De oorzaken van een onrustige huid in de overgang en tips om dit tegen te gaan
17 augustus 2022 
3 min. leestijd

De oorzaken van een onrustige huid in de overgang en tips om dit tegen te gaan

Veel vrouwen in de overgang krijgen plotseling te maken met een onrustige huid. Zo kijk je in de spiegel en tot je verbazing ontdek je ineens een puistje! Die tijd had je toch al gehad, dacht je? Is de overgang een soort tweede puberteit? Op deze manier kun je samen met je puberzoon- of dochter strijden tegen puistjes. Je bent zeker niet de enige vrouw die in de overgang last krijgt van een onrustige huid.

Wat je ziet aan een onrustige huid in de overgang

Het krijgen van puistjes kan een vorm zijn van een onrustige huid in de overgang. Maar er zijn meerdere huidproblemen die voor kunnen komen.

  • Huid wordt dunner
  • Huid wordt slapper
  • Sneller irritaties aan je huid
  • Meer rimpels
  • Ingevallen wangen
  • Last van puistjes
  • Vervelende haargroei


De oorzaken van huidproblemen in de overgang

Hoe komt het nu dat je juist tijdens de overgang weer last krijgt van puistjes en andere huidproblemen? Daar valt zeker iets over te zeggen. En als je weet wat de oorzaak is, dan is het vaak ook eenvoudiger om iets te doen waarmee je de problemen verhelpt. Of in ieder geval minder erg maakt. Een onrustige huid is tenslotte iets waar je best veel last van kunt hebben.

1. (Relatief) meer testosteron

Heb je ook ineens van die dikke, stugge haren op je bovenlip of onder je kin? Dat is ook een van de huidproblemen die kan ontstaan tijdens de overgang. Dit kwaaltje heeft eigenlijk indirect te maken met de verminderde productie van oestrogeen. Omdat dit hormoon minder wordt, krijgt het hormoon testosteron de overhand. Dit mannelijke hormoon kan de vervelende haargroei en puistjes veroorzaken.

Testosteron staat bekend als het "mannelijke hormoon" omdat mannen meer van dit hormoon aanmaken. Dit stofje zorgt voor mannelijke kenmerken zoals haargroei, spiermassa en een zwaardere stem.

2. Verzuring

Huidproblemen in de overgang hebben alles te maken met een stukje verzuring. Door de hormonale veranderingen ontstaat er onrust in je huid. Dit komt voor een gedeelte door een te vette huid en een verhoogde talgproductie, maar ook door een opeenstapeling van afvalstoffen. Deze opeenhoping van afvalstoffen noemen we ook wel verzuring. Tijdens de overgang kun je daar veel last van hebben.

3. Afname van oestrogeen

De afname van oestrogeen is een boosdoener die enorm veel overgangsklachten veroorzaakt. Ook je onrustige huid in de menopauze komt voor een groot gedeelte door de afname van dit hormoon. De schommelingen in de hormoonhuishouding, waardoor de talgproductie kan stijgen, kan zorgen voor een onrustige huid.

Wat je kunt doen tegen huidproblemen in de overgang

Het is belangrijk om te stellen dat de basis goed moet zijn, alvorens je jezelf gaat focussen op details: goed slapen, lekker bewegen en onbewerkte eten.

1. Zorg voor goede voeding

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, heeft de onrustige huid in de overgang ook te maken met verzuring. Dit kun je van binnenuit bestrijden. Je kunt namelijk proberen zo min mogelijk van deze verzurende afvalstoffen binnen te krijgen door op te letten welke voeding je inneemt.

Focus je voornamelijk op onbewerkte voeding en blijf ver weg van pakjes, zakjes, frisdrank en andere rommel. Gezond eten is heel simpel: eet voeding zoals de natuur het bedoeld heeft én varieer zoveel mogelijk: Groenten, fruit, vis, zeevruchten, noten, zaden en grass-gevoerd vlees van goede kwaliteit (als je van vlees houdt).

2. Neem een gezichtsmassage

Al die dode en vuile huidcellen moet je kwijt. De rijpere huid heeft er steeds meer moeite mee om dit zelf te doen. Een peeling is daarom een enorme opfrisser en oppepper.

Je kunt jezelf een weldadige gezichtsmassage geven, maar het is ook een idee om dit af en toe eens door een huidspecialiste te laten doen.

3. Meer omega-3, minder omega-6

Omega-3 vetten uit voeding (vis, algen) hebben een ontstekingsremmende werking, terwijl omega-6 vetten (margarine, bakboter, dressings etc.) juist ontstekingen in de hand werken.

De gemiddelde Nederland krijgt tegenwoordig 10 tot 25 keer meer omega-6 binnen dan omega-3. Dit heeft te maken met het bewerkte voedingspatroon.

Een verstoorde balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in het lichaam, kan zorgen voor een onrustige huid. Zorg daarom dat je voldoende omega-3 vetten binnenkrijgt en juist de inname van omega-6 vetten verlaagt.

Eet dus minimaal 2 keer per week een flinke portie vis. 

Overige tips huidproblemen overgang

  • Bindweefselmassage
  • Stop met geraffineerde suiker
  • Matig gebruik alcohol
  • Stop definitief met roken
  • Meer antioxidanten
  • Veel water drinken

Natuurlijk middel voor de overgang

De overgang wordt door veel vrouwen gezien als een periode met veel ongemakken: opvliegers, onrustige huid, ongemakken rondom de menstruatie en in sommige gevallen kom je ook gemakkelijker aan.

Er zijn gelukkig ook natuurlijke middelen die kunnen bijdragen aan het verlichten van overgangsverschijnselen. Zo kunnen de plantenextracten van Monnikspeper, Zilverkaars en Chinese Engelwortel helpen bij overgangsverschijnselen. Ook is het belangrijk om wat extra vitamine D in te nemen omdat dit goed is voor de botten.

We raden daarom het supplement Menopauze Premium aan bij de overgang. Dit product bevat de 3 genoemde plantenextracten, vitamine D3 en enkele vitaminen die ondersteuning bieden voor de gezondheid.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen