Testosteron Verhogen Vrouwen: Zo pak je het aan!
Steeds meer vrouwen willen hun testosteronspiegel verhogen. Testosteron staat wereldwijd bekend als een "mannelijk" hormoon, maar ook vrouwen hebben testosteron, zij het in kleinere hoeveelheden.
Zowel mannen als vrouwen produceren de geslachtshormonen testosteron, oestrogeen en progesteron, alleen in verschillende verhoudingen.
Mannen maken bijvoorbeeld 10 tot 20 keer meer testosteron aan vergeleken met vrouwen. Maar ondanks deze lagere hoeveelheid speelt testosteron een belangrijke rol in de gezondheid van vrouwen.
In dit artikel leg ik je uit:
- Waarom testosteron belangrijk is voor vrouwen
- Hoe je een testosteron tekort bij vrouwen kunt herkennen
- Hoe je testosteron bij vrouwen kunt verhogen
- Welke natuurlijke middelen de aanmaak van testosteron ondersteunen bij vrouwen
De functies van testosteron bij vrouwen
Zowel bij mannen als vrouwen ondersteunt testosteron je spieren, energieniveau, seksdrive (libido) en gezonde botten.
Daarnaast vervult testosteron nog een aantal cruciale functies die verschillen per geslacht:
- Bij mannen zorgt het ook voor de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals spiermassa, lichaamsbeharing en stemverandering, evenals spermaproductie.
- Bij vrouwen wordt een deel van het testosteron omgezet in oestrogeen, voornamelijk in de lever en vetweefsels. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de menstruatiecyclus, voortplanting en het behoud van botdichtheid bij vrouwen. (1)
Symptomen van een testosteron tekort bij vrouwen
Het is lastig om een testosteron tekort als vrouw te herkennen. Dat komt omdat het veel uiteenlopende symptomen kan veroorzaken, die ook allerlei andere oorzaken kunnen hebben. Veel vrouwen merken er zelfs helemaal niets van.
Dit zijn de meest voorkomende effecten van een laag testosteron gehalte bij vrouwen:
- Verminderde seksdrive (libido)
- Vermoeidheid en verminderde energie
- Spier- en botverlies
- Slechte concentratie en geheugenproblemen
- Stemmingswisselingen
- Onregelmatige menstruatiecyclus (2)
Testosteron test voor vrouwen
Als je vermoedt dat je een tekort hebt, is het belangrijk om dit met een arts te bespreken. De huisarts zal dan beginnen met het afnemen van bloed om een testosteron test te doen.
Wat als een tekort wordt beschouwd, kan variëren afhankelijk van de referentiewaarden van het laboratorium en de symptomen die je ervaart.
Het is daarom belangrijk om je testosteronspiegel altijd door een professional te laten bepalen. Het vrije testosteron en het "Sex Hormone Binding Globuline" (SHBG) moeten ook meegenomen worden in de test.
Goed om te weten: Het testosterongehalte in je bloed verandert gedurende je menstruatiecyclus. Rondom je ovulatie zal je van nature een iets hogere waarde hebben, dan rondom je menstruatie. Daarnaast heeft het tijdstip waarop je test ook invloed op de uitslag (iets hogere waarde in de ochtend!). (3)
Oorzaken testosteron tekort
Naarmate vrouwen ouder worden en de menopauze begint, verminderen de testosteron- en oestrogeen spiegels van nature. Dat komt vooral omdat de eierstokken minder hormonen produceren.
Maar ook wanneer er problemen ontstaan in de bijnieren of als de eierstokken verwijderd worden, kan dat resulteren in een lagere testosteronproductie. (4)
Testosteron verhogen bij vrouwen
Om je testosteronproductie op een natuurlijke manier te ondersteunen kun je zelf een aantal dingen doen:
1. Stoppen met de pil
Overweeg om te stoppen met de pil. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het gebruik van de ´gecombineerde orale anticonceptiva´ (zoals de pil officieel heet) bijdraagt aan een lager testosterongehalte. (5)
Door te stoppen met de pil kun je dus als vrouw zijnde je testosteronspiegel verhogen. Denk goed na of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Overleg dit daarnaast ook met je huisarts.
2. Stress in balans houden
Wanneer het lichaam stress ervaart, stijgt je cortisol en dat heeft invloed op de bijnieren (die een belangrijke rol spelen in de productie van testosteron bij vrouwen). Langdurige stress kan op die manier een nadelig effect hebben op je testosteron.
Ga dus op zoek naar manieren om te ontspannen die werken voor jou! Als je vaak gestresst bent, zou het verlagen van je stressniveau kunnen helpen om de testosteronspiegel te verhogen.
Ter ondersteuning kun je ook natuurlijke supplementen gebruiken, zoals de testobooster, met het krachtige Ashwagandha KSM-66 extract dat helpt om stress in balans te houden.
3. Meer intimiteit
Libido en testosteron zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door seksueel contact en zelfs door daar alleen al aan te denken, kunnen je als vrouw je lichaam helpen om testosteron aan te maken! (6)(7)
Dit effect is vooral merkbaar rondom de ovulatie, wanneer andere hormonen ook een rol spelen en je seksuele verlangens kunnen versterken. (3)
4. Krachttraining
Een andere bekende manier om de testosteronspiegel bij vrouwen te verhogen is krachttraining. Niet alleen bij mannen draagt krachttraining bij aan een gezonde testosteronspiegel, dit effect geldt ook voor vrouwen. (8)
Handige tip: zorg dat je intensief en niet te lang (5. Voldoende slapenTestosteron wordt voornamelijk aangemaakt tijdens de nachtrust. Dit is de reden waarom je testosteronspiegel de ochtend het hoogst is.
Een tekort aan goede kwaliteit nachtrust (vaak minder dan 7 - 8 uur) kan zorgen voor een verlaagde testosteronspiegel. Je nachtrust prioriteit geven. Voldoende slapen en het hanteren van een regelmatig slaapritme kan helpen om je testosteronspiegel te verhogen (9)
6. De juiste micronutriënten
Dieet en levensstijl beïnvloeden je hormoonbalans, inclusief testosteron. Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D, B6 magnesium en zink om je testosteronspiegel te ondersteunen.
- Vitamine D3: Helpt bij het ondersteunen van de normale hormoonfunctie en is goed voor de productie van testosteron.
- Vitamine B6: Ondersteunt de hormoonhuishouding en helpt bij het reguleren van de activiteit van enzymen die bijdragen aan een gezonde testosteronspiegel.
- Zink: Helpt bij de aanmaak van testosteron en ondersteunt de bescherming van de cellen tegen oxidatieve schade.
- Magnesium: Ondersteunt de werking van enzymen die betrokken zijn bij de hormoonproductie en helpt bij de beschikbaarheid van vrije testosteron.
7. Voldoende onbewerkte vetten
Eet daarnaast elke dag een bron van onbewerkte vetten, zoals die in avocado's, noten en olijfolie, want helpen je lichaam bij het maken van dit belangrijke hormoon (alhoewel dit bij mannen een grotere impact heeft dan bij vrouwen). (10)
8. Zonlicht
Onderzoek toont aan dat UVB-licht, zoals zonlicht, kan bijdragen aan de productie van geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogeen. (11)(12)
Maak dus regelmatig een wandeling in de ochtendzon en zorg voor voldoende (direct) daglicht op je werkplek.
Testosteron supplementen voor vrouwen
Testosteron zelf kan niet effectief worden verhoogd door direct gebruik van supplementen, omdat het een hormoon is en hormoontherapie meestal onder medische begeleiding valt.
Wat je wel kunt doen, is supplementen nemen die de natuurlijke productie van testosteron in je lichaam ondersteunen.
Deze voedingssupplementen kunnen helpen bij het optimaliseren van de omstandigheden waaronder je lichaam testosteron aanmaakt:
1. Testobooster
Deze testosteronbooster ondersteunt de lichaamseigen processen, met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Het verstoort de hormoonhuishouding niet en je kunt het veilig doorlopend blijven gebruiken.
Het bevat onder andere Ashwagandha KSM-66 (dat helpt bij stress en zo de testosteronspiegel ondersteunt *) en een uniek Testo-Complex, met de drie belangrijkste micronutriënten voor de aanmaak van het testosteron: Vitamine D, Magnesium en Zink.*
2. Ashwagandha KSM-66
Ashwagandha KSM-66 is een gepatenteerd en klinisch onderzocht Ashwagandha-extract. Het ondersteunt de seksuele gezondheid en kan bijdragen aan het behouden van een gezonde hormoonbalans en seksuele functie*.
Dit premium Ashwagandha supplement bevat Ashwagandha in de zuivere vorm. Wij gebruiken de meest zuivere, gestandaardiseerde vorm. Zo weet je zeker dat de kwaliteit consistent is.
3. Vitamine D3
Bij een tekort aan D3 raden we een vitamine D3 supplement aan ter ondersteuning van testosteronaanmaak.
Goed om te weten: In de testobooster zit ook vitamine D3. Dus wanneer je die bestelt, heb je geen aanvullende D3 meer nodig!
Let op: Claims met (*) zijn gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating.
Samengevat
Testosteron is misschien niet het eerste waar je als vrouw aan denkt als je je gezondheid onder de loep neemt, maar het speelt een belangrijke rol in je welzijn.
Hoewel we minder van dit hormoon hebben dan mannen, is het essentieel voor je energie, libido en botgezondheid. Een tekort kan leiden tot vermoeidheid, een verminderd libido en concentratieproblemen, wat je dagelijks leven kan beïnvloeden.
Ons advies
Om je testosteron niveau op peil te houden, zijn er een paar dingen die je kunt doen, zoals stoppen met de pil, verminderen van stress en het vinden van ontspanningstechnieken die voor jou werken.
Intimiteit, zowel fysieke als emotionele, kan ook bijdragen aan een gezondere testosteronspiegel. Krachttraining is niet alleen voor mannen; het helpt ook vrouwen om hun testosteron op peil te houden. En vergeet niet om voldoende te slapen, gezond te eten met de juiste micronutriënten en regelmatig buiten te zijn voor zonlicht.
Als aanvulling kunnen specifieke supplementen, zoals testoboosters met ashwagandha en vitamine D de aanmaak van testosteron ondersteunen.
Door deze simpele aanpassingen in je leven aan te brengen, kun je jouw testosteron op natuurlijke wijze ondersteunen en je energie en welzijn een flinke boost geven.
Gebruikte Bronnen
- Nassar GN, Leslie SW. Physiology, Testosterone. [Updated 2023 Jan 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/
- Davis, S. R., & Wahlin-Jacobsen, S. (2015). Testosterone in women—the clinical significance. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 3(12), 980–992. https://doi.org/10.1016/s2213-8587(15)00284-3
- Krüger, T. H., Leeners, B., Tronci, E., Mancini, T., Ille, F., Egli, M., Engler, H., Röblitz, S., Frieling, H., Sinke, C., & Jahn, K. (2023). The androgen system across the menstrual cycle: Hormonal, (epi-)genetic and psychometric alterations. Physiology & Behavior, 259, 114034. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2022.114034
- Testosterone deficiency in women: etiologies, diagnosis, and emerging treatments. (2002, 1 april). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11991434/
- Centre for Reviews and Dissemination (UK). (2014). The effect of combined oral contraception on testosterone levels in healthy women: a systematic review and meta-analysis. Database Of Abstracts Of Reviews Of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews - NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK164632/
- Goldey, K. L., & Van Anders, S. M. (2011). Sexy thoughts: Effects of sexual cognitions on testosterone, cortisol, and arousal in women. Hormones And Behavior, 59(5), 754–764. https://doi.org/10.1016/j.yhbeh.2010.12.005
- Hamilton, L. D., & Meston, C. M. (2010). The effects of partner togetherness on salivary testosterone in women in long distance relationships. Hormones And Behavior, 57(2), 198–202. https://doi.org/10.1016/j.yhbeh.2009.10.014
- Nindl, B. C., Kraemer, W. J., Gotshalk, L. A., Marx, J. O., Volek, J. S., Bush, J. A., Häkkinen, K., Newton, R. U., & Fleck, S. J. (2001). Testosterone Responses after Resistance Exercise in Women: Influence of Regional Fat Distribution. International Journal Of Sport Nutrition And Exercise Metabolism, 11(4), 451–465. https://doi.org/10.1123/ijsnem.11.4.451
- Andersen, M. L., Alvarenga, T. F., Mazaro-Costa, R., Hachul, H. C., & Tufik, S. (2011). The association of testosterone, sleep, and sexual function in men and women. Brain Research, 1416, 80–104. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2011.07.060
- Mumford, S. L., Chavarro, J. E., Zhang, C., Perkins, N. J., Sjaarda, L. A., Pollack, A. Z., Schliep, K. C., Michels, K. A., Zarek, S. M., Plowden, T. C., Radin, R. G., Messer, L. C., Frankel, R. A., & Wactawski-Wende, J. (2016). Dietary fat intake and reproductive hormone concentrations and ovulation in regularly menstruating women. American Journal Of Clinical Nutrition, 103(3), 868–877. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119321
- Examine.com. (z.d.). Examine.com. https://examine.com/research-feed/study/dx7lN9/
- Parikh, R., Sorek, E., Parikh, S., Michael, K., Bikovski, L., Tshori, S., Shefer, G., Mingelgreen, S., Zornitzki, T., Knobler, H., Chodick, G., Mardamshina, M., Boonman, A., Kronfeld-Schor, N., Bar-Joseph, H., Ben-Yosef, D., Amir, H., Pavlovsky, M., Matz, H., . . . Levy, C. (2021). Skin exposure to UVB light induces a skin-brain-gonad axis and sexual behavior. Cell Reports, 36(8), 109579.r