Wat is Cavamax® W8 Curcumine?

Cavamax® W8 Curcumine is volgens de fabrikant een “verbeterde” versie van curcumine. De eigenschappen zijn verbeterd tegenover regulier curcumine door curcumine te complexeren met gamma-cyclodextrine. Door dit proces is de biologische beschikbaarheid met 10 tot 20 keer verhoogd voor ratten. De biologische beschikbaarheid voor mensen is echter maar met 4,4 keer verhoogd.

Voordelen Cavamax® W8 Curcumine?

Cavamax® W8 Curcumine is ontwikkeld met gamma-cyclodextrine van voedingskwaliteit. Dit product bevat 8 glucose-eenheden, waardoor het een grote holte heeft. Hierdoor heeft het de beste wateroplosbaarheid van alle natuurlijke cyclodextrines. Door de complexeren met curcumine, zijn er nieuwe deuren opengegaan voor de voedings- en voedingssupplementen industrie volgens het bedrijf achter Cavamax® W8 Curcumine. Voorbeelden hiervan zijn het maskeren van ongewenste smaken en gerichte afgifte van bioactieve curcumine.

Uit onderzoek is gebleken dat dieren die Cavamax® W8 Curcumine toegediend kregen, een 10 tot 20 keer hogere hoeveelheid curcuminoïden in hun bloedplasma hadden in vergelijking met een onbewerkt kurkuma-extract. Dit werd uitgedrukt in de som van vrij curcumine en zijn fase II-metabolieten (curcuminesulfaten en curcumineglucuroniden). Dit enorme verschil in curcuminoïden geeft aan dat er een maximale hoeveelheid curcumine in de bloedbaan van de ratten werd afgegeven, wat volgens de fabrikant alleen an worden verklaard door het zeer biologisch beschikbare Cavamax® W8 Curcumine.

Nadelen Cavamax® W8 Curcumine?

Uit klinisch onderzoek bij mensen is echter gebleken dat de opname van curcumine slechts 4,4 keer hoger is dan bij een onbewerkt kurkuma-extract. Het probleem bij de metingen in het onderzoek bij ratten, is dat ze inactieve metabolieten hebben meegerekend, ervan uitgaande dat deze metabolieten actief zijn, maar dat zijn ze niet.

Cyclodextrine-complexen worden vaak gebruikt om de biologische beschikbaarheid van natuurlijke verbindingen te vergroten. Er is echter een toxiciteitsprobleem waarbij sommige cyclodextrines cholesterol oplosbaar maken, wat vervolgens het celmembranen kan verlaten. Hierdoor is er een kans dat er meer cholesterol vrijkomt is het bloed en heeft Beta-cyclodextrine een wettelijk limiet van 5 mg / kg / dag, omdat bekend is dat het op deze manier cholesterol in celmembranen afbreekt.

Daarnaast is er een ander toxiciteitsprobleem aan het licht gekomen in onderzoeken bij ratten, waarbij werd aangenomen dat cyclodextrines de oplosbaarheid en absorptie van giftige verontreinigingen in voedsel zouden verhogen. Kortom, een hoop nadelen dus.

Cavamax® W8 Curcumine bijsluiter

Volgens de fabrikant bevat een dosering van 500 mg Cavamax® W8 Curcumine 70 mg curcuminoïden. De biologische beschikbaarheid is 4,4 keer hoger dan regulier curcumine in menselijke studies In dierlijke studies is de biologische beschikbaarheid 10-20 keer hoger dan regulier curcumine. Een dosering van het product staat dus gelijk aan 388-1400 mg curcuminoïden. Het biologisch beschikbaar curcumine in het product omvat alle farmacologisch inactieve curcumine-conjugaten inclusief glucuroniden en sulfaten. De absorptie is verbeterd door middel van een cyclodextrine opnamecomplex van curcumine. Er zijn geen gegevens zijn over de veiligheid van chronische consumptie van kurkuma-olie. Ook de houdbaarheid van het product is slechts 6 maanden.

Het beste curcumine product

Er zijn een aantal curcumine producten getest in een onderzoek van NutraCos uit 2015: Cavamax® W8 Curcumine, BCM 95® Curcumine, Theracurmin® Curcumine, Meriva® Curcumine, Longvida® Curcumine, CurcuWIN™ Curcumine  en Curcuma C3 Complex® + Bioperine®. Uit dit onderzoek is gebleken dat Curcuma C3 Complex® + Bioperine® het beste curcumine product is op de markt.
Reactie plaatsen