD. Stel je voor dat je al moeite hebt met concentreren, en dan krijg je ook nog eens niet genoeg slaap. De gevolgen van slaapproblemen bij ADHD worden dan al snel duidelijk: je voelt je hyperactief, prikkelbaar, en het lijkt alsof je gedachten constant door je hoofd razen. Zelfs eenvoudige taken kunnen overweldigend aanvoelen.
Bovendien kan het ook je emoties beïnvloeden. Je raakt sneller gefrustreerd en voelt je misschien angstiger dan normaal. Het is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.
Daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en slaap een prioriteit te maken. Want met voldoende rust ben je beter uitgerust om de uitdagingen van de dag aan te gaan.
Als je makkelijker in slaap wilt vallen met ADHD, is het belangrijk om jezelf ruim van tevoren in een rustmodus te brengen. Dit houdt in dat je zowel fysiek als mentaal de overstap maakt van een actieve naar een inactieve staat.
Met veel oefenen en doorzettingsvermogen zul je merken dat het steeds beter gaat. Je leert je lichaam en brein namelijk nieuwe gewoontes aan.
Hier zijn mijn tips om je slaapkwaliteit te verbeteren:
Tip 1: Neem een warme douche voor je gaat slapen
Een warme douche helpt je lichaam om sneller af te koelen, waardoor je dieper zult slapen. Voor iemand met ADHD kan het moeilijk zijn om te ontspannen, en warm douchen kan helpen om spanning los te laten.
Tip 2: 3-2-1-methode
Probeer de 3-2-1-methode: eet 3 uur voor het slapengaan niets, drink 2 uur voor het slapen niets en gebruik geen schermen 1 uur voor het slapengaan. Deze aanpak helpt je om je dag geleidelijk af te bouwen. Het minimaliseert afleiding en bevordert een rustige overgang naar de slaap, wat belangrijk is als je moeite hebt met prikkels en impulsen.
Tip 3: Geen cafeïne na 12 uur ’s middags
Vermijd cafeïne na 12 uur ’s middags. Cafeïne heeft een langdurig effect, vooral voor iemand met ADHD. Door deze stap te nemen, kun je je zenuwstelsel kalmeren en daardoor je nachtrust verbeteren.
Tip 4: Bouw je dag rustig af
Zorg ervoor dat je je dag rustig afsluit. Doe activiteiten zoals lezen, rustige muziek luisteren of yoga. Deze dingen helpen niet alleen om stress te verminderen, maar ook om je geest te kalmeren. Hierdoor creëer je een omgeving waarin je gemakkelijker kunt ontspannen.
Wil je weten hoe voeding effect heeft op je slaapkwaliteit bij ADHD? Bestel dan het ADHD-Stappenplan. Daar vind je nog veel meer tips om makkelijker in slaap te vallen met ADHD.