Het korte termijngeheugen en ADHD: waarom vergeten ADHD’ers zoveel?

Het korte termijngeheugen en ADHD: waarom vergeten ADHD’ers zoveel?

Geschreven door: Ebrina van der Bijl

|

Gepubliceerd op:

|

Leesduur: 3 min

Mensen met ADHD hebben vaak moeite met het onthouden van informatie. Dit kan erg frustrerend zijn, zowel voor zichzelf als voor de mensen om hen heen. Denk aan het vergeten van afspraken of altijd je sleutels kwijt zijn en daardoor te laat komen.

Maar wat maakt dat ADHD’ers veel vergeten? Ik zocht het voor je uit.

In deze blog lees je hoe de hersenen van iemand met ADHD anders werken en welke invloed het heeft op het werk -en kortetermijngeheugen.

Waarom vergeten ADHD’ers zo veel?

Waarom mensen met ADHD vergeetachtig zijn, heeft te maken met de werking van hun hersenen. Onderzoek toont aan dat het brein van mensen met ADHD anders functioneert in vergelijking met dat van mensen zonder ADHD.(1)

Dit zijn 4 redenen waarom ADHD´ers veel vergeten:

  1. Structuur van de Hersenen 
    Bij mensen met ADHD zijn belangrijke hersengebieden zoals de prefrontale cortex (in het voorhoofd) en de hippocampus (diep in het brein) vaak kleiner.
    Dit beïnvloedt geheugenfuncties, waardoor het moeilijker wordt om informatie op te slaan en op te roepen.
  2.  Activiteit in de Hersenen 
    De prefrontale cortex is vaak minder actief bij ADHD´ers. Hierdoor kun je problemen ervaren met het organiseren en vasthouden van informatie.
    Terwijl in andere gebieden in de hersenen juist op standje hyperactief staan. Dit veroorzaakt impulsiviteit, waardoor belangrijke informatie gemakkelijk vergeten wordt.
  3. Dopamine en Neurotransmitters 
    Ook hebben mensen met ADHD vaak lagere niveaus van dopamine (essentieel voor motivatie en aandacht) en andere neurotransmitters die het geheugen beïnvloeden. Dit tekort kan het moeilijk maken om herinneringen te vormen.
  4. Afleidingen 
    Naast de verschillen in de werking van de hersenen, zijn ADHD´ers gevoeliger voor afleidingen. Dit maakt het moeilijker om informatie goed te onthouden.
    Je hersenen kunnen het lastig vinden om alles georganiseerd op te slaan. Hierdoor lijkt het misschien alsof je dingen vergeet, maar in werkelijkheid is de informatie niet goed vastgelegd in de eerste plaats.

ADHD en het werkgeheugen

Er zijn 3 manieren waarop we informatie opslaan in ons brein: Het lange -en korte termijngeheugen, en het werkgeheugen.

Het werkgeheugen is vaak het grootste probleem bij ADHD. Dit proces helpt je om informatie kort op te slaan en direct te gebruiken, zoals het onthouden van een telefoonnummer of een stuk tekst wat je net hebt gelezen.

Als het werkgeheugen niet goed functioneert, heeft dat grote gevolgen voor je dagelijks leven, zoals moeite met het volgen van gesprekken of het uitvoeren van instructies.

Het kortetermijngeheugen bij ADHD

Het korte termijngeheugen bij ADHD lijkt meestal minder aangedaan te zijn. Dit betekent dat mensen met ADHD vaak wel de informatie kunnen onthouden die ze kort geleden hebben gehoord, maar het kan moeilijk zijn om deze informatie effectief te gebruiken.(2)

Kortom: ADHD beïnvloedt vooral het werkgeheugen, waardoor het moeilijk is om informatie tijdelijk vast te houden en toe te passen. Hoewel het kortetermijngeheugen vaak goed functioneert, is de grootste impact die op het vermogen om de informatie effectief te gebruiken.

Emotionele impact

Problemen met werkgeheugen kunnen ook invloed hebben op hoe iemand met ADHD met emoties omgaat. Wanneer ze overweldigd zijn door sterke gevoelens, kan dit hun vermogen om goed te reageren op situaties bemoeilijken. Ze kunnen dan impulsief reageren, omdat ze niet goed kunnen teruggrijpen op wat ze eerder hebben geleerd.(2)

Geheugen trainen bij ADHD: 4 Praktische tips

Met deze tips kun je je werkgeheugen trainen:

  1. Visuele herinneringen 
    Gebruik visuele hulpmiddelen zoals posters of notities. Mensen met ADHD denken vaak in beelden, wat helpt om informatie beter vast te houden in het werkgeheugen.
  2. Vertrouw op routines 
    Stel een vaste dagelijkse routine op. Routines vereisen minder mentale inspanning en helpen om taken automatisch uit te voeren, waardoor je werkgeheugen minder belast wordt.
  3. Maak gebruik van lijstjes 
    Schrijf je taken en prioriteiten op. Lijstjes helpen je gedachten te ordenen, zodat je werkgeheugen zich kan richten op belangrijke taken in plaats van op afleidingen.
  4. Stel herinneringen in 
    Gebruik digitale herinneringen of alarmen om belangrijke dingen te onthouden. Een praktische manier om je kortetermijngeheugen te ondersteunen. Handig want ADHD´ers hebben vaak moeite met het vasthouden van informatie op korte termijn.

Het ADHD Stappenplan

Ook hebben allerlei andere factoren invloed op de werking van het brein bij een ADHD'er. In ons stappenplan leer je alles wat je kunt doen op gebied van voeding en leefstijl om ADHD-symptomen te verlichten.

Als je nieuwsgierig bent naar hoe andere leefstijl keuzes en voeding je geheugen kunnen helpen, dan raad ik je ons ADHD stappenplan aan. Daarin vind je nog veel meer tips en uitleg over het brein van een ADHD´er.

Ebrina van der Bijl - Natuurlijk Presteren

Ebrina van der Bijl


Ebrina is voedingsdeskundige met een diepe toewijding aan gezonde voeding en een duurzame levensstijl, gevestigd in het prachtige Portugal. Haar passie voor natuurlijke en biologische producten vormt de kern van haar werk. Met een achtergrond in Voeding & Diëtetiek en ervaring in productontwikkeling en tekstschrijven, vertaalt ze complexe wetenschappelijke informatie naar praktische adviezen voor een gebalanceerde levensstijl.

Lees meer

Gebruikte bronnen

  1. Rubia, K. (2018). Cognitive Neuroscience of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and Its Clinical Translation. Frontiers in Human Neuroscience12https://doi.org/10.3389/fnhum.2018.00100
  2. Kofler, M. J., Singh, L. J., Soto, E. F., Chan, E. S. M., Miller, C. E., Harmon, S. L., & Spiegel, J. A. (2020). Working memory and short-term memory deficits in ADHD: A bifactor modeling approach. Neuropsychology34(6), 686–698. https://doi.org/10.1037/neu0000641

Free shipping from €39

For orders above €39 you pay no shipping costs in NL and BE.