Curcumine

Wat is Curcumine?

Curcumine is één van de werkzame stoffen in de Curcuma Longa plant. Deze stof behoort samen met bisdemethoxycurcumine en demethoxycurcumine tot de werkzame curcuminoïden in deze plant. Het merendeel van de gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn daarom toe te schrijven aan deze drie curcuminoïden. Daarnaast is de stof curcumine verantwoordelijk voor de goudgele kleur.

Curcuma Longa plant

De curcuma longa plant is familie van de gemberplant. De wortel van de Curcuma longa is geelachtige kleur en smaakt bitter. Door de wortel van de Curcuma te drogen en te vermaken, krijg je krukuma poeder. Dit poeder bevat ongeveer 1 - 6% curcuminoïden, met een gemiddelde van 3%.


Wanneer je de gezondheidsvoordelen wilt ervaren van deze stof, heb je dus relatief veel kurkuma poeder nodig. Daarnaast zijn de werkzame stoffen in normaal kurkuma poeder ook slecht opneembaar voor het lichaam. Om de opneembaarheid te verbeteren en het gehalte werkzame stoffen te verhogen, worden tegenwoordig veel curcumine extracten gemaakt.

Curcumine extracten

Een curcumine extract is een extract van de Curcuma Longa wortel met een verhoogd gehalte curcuminoïden. Extracten van hoge kwaliteit zijn altijd gestandaardiseerd op een bepaald gehalte curcuminoiden. Dat wil zeggen dat het extract aan strenge kwaliteitseisen voldoet en dat het van consequente kwaliteit is. We hebben de bekendste gestandaardiseerde curcumine extracten voor je op een rijtje gezet.

  • BCM-95® Curcumine: Naast een mix van curcuminoïden bevat dit extract ook oliën uit de Curcuma Longa plant. De oliën in dit extract verbeteren de opname van de werkzame bestanddelen.
  • Meriva® Curcumine - De curcuminoïden zijn in dit extract gebonden aan een andere stof: fosfatidylcholine. Door het te binden aan deze stof, zou de opname verhoogd worden.
  • Longvida® Curcumine - De curcuminoïden worden bij dit extract verpakt in een vetachtige stof, wat ook de opname van het extract verbetert.
  • Theracurcumin® Curcumine - Hierbij worden eigen fabricagemethoden gebruikt om de oplosbaarheid en biologische beschikbaarheid van curcumine te verhogen.
  • Cavamax® W8 Curcumine - Ditis volgens de fabrikant een “verbeterde” versie van curcumine, door curcumine te complexeren met gamma-cyclodextrine
  • CurcuWIN™ Curcumine - Dit is een curcumine geformuleerd met de gepatenteerde UltraSOL™ Nutrient Technology geschikt voor voedingsmiddelen.
  • Curcuma C3-Complex® + Bioperine® - Een extract met een zéér hoge dosering actieve curcuminoïden(minimaal 95%). Dit curcumine extract bevat de hoogste dosering curcuminoïden en bevat uitsluitend actieve vormen, waardoor het zeer effectief is.

Het beste Curcumine extract

Het Curcuma C3-complex is veruit het meest effectieve curcumine extract. Het bevat namelijk in tegenstelling tot de andere extracten alléén actieve vormen van curcuminoïden. Daarnaast is het gestandaardiseerd op minimaal 95% curcuminoïden: De hoogste dosering van alle extracten. Dat dit het allerbeste curcumine extract is blijkt ook uit wetenschappelijke onderzoek.

Curcuma C3-complex in ons supplement

In ons natuurlijke Curcumine supplement hebben wij drie ingrediënten van topkwaliteit met elkaar gecombineerd, voor een ongeëvenaarde werkzaamheid. Het bevat de volgende ingrediënten per dosering:

  • Curcuma C3 Complex® - Het allerbeste extract ter wereld met maar minimaal 95% curcuminoïden.
  • Bioperine® - Het best geteste zwarte peper extract dat de opneembaarheid van de curcuminoïden met een factor 20 verhoogt.
  • FenuFibers® - Een gestandaariseerd extract van Fenegriek, wat rijk is aan moeilijk verteerbare vezels. Het ondersteunt op die werking van de darmen, wat gunstig is voor o.a. de opname van de curcuminoïden.