Natuurlijke testosteron boosters? Deze 8 supplementen helpen
27 januari 2023 
in Mannen
6 min. leestijd

Natuurlijke testosteron boosters? Deze 8 supplementen helpen

Natuurlijke testosteron boosters zijn voedingssupplementen die de natuurlijke aanmaak van testosteron ondersteunen. Testosteron is een steroïde hormoon dat een belangrijke rol speelt in vele facetten van de gezondheid, van zowel mannen als vrouwen.

De aanmaak van testosteron neemt van nature af naarmate je ouder wordt. Maar ook factoren zoals voeding, nutriënten en leefstijl hebben grote invloed op je testosteronspiegel.

Zo zijn er naast supplementen ook veel natuurlijke manieren om je testosteron te verhogen. Daarbij is het wel belangrijk dat je snel een tekort aan testosteron kunt herkennen.

In dit artikel benoemen we 8 voedingssupplementen die kunnen helpen bij het behoud van een gezonde testosteronspiegel. 

1 - Ashwagandha KSM-66

Ashwagandha is een kruid, waarvan de wortel rijk is aan allerlei werkzame stoffen. Het wordt in de Ayurveda, de Indiase traditionele geneeskunde, al eeuwenlang gebruikt. Het kan o.a. helpen bij het verminderen van vermoeidheid en is daarnaast goed voor de stemming. Ook ondersteunt Ashwagandha de testosteronspiegel van binnenuit.


Ashwagandha bevat natuurlijke alkaloïden, lactonen en verschillende vitamines en mineralen. Wat ashwagandha zo bijzonder maakt is dat het ook een adaptogeen is. Adaptogene middelen passen zich aan, aan wat je lichaam nodig hebt. Het ondersteunt je energieniveau als je moe hebt, en heeft juist een remmende werking in stressvolle perioden.

Ashwagandha KSM-66 kan tevens ingezet worden ter ondersteuning van testosteron. Het is namelijk goed voor de aanmaak DHEA-S, een hormoon dat nodig is voor de productie van testosteron [1].

Waarom zou je nu kiezen voor Ashwagandha KSM-66 in plaats van een extract? Dit supplement is ontwikkeld na jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Een van de voordelen van Ashwagandha KSM-66 is dat het een hoger percentage withanoliden bevat (de werkzame stoffen) dan andere extracten.

Daarbij zijn alle overige natuurlijke bestanddelen van de wortel behouden gebleven. Dat betekent dat het een full spectrum supplement is. Ashwagandha is wat ons betreft één van de beste natuurlijke middelen voor de testosteronspiegel.

Het wordt daarom ook toegevoegd aan deze natuurlijke testosteronbooster. Een veilig middel dat geschikt is voor dagelijks gebruik.

2 - Vitamine D3

De concentratie vitamine D3 lijkt invloed te hebben op de productie van testosteron bij mannen, zo komt naar voren uit onderzoek [2].

Het kan dus zinvol zijn een kwalitatief vitamine D3 supplement te nemen, als ter ondersteuning van de testosteronspiegel. Dit kan helpen om de concentraties testosteron in het bloed te herstellen.

Daarnaast kun je ook meer vitamine D3 binnenkrijgen via  voeding met vitamine D3 (vooral dierlijke producten, zoals wilde vette vis, grass-fed vlees, biologische eieren en grass-fed roomboter).

Meer vitamine D3 innemen dan nodig, verhoogt niet de testosteronspiegel. Zorg ervoor dat je vitamine D3 gehalte op pijl is.

Regelmatig in het zonlicht komen, verhoogt niet alleen het vitamine D3 in je bloed, maar verhoogt ook je testosteronspiegel.

3 - Magnesium

Ook magnesium is belangrijk voor een gezonde testosteronspiegel. Magnesium helpt in stressvolle perioden en is daarom goed voor de nachtrust. En goed slapen is van belang voor een optimale testosteronspiegel.

Uit onderzoek blijkt dat er een link is tussen slecht slapen en een lagere testosteronspiegel. Aangeraden wordt om tenminste 7 tot 8 uur per nacht te slapen. Focus je vooral op de kwaliteit van je slaap.

Daarnaast is magnesium belangrijk voor de regulatie van stress. Als je te weinig magnesium binnenkrijgt via voeding, ben je gevoeliger voor stress. En stress heeft tevens een negatieve impact op de aanmaak van testosteron.

Probeer voldoende magnesium binnen te krijgen via je voeding (groene bladgroenten, noten, avocado’s, bananen en peulvruchten). Ook een goed magnesium supplement kan helpen om de tekorten aan te vullen.

Wist je dat? Goed slapen is dus belangrijk. Uit onderzoek bleek dat bij oudere mannen die 8- 10 uur per nacht sliepen, hun testosteronspiegels stegen. Maar wanneer ze langer dan 10 uur sliepen, leidde dit tot lagere niveaus. Langer slapen is dus niet per definitie beter.

4 - Zink

Zink is een ander mineraal dat een rol speelt bij het behoud van een gezonde testosteronspiegel. Het wordt daarom ook wel een natuurlijke testosteronbooster genoemd.

Zink is ook belangrijk voor je immuunsysteem en voor de celdeling. Het speelt verder ook een belangrijke rol in de enzymen die eiwitten helpen vormen, bij de vruchtbaarheid en de opbouw van spiermassa.

Tijdens een onderzoek werd er gekeken naar de effecten van magnesium en zink op de testosteronspiegel. Het bleek dat het aanvullen van zink tot een gezond niveau, goed is voor de testosteronspiegel.

Als je al voldoende zink binnenkrijgt via voeding, is het niet nodig om meer zink binnen te krijgen. Meer zink binnenkrijgen dan nodig verhoogt je testosteronspiegel niet.

Vooral mannen die vegetarisch of veganistisch eten, lopen meer risico op een zinktekort. Aangeraden wordt om tenminste 10 mg en maximaal 25 mg zink per dag binnen te krijgen.

Zink in de actieve vorm, is ook toegevoegd aan de Testobooster die je onderaan dit artikel vind.

5 - Borium

Borium is een minder bekend mineraal. Het is een spoorelement dat planten, dieren en mensen nodig hebben om gezond te kunnen blijven.

Borium komt voornamelijk voor in plantaardige voeding, waar het wordt aangetroffen in belangrijke organische moleculen. Je lichaam breekt deze af en gebruikt het borium vervolgens in allerlei belangrijke processen.

Nog niet alles is duidelijk over de rol die dit mineraal speelt, maar mogelijk is het goed is voor een normale testosteron- en oestrogeenspiegel in het lichaam [4].

De meeste mensen krijgen voldoende borium binnen via voeding, zolang je maar voldoende fruit en groente op het menu hebt staan. Aangeraden wordt om tussen de 1 tot 13 mg borium per dag binnen te krijgen.

Borium zit in o.a. wortelgroenten, zoals pastinaak, wortels en aardappels. En verder in fruit, zoals appels, peren en (gedroogde) pruimen, rozijnen, noten (hazelnoten, pinda’s), tomaten en peulvruchten.

6 - Vetten

Gezonde vetten zijn goed voor je gezondheid en kunnen eveneens een positief effect hebben op je testosteron. Testosteron is opgebouwd uit verzadigd vet en om die reden kunnen enkelvoudig onverzadigde vetten en verzadigde vetten zorgen voor een stijging van de testosteronspiegel.

Uit onderzoek komt naar voren dat een dieet dat slechts weinig vetten bevat, een negatief effect kan hebben op het testosteron.

Maar het maakt ook uit welke vetten je binnenkrijgt. Zo kunnen meervoudig onverzadigde vetten (zoals bewerkte plantaardige oliën, margarine en bakboter) juist zorgen voor een lagere testosteronspiegel.

Probeer dus meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren op het menu te zetten. Deze zitten in avocado, pure chocolade, grasgevoerd rundvlees, biologische eieren, macadamia noten en extra vierge olijfolie.

Wist je dat? Het is een goed idee om vaker vette vis te eten. Vette vis is niet alleen rijk aan gezonde vetzuren, maar is ook een goede bron van zink, eiwitten en vitamine D: allemaal belangrijk voor het behoud van een gezonde testosteronspiegel.

7 - B-vitamines

Het hele complex van B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 en B12) speelt een rol bij de aanmaak van testosteron, maar er zijn drie van deze vitamines die in het bijzonder belangrijk zijn. Dat zijn B3, B6 en B12.

Deze komen niet in veel soorten voeding voor en als je niet heel bewust bezig bent met je gezondheid, kan het zijn dat je tekorten oploopt. Dat is vooral het geval als je vegetarisch of veganistisch eet. De volgende B-vitamines zijn de belangrijkste natuurlijke testosteron boosters.


Vitamine B3

Vitamine B3 is meestal niet moeilijk om voldoende van binnen te krijgen via voeding. Deze vitamine speelt een rol bij de energieproductie, spieropbouw, maar ook bij de regulatie van cholesterol. En dat heeft indirect invloed op de testosteronspiegel.

Cholesterol is namelijk een bouwsteen van testosteron. B3 is goed voor de aanmaak van testosteron. Vooral alcohol misbruik kan leiden tot een tekort aan vitamine B3.

Vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor de verwerking van vetten, koolhydraten en eiwitten. Daarnaast is de vitamine ook betrokken bij het in stand houden van je energieniveau en de aanmaak van testosteron.

Ook speelt vitamine B6 een rol in de hormoonhuishouding. Zoals je weet is testosteron ook een hormoon. B6 is met name goed voor de balans tussen oestrogeen en testosteron.

Vitamine B12

Als laatste belangrijkste vitamine is daar vitamine B12. Over het algemeen is het zo dat wie een tekort heeft aan B12, meestal ook een tekort heeft aan andere vitamines. Als je veganistisch eet, kun je geen B12 uit vlees, eieren of zuivel halen en er zijn maar weinig goede plantaardige bronnen van deze vitamine (alleen sommige algen).

Een tekort aan B12 is niet goed voor de testosteronspiegel. Daarnaast heeft B12 invloed op de gezondheid van de zaadballen, de hoeveelheid zaadcellen en de kwaliteit van de zaadcellen.

Zoek je een natuurlijke testosteron booster, dan is het aan te raden om voldoende voeding te eten die rijk is aan B-vitamines. Deze vind je in biologisch rundvlees, eieren, schaaldieren, noten, groene bladgroenten en zuivel. Eet je vegetarisch of veganistisch, gebruik dan altijd een vitamine B-complex met actieve B-vitaminen om tekorten aan b-vitaminen te voorkomen

8 - Natuurlijke Testosteron booster - alles-in-1 

Deze natuurlijke Testobooster bevat o.a. Ashwagandha KSM-66, vitamine D3, Zink, Magnesium. Alles wat je nodig hebt voor een gezonde testosteronspiegel.

Met dit supplement kun je de aanmaak van testosteron ondersteunen en helpt ontspannen, lekker slapen en is goed voor het energieniveau.

Combineer dit met een onbewerkt voedingspatroon dat rijk is aan gezonde vetten, eiwitten en antioxidanten. Je hebt dan een mooie basis om te werken aan je testosteronspiegel.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
henk
Door

henk

op 27 Nov 2023

dagIk mis D' asparaginezuur in dit rijtjeGroet Henk

Reactie plaatsen