
De werking van Inositol in het lichaam: 10 functies
|
|
Leesduur: 6 min
|
|
Leesduur: 6 min
Inositol is een stofje waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, en toch speelt het op de achtergrond een grote rol in je lichaam.
Vooral in gebieden waar veel communicatie nodig is, zoals in je nieren, hersenen, testikels, eierstokken en lever, is inositol opvallend actief.
Maar wat doet het daar precies? In dit artikel neem ik je mee in 10 belangrijke functies van inositol in je lichaam.
Essentieel voor insulinesignaal en celmembranen, reguleert bloedsuiker en voedt cellulaire communicatie via IP3-route.
Ondersteunt voortplanting, hersenfunctie en energiehuishouding door het reguleren van vochtbalans en neurotransmitters.
Mogelijke rol in vetmetabolisme, huid- en haargezondheid en antioxidatie: bewijs varieert van sterk tot beperkt.
Insuline is een hormoon dat helpt om de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed in balans te houden.
Het werkt als een sleutel die de deuren van je cellen opent, zodat glucose naar binnen kan. Je cellen gebruiken die glucose vervolgens als brandstof om energie te produceren.
Er zijn aanwijzingen dat inositol een rol speelt in hoe je lichaam reageert op insuline. En dat is belangrijk voor de balans van je bloedsuikerspiegel. (1)
Ook is inositol een belangrijk bestanddeel (fosfatidylinositol) van de celmembranen. De celmembraan is als een dunne, flexibele laag die elke cel in je lichaam omhult. Deze membranen zorgen ervoor dat alles wat de cel nodig heeft, binnenkomt, en dat afvalstoffen eruit worden verwijderd.
Inositol helpt de celmembraan flexibel en functioneel te houden, zodat ze goed hun werk kunnen doen. (2) (3)
Binnen je cellen wordt inositol omgezet in stoffen die signalen doorgeven. Eén van die stoffen is inositoltrifosfaat(IP3), een molecuul dat de cel vertelt wat hij moet doen, bijvoorbeeld reageren op een hormoon of een verandering in de omgeving.
Via de zogenaamde IP3-route helpt dit stofje ervoor dat er onder andere calcium vrijkomt in de cel. Calcium werkt als een soort aan/uit-knop voor allerlei processen, zoals groei, beweging of het aflezen van genen.
Maar calcium is slechts een van de schakels. Het grotere geheel is dat inositol ervoor zorgt dat je cellen begrijpen wat er om hen heen gebeurt en daar op de juiste manier op kunnen reageren. (4) (5)
Inositol ondersteunt processen in je lichaam die belangrijk zijn voor voortplanting. Het speelt bijvoorbeeld een rol in hoe bepaalde cellen rijpen — zoals eicellen — maar ook in de communicatie tussen die cellen.
Daarbij helpt het signalen doorgeven van hormonen die betrokken zijn bij deze processen. Je kunt het zien als een soort regelaar achter de schermen, die zorgt dat alles soepel samenwerkt op het juiste moment. (6)
In je hersenen komt Inositol in relatief grote hoeveelheden voor. Zenuwcellen (neuronen) hebben een stabiele omgeving nodig om goed te kunnen werken. Inositol speelt een belangrijke rol in het reguleren van de vochtbalans binnen deze cellen.
En dat is nodig is voor een goede communicatie tussen de zenuwcellen. Als de vochtbalans verstoord raakt, kan dit de signalen tussen de zenuwcellen verstoren, wat invloed heeft op hoe goed je hersenen functioneren.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat inositol betrokken is bij systemen die de werking van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine beïnvloeden. Deze stoffen zijn cruciaal voor je stemming en andere mentale functies. (7)
Inositol speelt een indirecte rol bij hoe je lichaam omgaat met vetten en suikers. Het helpt je cellen beslissen of ze energie moeten opslaan of juist vrijgeven, afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft.
Dit is een belangrijke taak, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam efficiënt omgaat met de energie die het krijgt. (8)
Eerder in deze lijst kwam de vochtbalans al ter sprake. Inositol is namelijk een zogenoemde osmolyt. Dit betekent dat het helpt om de vochtbalans in je cellen te behouden, vooral als de concentraties van stoffen zoals zout of suiker in je lichaam veranderen.
Dit is belangrijk voor je nieren en hersenen, waar een stabiele vochtbalans essentieel is voor een goede werking van de cellen. (9)
Er is onderzoek dat suggereert dat inositol kan helpen bij het afbreken en transporteren van vetten in je lever. Dit zou kunnen helpen om vetophoping in de lever te voorkomen.
Dit gebied wordt nog verder onderzocht, maar er is op dit moment nog niet voldoende bewijs om definitieve conclusies te trekken. (10)
Soms wordt gesuggereerd dat inositol ook voordelen kan hebben voor je huid en haar, door zijn rol in de celregeneratie en stofwisseling.
Er is echter niet veel direct wetenschappelijk bewijs dat inositol specifieke effecten heeft op de gezondheid van huid of haar. Het is een onderwerp dat nog verder onderzocht wordt.
Inositol vertoont milde antioxidanteigenschappen, wat betekent dat het mogelijk kan helpen om je cellen te beschermen tegen bepaalde vormen van schade. Het helpt misschien bij het neutraliseren van vrije radicalen, die je cellen kunnen beschadigen.
Maar, inositol wordt niet vaak geclassificeerd als een krachtige antioxidant zoals vitamine C of E, en het is niet de primaire functie die aan inositol wordt toegeschreven.
Hoewel de wetenschap de mechanismen achter sommige functies nog verder onderzoekt, is het duidelijk dat inositol een interessante rol speelt in de gezondheid van onze cellen. Dit vormt de basis van veel mogelijke gezondheidsvoordelen.
Met een nieuwsgierige blik houd ik de wetenschap in de gaten en kijk hoopvol uit naar de ontwikkelingen.
Wil jij ook meer weten over inositol? Lees dan ook mijn andere artikelen over myo-inositol en D-chiro-inositol, de 2 meest bekende vormen van inositol.
Ook hebben we nog een artikel geschreven omtrent inositol in het algemeen en welke voordelen de varianten hebben ten opzichte van elkaar.