Wat zijn de oorzaken van gewrichtspijn in de overgang en wat kun je er tegen doen?
31 augustus 2022 
in Vrouwen
4 min. leestijd

Wat zijn de oorzaken van gewrichtspijn in de overgang en wat kun je er tegen doen?

Wat is dat toch als je ’s morgens uit je bed stapt? Je lijkt wel stijver dan voorheen en hebt gewrichtspijn. Misschien voel je ook steeds vaker dat het een soort kraakt bij je schouders. Pijnvrij ben je helaas ook niet elke dag. Tja, ook dat hoort bij de overgang. Gelukkig is er zeker wel iets te doen waardoor je minder last hebt van je pijnlijke gewrichten tijdens de overgang!

Wat verstaan we onder gewrichtspijn in de overgang

Onder gewrichtspijn in de overgang verstaan we onder andere stijfheid en ook spierpijn valt onder de noemer pijnlijke gewrichten in de overgang. Je merkt dus aan van alles dat je lichaam druk is met allerlei processen. Soms vervelend, maar iedere vrouw komt hier uiteindelijk doorheen, dus jij ook. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen daalt tijdens de menopauze. 

Dit heeft veel invloed op de vochtigheid en doorbloeding van je slijmvliezen. Je begrijpt dat de gewrichten eerder over elkaar heen schuren als er minder vocht aanwezig is. Dit schuren kan soms pijnlijk aanvoelen. 

Tussen je gewrichten bevinden zich verder een aantal beschermende lagen. Deze worden tijdens de overgang dunner en ook daardoor ontstaat gewrichtspijn. Denk bij gewrichtsklachten in de overgang vooral aan de wat kleinere gewrichten, zoals je handen, tenen en pols. Maar je kunt zeker ook pijn voelen bij je heupen, rug en schouders.


Waarom heb ik gewrichtspijn tijdens de overgang

Waar komt die gewrichtspijn in de overgang nu eigenlijk vandaan? Soms is het gewoon fijn om alleen al even te weten waardoor een bepaalde pijn ontstaat. Meestal kun je er dan meteen al beter mee omgaan. Zoals je weet verandert er tijdens de overgang van alles in je lichaam. Oestrogeen daalt en daardoor zijn je slijmvliezen minder goed doorbloed. 

Er is minder vocht en je gewrichten kunnen dus over elkaar schuren. Dat is wat jij voelt en dat veroorzaakt de gewrichtspijn in de overgang. Oestrogeen is ook nog verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. 

Dit is een soort eiwit in het bindweefsel van je gewrichten. Deze daling van oestrogeen heeft dus op diverse manieren invloed op je gewrichten. 

Omdat collageen afneemt, komt er ook een minder goede balans tussen de opbouw en de afbraak van het kraakbeen. En ja, de overgang betekent ook dat je lichaam ouder wordt. 

Het een en ander wordt minder elastisch en je spieren worden slapper. Maar dan nu het goede nieuws: je kunt met een aantal simpele handelingen de pijn aan je gewrichten in de overgang verminderen!

Wat kan ik doen tegen gewrichtsklachten in de overgang

Als je klachten hebt in de overgang, kun je daar bijna altijd wel iets aan doen. Dat geldt ook voor gewrichtsklachten tijdens de overgang. Ga in ieder geval niet stil zitten. Daar is nog nooit iemand beter van geworden. Dus ook geen vrouwen in de overgang. Wat kun je wel doen?

  • Zorg voor een goede lichaamshouding, dan bewegen je gewrichten een stuk soepeler
  • Blijf altijd bewegen, ook als je gewrichten tijdens de overgang pijnlijk zijn. Luister hierbij wel naar je lichaam en ga niet over je grenzen
  • Neem een lekker warm bad
  • Vraag of je partner je eens lekker masseert of boek een sessie bij een professionele masseuse
  • Leg een warme pittenzak op je pijnlijke gewrichten
  • Soms kan juist een koud kompres verlichting geven bij gewrichtspijn
  • Gebruik niet te veel alcohol, suiker en koffie
  • Zorg voor voldoende rust
  • Vermijd spanningen en stress
  • Voorkom overgewicht


Natuurlijke methoden tegen gewrichtspijn

Het is belangrijk genoeg om iets te doen aan je pijnlijke gewrichten in de overgang. Je wilt namelijk niet dat er schade ontstaat aan je gewrichten. Gelukkig verdwijnt de gewrichtspijn bij de meeste vrouwen vanzelf weer na de overgang. Maar zijn er ook natuurlijke middelen die bij gewrichtsklachten in de overgang een goede behandeling kunnen zijn?

Beweeg elke dag minstens 30 minuten

Ook al heb je veel last van gewrichtspijn, probeer aan die 30 minuten bewegen per dag te komen. Het maakt niet uit wat je doet. Kies waar je het meeste van houdt, want dan houd je het langer vol. Zwemmen, fietsen, wandelen, het is allemaal goed.

Natuurlijke middelen voor gezonde gewrichten

Er zijn verscheidene natuurlijke supplementen die kunnen bijdragen aan gezonde gewrichten. Onderstaand beschrijven we een aantal voedingsmiddelen die kunnen helpen bij dit overgangsverschijnsel. 

Curcumine

Curcumine is een kruid dat vele gezondheidsvoordelen kent. Het helpt o.a. kraakbeen beschermen tegen oxidatieve schade, het helpt je lever gezond te houden, zorgt voor een gezonde spijsvertering en draagt bij aan gezonde, flexibele gewrichten. Zeker het proberen waard als jij in de overgang een natuurlijk middel zoekt voor gezonde gewrichten. 

Vitamine D3

Vitamine D3 (Cholecalciferol) is een vitamine die je lichaam helpt om mineralen calcium en en fosfor goed op te nemen. Je krijgt deze vitamine binnen door jezelf bloot te stellen aan zonlicht of door voeding als vette vis (paling, zalm, makreel).  

Vitamine D draagt bij aan een snelle en goede opname van kalk in je botten en ondersteunt het proces voor sterke botten. Daarbij draagt het bij aan een stabiele spierwerking en blijven je spieren soepel en sterk.

Dong Quai

Dong Quai of Chinese Engelwortel helpt bij overgangsverschijnselen en heeft daarbij een positief effect op vrouwelijke ongemakkelijk zoals menstruatieklachten. 

Dong Quai is rijk aan o.a. foliumzuur, B12 en magnesium en ondersteunt een goede bloedcirculatie. Daarnaast helpt het bij het behoud van soepele en gezonde gewrichten.  

Als je een compleet supplement zoekt dat vele ingrediënten bevat die ondersteunen bij overgangsverschijnselen en waar o.a. Dong Quai en Vitamine D3 in zijn verwerkt, raden we je het voedingssupplement Meno Pauze Premium aan. 

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen