KSM-66 Ashwagandha: Wat is het en wat zijn de voordelen?
30 augustus 2022 
4 min. leestijd

KSM-66 Ashwagandha: Wat is het en wat zijn de voordelen?

KSM-66 ashwagandha is het bekendste, beste en meest onderzochte ashwagandha extract ter wereld. Maar wat maakt dit extract nou zo bijzonder en wat zijn de voordelen van dit extract?

In dit artikel gaan we je meer vertellen over de KSM-66 ashwagandha in het algemeen en wanneer je dit extract het beste kunt gebruiken. Maar om te begrijpen wat dit gepatenteerde KSM-66 ashwagandha extract zo bijzonder maakt, vertellen we je eerst wat meer over ashwagandha in het algemeen.

Ashwagandha en Ayurveda

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt en is één van de belangrijke kruiden in de Ayurveda. De ayurveda is een vorm van een alternatieve geneeswijze op basis van plantenextracten, dat afkomstig is uit India.

In de Ayurveda wordt Ashwagandha al duizenden jaren ingezet bij stressvolle perioden, ter ondersteuning van de focus en om het energieniveau op te krikken bij vermoeidheid. Ook speelt het een rol bij spierkracht en is het goed voor de testosteronspiegel bij mannen.

Tegenwoordig wordt Ashwagandha ingezet als adaptogeen. Adaptogene kruiden werken opwekkend bij vermoeidheid en hebben juist een remmende werking in stressvolle perioden. Je kunt een adaptogeen zien als een natuurlijk middel om in balans te blijven.

De primaire werkzame stoffen in Ashwagandha zijn de steroïde lactonen (withanolides) en natuurlijke akaloïden (withaferines, somniferines en tropines). Daarnaast is het rijk aan vitaminen en mineralen. De meeste werkzame stoffen vind je in de wortel van de plant.

KSM-66 Ashwagandha

KSM-66 Ashwagandha is een zogenaamd full-spectrum extract van de ashwagandha wortel, met de hoogste concentratie werkzame stof ter wereld. Het bevat het complete spectrum aan werkzame stoffen dat identiek is aan de samenstelling in de wortel.

Ondanks dat de bladeren van de plant 15 keer goedkoper zijn dan de wortel, hebben de ontwikkelaars er bewust voor gekozen om alleen de wortel te gebruiken. Op deze manier krijg je een superieur product met de allerbeste eigenschappen.

Het ontwikkelen en perfectioneren van KSM-66® Ashwagandha heeft 14 jaar geduurd. De extractie van de werkzame stoffen gaat volgens het “green chemistry” principe, waarbij geen alcohol of andere synthetisch oplosmiddel wordt gebruikt.

De werkzame stoffen worden op dit moment met melk uit de wortel geëxtraheerd, omdat ze hiermee zowel vetoplosbare als wateroplosbare componenten kunnen extraheren uit de ashwagandha wortel.

Het KSM-66® extract is een zogenaamd gestandaardiseerd extract met 5% withanolides. Dat wil zeggen dat iedere batch wordt gecontroleerd en dat het minimaal 5% withanolides moet hebben. Op deze manier is de kwaliteit constant en zijn de resultaten uit de klinische studies reproduceerbaar.

Voordelen van Ashwagandha KSM-66

Ashwagandha KSM-66 is het meest onderzocht ashwagandha extract ter wereld. De werking wordt in talloze klinische studies onderzocht en bevestigd. We hebben de belangrijkste voordelen van dit extract voor je op een rij gezet.

1. Helpt ontspannen in stressvolle perioden

Ashwagandha is een van de meest effectieve plantenextracten in tijden van stress. Het helpt om een gezonde cortisolspiegel (stresshormoon) te behouden en heeft een kalmerende werking op de HPA-as in het lichaam.

De HPA-as is het systeem in je lichaam dat de stressrespons reguleert. Het is een Amerikaanse afkorting en staat in het Nederlands voor “Hypothalamus-hypofyse-bijnier-as”.

2. Goed voor de testosteronspiegel

Het gebruik van KSM-66 Ashwagandha is ook goed voor de aanmaak van testosteron. Het ondersteunt de aanmaak van DHEA-S, een hormoon dat wordt gebruikt voor de aanmaak van testosteron.

Om deze reden gebruiken we KSM-66® Ashwagandha ook in onze natuurlijke Testobooster. Door de onafhankelijke fitness-website infofitness.nl is onze testosteronbooster verkozen tot één van de beste testosteronbooster van Nederland.

3. Ondersteunt voor fysieke prestaties

De fysieke prestaties zijn afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof dat maximaal getransporteerd kan worden via je bloed. Dit wordt afgekort met de term VO2max.

Hoe hoger de VO2max, hoe meer zuurstof je bloed kan transporteren. Hierdoor kan je grotere fysieke prestaties leveren, dan iemand met een lagere VO2max.

Ashwagandha KSM-66® heeft in klinische studies aangetoond dat het goed voor de de VO2max en wordt daarom door atleten gebruikt om de fysieke prestaties te ondersteunen.

Zowel bij duursporten als bij krachtsporten is een hogere VO2max gunstig voor de prestaties, waardoor je langer kunt door gaan en ook harder kunt trainen.

Een hogere VO2max wordt geassocieerd met een hogere levensverwachting, terwijl een lage VO2max juist het risico op chronische ziekten verhoogt.

4. Ondersteunt de mentale balans

Naast de fysieke voordelen heeft ashwagandha KSM-66 ook mentale voordelen. Zo helpt het om de mentale balans te ondersteunen en is het goed voor stemming en humeur.

Dit heeft uiteraard deels te maken met het feit dat ashwagandha helpt ontspannen in stressvolle perioden.

In klinische studies is aangetoond dit plantenextract een significante werking heeft op de gemoedstoestand in vergelijking met een placebo.

5. Voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel

Als “bijvangst” zag men in klinische studies dat ashwagandha goed is voor het behoud een gezonde bloedsuikerspiegel.

Ook had het een gunstige werking op het cholesterolgehalte en hielp het om een gezonde insulinespiegel te behouden.

Men denkt dat de groep stoffen “Whithaferines” in Ashwagandha KSM-66 verantwoordelijk is voor deze voordelen.

Op dit moment moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar dit fenomeen, maar de eerste resultaten zien er veel belovend uit.

6. Goed voor cognitieve prestaties

In een onderzoek hebben ze onderzocht wat de invloed van Ashwagandha KSM-66 is op de cognitieve vaardigheden.

Hieruit bleek dat bij 600 mg Ashwagandha, gedurende 8 weken, een ondersteunend effect heeft voor focus, geheugen en de reactietijd.

Dit zou o.a. te maken hebben met de sterke antioxidanten in Ashwagandha die goed zijn voor de werking en doorbloeding van het brein.

7. Ondersteunt de nachtrust

Het gebruik van KSM-66 Ashwagandha is ten slotte ook goed voor de nachtrust. Dit heeft uiteraard te maken met de ontspannen de werking.

Ook zijn de sterke antioxidanten in dit extract goed voor de doorbloeding in het brein, wat goed is voor de nachtrust.

Al met al is Ashwagandha KSM-66 dus een zeer veelzijdig voedingssupplement met eindeloos veel voordelen.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen