Propolis: Wat is het nu precies en wat zijn de voordelen?
05 mei 2023 
4 min. leestijd

Propolis: Wat is het nu precies en wat zijn de voordelen?

Propolis wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Ayurveda en wordt ook nu steeds populairder. De wereld van natuurlijke gezondheidsproducten en supplementen kan een overweldigende plek zijn, waarbij talloze opties vaak vragen oproepen over de effectiviteit en veiligheid van deze producten.

Een van die mysterieuze en fascinerende producten is Propolis. In dit blogbericht gaan we dieper in op wat Propolis precies is, de werkzame stoffen, de huidige situatie met betrekking tot de claims binnen de EU, de veelvoorkomende toepassingen en de verschillende kwaliteitsniveaus die beschikbaar zijn.

Wat is Propolis

Propolis is een kleverige, harsachtige substantie die door honingbijen wordt geproduceerd om hun bijenkorf te beschermen en te versterken. Bijen verzamelen hars van knoppen, bloemen en boomharsen en mengen het met bijenwas en enzymen uit hun speekselklieren om Propolis te maken.

De kleur en geur van Propolis variëren afhankelijk van de plantenbronnen en de bijenstam. Het wordt al eeuwenlang in de traditionele ayurveda gebruikt vanwege de veronderstelde gezondheidsvoordelen, en het wordt vaak aangeduid als 'bijenlijm' of “natuurlijke middel met antibacteriële werking”

Bijen Propolis

Werkzame stoffen in Propolis

Propolis is rijk aan verschillende werkzame stoffen, waaronder polyfenolen, flavonoïden, terpenen, etherische oliën en aminozuren. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de meeste van de vermeende gezondheidsvoordelen van Propolis.

Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten die cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen. Terpenen staan bekend om hun anti-inflammatoire en antimicrobiële eigenschappen, en etherische oliën hebben zowel aromatische als therapeutische voordelen.

Toepassingen van Propolis 

Hoewel medische claims momenteel on-hold zijn, wordt Propolis nog steeds op verschillende manieren gebruikt. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn:

 • Bij "pollen" in de lucht - Propolis staat bekend om de kalmerende werking op de slijmvliezen in neus en mond. Ook ondersteunt het de natuurlijke afweer en ondersteunt Propolis het immuunsysteem. Daarom is het erg populair tijdens het "pollen-seizoen"
 • Huidverzorging - Propolis wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen bij het kalmeren van de geïrriteerde huid en het bevorderen van een gezonde huid barrière.
 • Mondverzorging - Propolis wordt vaak aangetroffen in mondwater en tandpasta vanwege de antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen om tandplak te verminderen en het tandvlees gezond te houden.
 • Ondersteuning immuunsysteem - Hoewel er nog steeds onderzoek gaande is, wordt Propolis vaak gebruikt als een natuurlijk supplement om het immuunsysteem te ondersteunen. De antioxidanten en antimicrobiële stoffen in Propolis kunnen bijdragen aan een betere algehele gezondheid.
 • Keelverzorging - Propolis wordt ook vaak gebruikt in keelsprays en zuigtabletten vanwege de verzachtende en antimicrobiële effecten op keelpijn en irritatie.

De kwaliteit van Propolis

De kwaliteit van Propolis kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oorsprong, verwerkingsmethoden en zuiverheid. Enkele factoren die de kwaliteit van Propolis kunnen beïnvloeden, zijn:

 • Oorsprong - De plantenbronnen en de bijenstam spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de kwaliteit van Propolis. Hoogwaardige Propolis is afkomstig van bijenkorven in gebieden met een rijke biodiversiteit, waar bijen toegang hebben tot een verscheidenheid aan planten en bloemen.
 • Verwerkingsmethoden - De manier waarop Propolis wordt verwerkt, heeft invloed op de kwaliteit. Koudgeperste Propolis is doorgaans van hogere kwaliteit dan die verhit tijdens het productieproces, omdat verhitting de werkzame stoffen kan afbreken.
 • Zuiverheid - De zuiverheid van Propolis verwijst naar de concentratie van werkzame stoffen in het product. Hoogwaardige Propolis-producten bevatten doorgaans een hogere concentratie van werkzame stoffen en minder onzuiverheden.
 • Certificering - Het is belangrijk om te kiezen voor Propolis-producten die zijn getest en gecertificeerd door onafhankelijke laboratoria om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Producten met certificeringen zoals GMP (Good Manufacturing Practices) en ISO-normen geven aan dat ze voldoen aan strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Risico’s bij propolis

Het gebruik van Propolis is erg veilig. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je propolis wilt gaan gebruiken.

 • Allergieën - Propolis kan allergische reacties of irritaties veroorzaken bij mensen met allergieën voor bijensteken, bijenproducten of pollen. Deze reacties zijn vaak erg mild, maar toch goed om dit in je achterhoofd te houden.
 • Interacties met medicijnen - Propolis bevat antioxidanten die een de werking van bloedverdunners kunnen versterken. Raadpleeg daarom een arts voorafgaan aan gebruik als je bloedverdunners gebruikt.
 • Lage zuiverheid - De kwaliteit en zuiverheid van Propolis-producten kunnen sterk variëren. Er zijn veel producten van propolis van zeer lage kwaliteit. Kies altijd voor een extract dat goed onderzocht is.

Een goed propolis supplement

Een goed propolis supplement bevat een hoge dosering werkzame stoffen en is getest op verontreinigingen. Wij van Natuurlijk Presteren hebben voor jou het allerbeste propolis extract geselecteerd en verpakt zonder onnodige toevoegingen in een plantaardige capsule:

 • Krachtig 5:1 extract -  Dit extract bevat 5 keer meer werkzame stoffen dan reguliere propolis en is dus vijf keer sterker.
 • Topkwaliteit - het extract wordt gewonnen uit koudgeperste propolis, zodat nutriënten behouden blijven.
 • Hoge dosering - Een effectievere en krachtigere formule voor betere resultaten.
 • Getest op verontreinigingen - Gegarandeerde kwaliteit en veiligheid, zodat je een zuiver product krijgt zonder ongewenste bijwerkingen.
 • Vertrouwd merk – Natuurlijke Presteren krijgt een gemiddeld beoordeling van 9.4 uit 2500+ onafhankelijke reviews.

Extract Propolis

Conclusie

Propolis is een natuurproduct met waardevolle toepassingen op het gebied van huidverzorging, mondverzorging, het immuunsysteem en keelverzorging.

Hoewel de claims met betrekking tot propolis nog niet officieel zijn goedgekeurd, zijn er al veel wetenschappelijke studies die de effecten van propolis op het immuunsysteem en de gezondheid bevestigen.

Propolis is wat mij betreft echt een super-superfood dat zeer rijk is aan vitaminen, mineralen en 's werelds sterkte antioxidanten.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen