Bacopa Monnieri: wat is het en wat zijn de voordelen?
08 februari 2023 
3 min. leestijd

Bacopa Monnieri: wat is het en wat zijn de voordelen?

Bacopa Monnieri is een plantje dat al honderden jaren gebruikt wordt in de Ayurveda, de traditionele geneeskunde uit India. Het is een nootropic, een supplement dat je geestelijk welzijn kan ondersteunen.

Bacopa monnieri is een klein bodemplantje dat overal op aarde voorkomt en graag op vochtige plekken groeit, zoals moerassen en rivieroevers. Het staat ook bekend als Aziatische waternavel of Brahmi. Het kan gebruikt worden om je mentale gezondheid te ondersteunen.

Uit onderzoek blijkt dat het o.a. mogelijk goed is voor de hersenfuncties, de stemming en het geheugen. Deze voordelen komen doordat het plantje rijk is aan antioxidanten (bacosiden) die de hersenen kunnen beschermen en ondersteunen.

Bacopa monnieri wordt vooral ingezet als ondersteuning van het geheugen, bij stressevolle perioden en voor de stemming. In deze blog zetten we de 5 voordelen van Bacopa Monnieri op een rijtje.

1 - Ondersteunt het geheugen

Uit onderzoek blijkt dat Bacopa monnieri mogelijk kan helpen het geheugen gezond te houden. Zo kwam uit onderzoek op muizen naar voren, dat bij muizen die een extract van dit plantje kregen, het hielp om het leervermogen en het geheugen te ondersteunen..

Ook bij mensen zijn de ondersteunende eigenschappen van Bacopa monnieri onderzocht. Gedurende een onderzoeksperiode van 12 weken kregen 60 ouderen dagelijks 300 mg of 600 mg Bacopa extract of een placebo.

Vergeleken met het placebo, was bij de deelnemers die het extract kregen een ondersteunend effect te zien op het gebied van geheugen, aandacht en het verwerken van informatie [2]. Bacopa helpt dus het geheugen te ondersteunen.

Ondersteuning geheugen

2 - Goed voor de gemoedstoestand

Als je niet goed in je vel zit, kan bacopa je helpen om stemming en humeur te ondersteunen. In de Ayurveda is Brahmi een van de meest voorgeschreven middelen voor de stemming. Het ondersteunt je stemming omdat het goed is voor de aanmaak van neurotransmitters.

Mogelijk komt dit effect voort uit het feit dat Bacopa goed is voor de regulatie van serotonine, dopamine en GABA [3].

3 - Helpt hersencellen te beschermen

Een ander voordeel van Bacopa monnieri is dat het mogelijk kan helpen hersencellen te beschermen tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen). Dit komt doordat het rijk is aan antioxidanten.

Langdurige blootstelling aan hoge doseringen vrije radicalen, zorgen voor schade aan de hersencellen waardoor je sneller verouderd. Vrije radicalen kunnen ontstaan door ongezonde voeding, stress, te weinig slaap en het gebruik van alcohol of drugs.

Als vetmoleculen in contact komen met vrije radicalen, wordt er een proces in gang gezet dat lipide peroxidatie wordt genoemd. Dat wil zeggen dat vetmoleculen gaan oxideren.


Wist je dat? Het oxideren van vetcellen door vrije radicalen, kun je vergelijken met het "roesten" (oxideren) van ijzer. Het zorgt voor beschadiging van het materiaal, waardoor de fysieke eigenschappen afzwakken.


Bacopa monnieri bevat krachtige antioxidanten (bacosiden), die helpen om lichaamsweefsels, waaronder de hersenen, te beschermen.

4 - Ondersteunt in stressvolle perioden

In stressvolle tijden is Bacopa eveneens een geschikt supplement. Het helpt op natuurlijke wijze te ontspannen. Brahmi is een adaptogeen, wat betekent dat het zich aanpast aan wat je op dat moment nodig hebt.

Zit je in een stressvolle periode, dan helpt het je tot rust te komen. Maar ben je juist moe en futloos, dan kan het om je energieniveau te ondersteunen.

Het voordeel van Brahmi is dat het een ontspannende werking heeft, zonder dat je er moe of sloom van wordt. Om deze reden wordt het ook vaak gebruik in supplementen voor de concentratie, maar ook in supplementen voor "mentale ontspanning".

5 - Goed voor de cognitieve vaardigheden

Een van de andere voordelen van Bacopa monnieri is dat het goed is voor de cognitieve vaardigheden. Dit betekent dat het de informatieverwerking, het geheugen en de concentratie kan ondersteunen. Dit komt ook uit wetenschappelijk onderzoek naar voren.

Een review van meerdere studies wijst erop dat het gebruik van extracten van Brahmi bij gezonde deelnemers de cognitieve vaardigheden ondersteunt. De deelnemers werden getest op o.a. werkgeheugen en auditieve verbale vaardigheden. Vooral in combinatie met andere plantenextracten kan Bacopa erg effectief zijn. [4].

Bacopa Monnieri concentratie

Supplement met Bacopa Monnieri

Zou jij na het lezen van deze blog graag Bacopa monnieri willen gebruiken? Dat kan met onze Breinboost. In dit supplement zit niet alleen Bacopa, maar ook nog 6 andere natuurlijke nootropics die kunnen helpen jouw geestelijke vermogens te ondersteunen.

Zo wordt in Breinboost Bacopa gecombineerd met o.a. Ginseng, Guarana, bioactief vitamine B6 en Rhodiola. Al deze nootropics werken synergetisch met elkaar samen om de productiviteit, het leervermogen en je geheugen te ondersteunen. Daarnaast heeft het een beschermende werking op je hersencellen. Ons supplement is veilig in gebruik en vrij van allergenen.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen