Vetverbranders

Wat zijn vetverbranders?

Vetverbranders, ook wel fatburners genoemd, zijn supplementen die kunnen helpen bij het verhogen van de vetverbranding, vetopname kunnen verminderen of kunnen helpen om meer vet te verbranden.


Daarnaast kunnen de supplementen ook helpen om de eetlust te onderdrukken en het energieniveau te ondersteunen. Door een verhoogd energieniveau, ben je vaak actiever en heb je ook meer energie om te gaan sporten.

Geen wondermiddel

Er zijn veel vetverbranders verkocht als zijnde "wondermiddelen", waardoor je het vet als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen... Zonder daar iets voor te doen.


Vetverbranders zijn geen wondermiddelen en je gaat er niet door afvallen, als je jezelf niet focus op het verbranden van calorieën en je voeding.


Er zijn echter ingrediënten die je kunnen helpen en ondersteunen tijdens het verliezen van gewicht. In dit artikel gaan we je meer uitleggen over de verschillende soorten fatburners en welke ingrediënten je wél kunnen ondersteunen.

Welke soorten vetverbranders zijn er?

Vetverbranders heb je in allerlei soorten in maten. Zo zijn er natuurlijke vetverbranders, maar ook middelen op synthetische basis. Hiermee bedoelen we fatburners waaraan stoffen zijn toegevoegd die van oorsprong niet in de natuur voorkomen. In dit artikel gaan we ons enkel focussen op de natuurlijke vetverbranders.


Daarnaast zijn er vetverbranders met slechts één ingrediënt en producten die zijn samengesteld uit meerdere ingrediënten. Door te combineren kunnen de ingrediënten elkaar versterken en aanvullen.

Werkzame ingrediënten in vetverbranders

In veel vetverbranders vind je ingrediënten die niet of nauwelijks werkzaam zijn. Door dit soort middelen te gebruiken, krijg je enkel valse hoop en is het simpelweg weggegooid geld.


We hebben daarom een lijst samengesteld van ingrediënten die je kunnen ondersteunen tijdens het afvallen en het ondersteunen van je energieniveau.

Cafeïne

Cafeïne is wereldwijd erg populair! Het komt voor in o.a. koffie, thee en cacao en zorgt voor een energieboost! Cafeïne helpt de stofwisseling iets te verhogen en zorgt voor een verhoogde alertheid. Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne de stofwisseling met 16% kan verhogen, tot 2 uur na inname.


Let altijd op de dosering cafeïne in een fatburner. In veel gevallen zijn er enorme hoeveelheden cafeïne toegevoegd, wat vaak zorgt voor een onprettig gevoel: misselijkheid, opgejaagd, onrustig en zelfs angst, hartkloppingen en slapeloosheid.

Groene thee extract

Groene thee extract bevat een kleine dosering cafeïne in combinatie met sterke antioxidanten, waaronder EGCG. EGCG is de afkorting voor epigallocatechinegallaat. Deze stof behoort tot de catechines en is een zeer krachtige antioxidant, met allerlei gezondheidsvoordelen.


Deze sterke antioxidant zou volgens wetenschappelijke onderzoeken bij kunnen dragen aan het onderdrukken van een enzym dat o.a. noradrenaline afbreekt. Dit hormoon helpt vet vrij te maken uit vetmassa, zodat het gebruikt kan worden als brandstof. Het is echter wel van belang dat je voldoende beweegt, zodat de brandstof ook daadwerkelijk verrbruikt wordt.

Banabablad

Banabablad wordt sinds kort gebruikt in natuurlijke fatburners. Dit kruid wordt al eeuwen op de Filipijnen gebruikt om thee van te maken en heeft een gunstig effect op het verliezen van gewicht. Het draagt namelijk bij aan de gewichtsbeheersing. Dit is dan ook de reden dat het steeds vaker wordt gebruikt in vetverbranders op natuurlijke basis.

B-vitaminen

B-vitamen dragen bij aan een gezond energieniveau en een gezond metabolisme. Deze twee factoren zijn beiden erg belangrijk wanneer je wat gewicht wilt verliezen. Officieel zijn dit dus geen vetverbranders, maar wel belangrijke ingrediënten ter ondersteuning.

Mineralen

Mineralen zoals Calcium, Jodium, Magnesium, Fosfor, IJzer en Mangaan zijn o.a. erg belangrijk voor het energieniveau en het metabolisme. Ook dit zijn  dus officieel geen vetverbranders, maar zijn wel essentieel voor een gezond energieniveau en metabolisme.