Gewichtstoename overgang: wat zijn de oorzaken en hoe blijf je op normaal gewicht
18 augustus 2022 
in Vrouwen
4 min. leestijd

Gewichtstoename overgang: wat zijn de oorzaken en hoe blijf je op normaal gewicht

Gewichtstoename in tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Misschien ben jij zo iemand die alles kon eten wat je maar wilde. Toch behield je netjes maatje 36. Mensen waren weleens verbaasd als je vertelde dat je nog steeds met gemak je trouwjurk paste. Maar wellicht is dit nu toch voorbij. 

Je hoeft nog geen extra koekje te nemen of er zit al weer een halve kilo aan. En dat aankomen is nog tot daaraantoe, maar afvallen in de overgang lijkt een regelrechte onmogelijkheid. Wat kun je daar nu toch aan doen?

Deze blog gaat je helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van het toegenomen gewicht in de overgang. Je zult dan ook lezen dat het niet altijd je eigen schuld is. Soms kun je er niets aan doen, dat kan hopelijk al een stukje zorgen wegnemen .

Oorzaken gewichtstoename overgang

De kans is groot dat je enorm baalt van de gewichtstoename in de overgang. Je past bepaalde leuke jurken en broeken niet meer en je taille is zo goed als verdwenen.  

Weet je de oorzaken, dan weet je ook op welke gebieden je zelf wel invloed kan uitoefenen. Zelfs gewicht verliezen is mogelijk in de overgang. We hebben de verschillende oorzaken voor je op een rij gezet.

1. Vertraagde stofwisseling

Tijdens de overgang vertraagd de stofwisseling, waardoor je gemakkelijker aankomt van voeding. Je lichaam verbruikt minder energie, waardoor je dus vaker een energie overschot hebt. 

2. Minder oestrogeen

Minder oestrogeen zorgt ervoor dat je lichaam zetmeel en suikers minder efficiënt gebruikt. Hierdoor sla je gemakkelijker vet op en is het moeilijker om af te vallen. 

3. Minder beweging

Over het algemeen bewegen vrouwen die in de overgang zitten minder dan voorheen. Hierdoor heb je eerder een overschot aan energie, die je dan opslaat als vet. 

4. Daling testosterongehalte

De aanmaak van dit hormoon vermindert in de menopauze. Een daling van het testosterongehalte betekent dat je minder spiermassa krijgt en juist meer vetmassa. Hierdoor verbrand je minder calorieën als je beweegt dan wanneer je meer spiermassa hebt. 


Gewichtstoename voorkomen

Als je aankomt in tijdens de overgang, wil je het liefst zo snel mogelijk deze kilo's weer verliezen. We hebben daarom wat tips voor je op een rij gezet om te voorkomen dat je 

Eet gezonde vetten

Van vroeger uit is ons aangeleerd dat je van vetten dik wordt. Dat is echter niet waar. Vetten zijn essentieel voor onze gezondheid en zijn nodig voor het maken van hormonen, celmembranen en zijn goed voor het functioneren van ons brein. Blijf tijdens de menopauze gewoon gezonde, onbewerkte bronnen van vet eten: vette vis, biologische eieren, avocado, pure chocolade en noten.

80% voldaan

Probeer je nooit vol te eten en kook precies voldoende. Door jezelf maar voor 80% vol te eten, krijg je minder calorieën binnen en train je je lichaam om minder te eten. Ook is het belangrijk om nooit meer eten te koken/maken dan nodig is, zo voorkom je dat je nog even "het laatste beetje" opmaakt en hierdoor teveel eet.

Beperk de inname van suiker

Je bloedsuikerspiegel heeft het in de overgang extra moeilijk. Door de fluctuaties in je hormoonbalans, raakt je bloedsuikerspiegel ook snel in de war. Eet daarom geen snelle koolhydraten en zoetigheid, zo voorkom je dat je bloedsuikerspiegel nog verder uit balans raakt. 

Een goede manier om de dag goed te starten, is een koolhydraat-arm ontbijt. Eet wat naturel kwark met wat aardbeien en zaden, of eet 2 gekookte eitjes als ontbijt met wat zout. 

Pas op voor emo-eten

Ben jij ook zo’n emotie-eter? Dan heb je het in de overgang nog moeilijker. Zeker als je last hebt van gewichtstoename. De menopauze is  een tijd van emoties die door je lijf gieren. 

Weet je van jezelf dat je snel een zakje chips, een pak koekjes, een blok kaas of een reep chocola pakt als je je niet lekker voelt? Probeer dan een goede vervanger te vinden. Dit gaat je enorm helpen bij het afvallen tijdens de overgang. Wat zou je kunnen proberen? Mediatie, yoga, een stukje wandelen of een lieve vriendin bellen.

Zorg daarnaast dat je zo min mogelijk "ongezonde" snacks in huis hebt. Zo kun je gemakkelijker de verleiding weerstaan op momenten dat je het moeilijk het.


Afvallen tijdens en na de overgang

Het gemakkelijkste is om te voorkomen dat je gewicht aankomt als je in de overgang zit. De kilo's komen er immers gemakkelijker bij dan dat ze eraf gaan. We hebben daarom nog wat tips voor je op een rij gezet om wat extra kilo's te verliezen.

  • Drink minimaal 3 liter water per dag - veel drinken zorgt ervoor dat je wat meer verzadigd bent. Gebruik een mooie drinkfles (BPA-vrij) en zet deze altijd in het zicht.
  • Wandelen, fietsen en flink bewegen - lichaamsbeweging verhoogt je stofwisseling en zorgt ervoor dat je flink wat extra kilo's verbrand. 
  • Veel groente en fruit (laag in suiker) eten - groenten en fruit zitten vol met vezels, antioxidanten en zijn bovendien laag in calorieën. Ze geven je een verzadigd gevoel.
  • Eet 3 uur voor het slapengaan niets meer - dit helpt om dieper en rustiger te slapen. Goede kwaliteit slaap helpt om minder te snacken en snaaien.
  • Houd je vooruitgang bij - laat jezelf opmeten bij een sportschool en houd je gewicht in de gaten. Vooruitgang zien maakt je gemotiveerd, hoe klein de vooruitgang soms ook is. 

Natuurlijk middel

Het natuurlijke middel Menopauze Premium is een product met plantenextracten, vitaminen en mineralen die helpen bij overgangsverschijnselen. Daarnaast is het goed voor de stemming en helpt het vermoeidheid overdag te verminderen. 

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen