Vermoeidheid tijdens de overgang: hoe komt het en hoe kun je het tegengaan?
10 augustus 2022 
3 min. leestijd

Vermoeidheid tijdens de overgang: hoe komt het en hoe kun je het tegengaan?

Veel vrouwen die in de menopauze zitten zullen het ongetwijfeld herkennen; vermoeidheid tijdens de overgang. Deze vermoeidheid komt vaak door wisselingen in de hormoonhuishouding, een vertraagde stofwisseling en door een slechte nachtrust. Al deze oorzaken brengen vermoeidheid met zich mee die zich kan uiten in hoofdpijn, zware benen en andere overgangsklachten.

Wil je meer inzicht in de oorzaken van vermoeidheid bij de overgang? En wil je graag tips over het verminderen van deze overgangsklachten? Lees dan snel verder. Want ondanks dat vermoeidheid een symptoom is dat veel voorkomt tijdens de overgang, kan je deze vermoeidheid zeker omzetten in meer energie.

Welke vormen van vermoeidheid kent de overgang 

Vermoeidheid in de overgang is een symptoom dat bij vrijwel iedere vrouw voorkomt wanneer de overgang nadert. Toch kan deze vermoeidheid verschillende vormen aannemen die elkaar kunnen versterken:

 • De hele dag moe zijn
 • Last hebben van vermoeide benen
 • Vermoeidheid in golven (ineens erg moe)

In alle gevallen is vermoeidheid vervelend, omdat je je minder kan concentreren en je minder in staat bent om je dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Wist je dat ruim 40% van alle vrouwen hierdoor geïrriteerd raakt of zelfs een deprimerend gevoel ervaart?

Oorzaken van vermoeidheid in de overgang

Vermoeidheidsklachten tijdens de overgang zijn zeer vervelend en kunnen je soms echt in de weg zitten. De oorzaken van de vermoeidheidsklachten zijn doorgaans te vinden in de hormonale schommelingen van je lichaam. Je menstruatiecyclus verdwijnt en je lichaam maakt andere hormonen aan.

Vooral het tekort aan oestrogeen zorgt ervoor dat je energieniveau afneemt en dat je vermoeidheidsklachten ervaart. Dat je nachtrust minder wordt en je minder diep kan slapen door nachtelijke zweetaanvallen helpt natuurijk ook niet mee. Al met al worden deze klachten dus veroorzaakt door een verandering van de hormonen in je lichaam. Een geheel natuurlijk en prachtig proces van het menselijk lichaam, maar het kan dus ook klachten met zich meebrengen.


Wat kun je doen tegen vermoeidheid in de overgang

Tegen een veranderende hormoonhuishouding kan je weinig doen. Toch zijn er een aantal tips en trics die ervoor kunnen zorgen dat je weer meer energie krijgt.

 • Een goed slaapritueel zorgt ervoor dat je 's avonds sneller in slaap valt
 • Drink koffie en alcohol met mate, want deze middelen kunnen effect hebben op een goede nachtrust
 • Voorkom stress en spanning, waardoor je gaat piekeren
 • Vecht niet tegen de slaap, maar omarm deze juist
 • Probeer een siësta in te lassen wanneer je vermoeidheid je midden op de dag overvalt

Bovenstaande punten kunnen je helpen om vermoeidheid te voorkomen die wordt veroorzaakt door de overgang. De overgang is een natuurlijke verandering van je lichaam en dat kost je lichaam genoeg energie.

Natuurlijke manieren om vermoeidheid te verminderen tijdens de overgang

Hoewel vermoeidheid als gevolg van de overgang eigenlijk niet te voorkomen is, zijn er wel een aantal natuurlijke middelen die je energieniveau ondersteunen. De klachten die veroorzaakt worden door de overgang zullen op den duur vanzelf verdwijnen, maar tot die tijd kan je met natuurlijke middelen proberen om je energielevel op niveau te houden.

Onbewerkte voeding en voldoende beweging

Allereerst is het belangrijk om goed te eten en voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Ook voldoende beweging om fit en vitaal te blijven is erg belangrijk. Met goede en onbewerkte voeding ondersteun je namelijk je immuunsysteem en zorg je ervoor dat je lichaam optimaal blijft functioneren.  Combineer je dat met voldoende beweging? Dan zorg je er al helemaal voor dat je de vermoeidheid te lijf gaat door je hartslag iets te verhogen.

 • Neem vaker de fiets of ga lopen
 • Vermijd potjes, pakjes en zakjes
 • Eet bij 2 maaltijden per dag een portie groenten
 • Neem dagelijks een green juice voor extra vitaminen.
 • Eet voldoende onbewerkte vetten (vette vis, avocado, extra vierge olijfolie, noten)

Natuurlijke middelen voor de overgang

Heb je last van overgangsklachten zoals vermoeidheid? Weet dan dat dit een volledig natuurlijk proces is en dat de klachten uiteindelijk ook weer zullen afnemen. Er zijn een aantal natuurlijke middeltjes verkrijgbaar helpen bij overgangsklachten.

 • Zilverkaars extract - helpt bij overgangsverschijnselen* en helpt bij opvliegers.
 • Dong Quai - ondersteunt vrouwen in de overgang en is goed voor de gewrichten.
 • Monnikspeper extract - helpt bij ongemakken rondom de menstruatie en ondersteunt de geestelijke balans.
 • Vitaminen/mineralen - Vitamine D3, foliumzuur en actief B6

Als je al deze krachtige ingrediënten in één keer wilt binnenkrijgen, kun je het product Menopauze Premium proberen. Met slechts één capsule per dag krijg je al deze waardevolle nutriënten binnen.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen