De oorzaken van menstruatieklachten in de overgang en wat te doen
11 augustus 2022 
3 min. leestijd

De oorzaken van menstruatieklachten in de overgang en wat te doen

Was jij altijd stipt op tijd ongesteld? Kon je de klok zo ongeveer gelijk zetten op je menstruatiecyclus? Wellicht is dat ineens veranderd en heb jij last gekregen van menstruatieklachten. Soms ben je weken lang ongesteld en dan blijft je menstruatie juist weken uit.

Je schrikt je soms rot van de stolsels die je verliest. Heeft dit nu met de overgang te maken? Dat is heel waarschijnlijk. Je menstruatie in de overgang is niet te vergelijken met de menstruatie zoals deze altijd was. Lees snel verder en ontdek hoe het zit en wat je eventueel kunt doen om menstruatieklachten te verminderen.

Wat gebeurt er met de menstruatie tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert de menstruatie. Dat is bij alle vrouwen het geval. Hoe de menstruatie tijdens de overgang precies verandert, is natuurlijk wel verschillend per persoon.

Meestal begint het met onregelmatigheid. De ene keer ben je na 3 weken ongesteld en de andere keer pas na 7 weken.

Vaak zie je tijdens het begin van de overgang dat de menstruaties elkaar sneller opvolgen, terwijl met de tijd de tussenpozen steeds langer kunnen worden. De menstruaties kunnen daarbij ook een stuk heftiger zijn dan voorheen.

Omdat er langere tussenpozen komen, is tijdens de volgende menstruatie het baarmoederslijmvlies dikker opgebouwd. Dit kan hevig bloedverlies veroorzaken en ook kunnen er stolsels ontstaan.

Op het laatst blijft de menstruatie helemaal weg. Hieronder staan in het kort de menstruatieklachten die je zou kunnen ervaren:

  • Menstruatie wordt onregelmatig
  • Menstruaties volgen elkaar sneller op
  • Menstruatie blijft langer uit
  • Hevig bloedverlies, soms met stolsels


Hoe ontstaan er menstruatieklachten tijdens de overgang

Een zware menstruatie in de overgang kan erg vervelend zijn. Zeker als je hevige menstruaties hebt met veel bloedverlies. Sommige vrouwen durven rond die dagen zelfs bijna niet van huis.

Zo kan een hevige menstruatie in de overgang je goed dwars zitten. Wil je weten hoe deze menstruatieklachten tijdens de overgang nu eigenlijk ontstaan?

Een klein stukje uitleg: in de puberteit begint de menstruatie. De cyclus wordt aangestuurd door een combinatie van hormonen. Oestrogeen en progesteron worden beiden in de eierstokken aangemaakt. Tijdens een normale menstruatiecyclus is er een goede balans tussen deze beide hormonen.

Het baarmoederslijmvlies wordt maandelijks netjes opgebouwd en daarna ook weer afgestoten. Dit zorgt voor een regelmatige cyclus en een normale menstruatie.

De verandering van de menstruatie tijdens de overgang is het gevolg van een veranderde hormoonproductie. Zowel oestrogeen als progesteron worden in minder grote hoeveelheden aangemaakt. Daardoor verandert de menstruatiecyclus.

Wat te doen tegen menstruatieklachten in de overgang

Je lichaam en daarbij je menstruatie veranderen in de overgang. Dit is nu eenmaal zo, en hier valt niet veel tegen te doen. Er zijn echter een aantal tips die de menstruatieklachten draaglijker kunnen maken.

Naar de huisarts

Er is op zich niet heel veel te doen aan menstruatieklachten in de overgang. Loopt het op een bepaald moment echt de spuigaten uit? Dan moet je wel actie ondernemen. Een bezoek aan de huisarts kan geen kwaad. Heb je last van hevig bloedverlies? Dan kun je een hogere behoefte aan ijzer hebben.

Toegeven aan vermoeidheid

Heb je vooral last van vermoeidheid door de menstruatie in de overgang? Dan kan dat ook wijzen op een ijzertekort. Een ijzersupplement en extra gezond eten kunnen je dan helpen. Geef ook gerust toe aan de vermoeidheid. De overgang kan best even een pittige periode zijn in het leven van een vrouw.

Draag kleding in laagjes

Heb je vooral last van opvliegers tijdens de menstruatie, probeer dan kleding in laagjes te dragen. Heb je weer een opvlieger, dan trek je gewoon even een vestje uit. Ben je afgekoeld, dan trek je het vest lekker weer aan. Heb je op je werk nog weleens last van opvliegers, dan is het fijn om bij een raampje te zitten.

Pijnstiller(s) gebruiken

Ook hoofdpijn tijdens de menstruatie in de overgang komt nogal eens voor. Probeer dan goed je rust te pakken en als het echt te erg is, kun je een paracetamol nemen.


Natuurlijke middelen bij ongemakken rondom de menstruatie

Er zijn verschillende middelen die je kunnen ondersteunen bij menstruatieklachten.

Bij bloedverlies

Eet voeding dat rijk is aan ijzer en B12. Dit helpt om de aanmaak van rode bloedcellen te ondersteunen, wat nodig is als je veel bloed verliest. Kies voor een B12 supplement als je vegetariër/veganist bent. Wanneer jij wel vlees eet, kies voor een paar keer per week een stuk roodvlees van goede kwaliteit.

Voor de menstruatie

Monnikspeper extract is één van de beste natuurlijke middelen bij ongemakken rondom de menstruatie. In het product Menopauze Premium vind je Monnikspeper, samen met zilverkaars, Dong Quai en ondersteunende vitaminen en mineralen.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen