Opvliegers in de overgang: Wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?
12 augustus 2022 
3 min. leestijd

Opvliegers in de overgang: Wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?

Een vrouwenlichaam verandert rondom de laatste jaren van de menstruatie. In deze periode van transitie, waarin hormoonschommelingen zorgen voor het nodige ongemak, verliest een vrouw haar vruchtbaarheid. Één van de overgangsklachten, zijn opvliegers. Wat dit precies zijn en wat je aan opvliegers in de overgang kunt doen, lees je hier.

Wat zijn opvliegers

De veranderingen die in het lichaam opspelen zijn divers en kunnen verschillen per vrouw. Een van de meest bekende kwaaltjes die met de overgang gepaard gaan, zijn opvliegers. Deze worden doorgaans gekenmerkt als een gevoel van plotselinge warmte die als een golf op komt zetten en op een zelfde manier ook weer afzwakt.

Ze variëren in duur van enkele seconden tot enkele minuten en kunnen samengaan met andere ongemakken, zoals transpireren en hartkloppingen.

Wist je dat maar liefst 80% van de vrouwen hier in meer of mindere mate last van heeft?

Iedereen kent waarschijnlijk wel het beeld van de wapperende vrouwen of zij die ineens buiten of bij een raam moeten luchten. Het is een typisch voorbeeld van vrouwen die op dat moment last hebben van een opvlieger.

Symptomen van opvliegers

Zoals hierboven al genoemd, is een vlaag van warmte die je overvalt, dan ook één van de voornaamste kenmerken.

De volgende symptomen zijn ook typerend voor dit vervelende, maar natuurlijke verschijnsel:

  • Een rode kleur in het gezicht
  • Overmatig zweten
  • Koude rillingen krijgen
  • Misselijkheid
  • Duizelig zijn
  • Hartkloppingen krijgen
Wist je dat... Een groot gedeelte van de mannen ook last heeft van opvliegers tijdens de zogenaamde penopauze?

Oorzaken opvliegers

Hoe vervelend het ook kan zijn, het ontstaan van opvliegers in de overgang heeft een goed te verklaren oorzaak. Het heeft namelijk te maken met de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Tijdens de overgang verandert deze hoeveelheid. Er vinden hormoonschommelingen plaats en uiteindelijk vermindert de aanmaak van dit stofje.

Dit heeft gevolgen voor het regelen van de lichaamstemperatuur, waar oestrogeen van invloed op is. Het brein neemt hierdoor een hogere temperatuur waar, dan dat de temperatuur van het lichaam daadwerkelijk is. Je lichaam reageert hierop, waardoor je het erg warm kunt krijgen en je begint te zweten; opvliegers dus.

Hoe lang duren opvliegers in de overgang

Hoe lang de klachten kunnen duren, kan per keer verschillen. Soms merk je er slechts enkele seconden wat van, maar ook kunnen de klachten meerdere minuten aanhouden. Ook is het persoonsafhankelijk in welke mate en hoelang opvliegers kunnen duren.

De opvliegers in de overgang in zijn algemeen kunnen een lange tijd (enkele jaren) en frequent voorkomen. Geen goed nieuws dus, het kan dus zo zijn dat je er enkele jaren last van kunt hebben. Ook na de overgang kun je last hebben van opvliegers, dus denk niet te snel dat je er van verlost bent.

Wat helpt tegen opvliegers in de overgang

Aangezien opvliegers vrouw een natuurlijke reactie is van het lichaam, zijn ze niet te voorkomen. Wel is het mogelijk om de klachten die ermee gepaard gaan, te verlichten. Dit kun je doen door het volgende:

1. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen en voedingstoffen

Matig je gebruik van bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen zoals cafeïne, alcohol, suiker en pittig eten. Deze voedingsmiddelen kunnen opvliegers triggeren als je daar gevoelig voor bent.

Wist je dat? Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas rijk zijn aan calcium en dus bijdragen aan sterke botten!

2. Draag luchtige kleding

Draag kleding waar jij jezelf vooral prettig in voelt en die lekker luchtig aanvoelt . Lichte katoenen, linnen, of zijde stoffen zijn een aanrader. Deze vangen geen hitte op en luchten lekker door. Daarbij is het ook een aanrader om meerdere laagjes te dragen, zoadat je deze makkelijk uit kan doen wanneer jij het warm krijgt!


3. Ontspan zoveel mogelijk en vermijd stress.

Stress kan een opvlieger triggeren. Door de overgang kunnen er meerdere lichamelijke veranderingen plaatsvinden in het vrouwelijk lichaam. Het is heel gewoon dat dit de stress kan veroorzaken. Daarbij gaat het "gewone" leven door, waarin tevens meerdere stressvolle zaken kunnen afspelen; denk aan een drukke baan of gezinsleven. Soms wordt het dan allemaal even teveel.

Probeer in deze periode voldoende te bewegen; ga een eindje wandelen of pak de fiets om je hoofd goed leeg te maken. Daarbij is een goede nachtrust van belang en zorgt gezonde voeding ervoor dat je lekker in je vel zit. Ook kunnen ademhalingsoefeningen je helpen om stress te verminderen. 

Natuurlijke middelen bij opvliegers

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen helpen bij overgangsverschijnselen, waaronder opvliegers. Het is wel belangrijk dat de basis goed is: gezond eten, voldoende bewegen en werken aan je nachtrust.

  • Zilverkaars - helpt bij overgangsverschijnselen, waaronder opvliegers
  • Monnikspeper - helpt bij ongemakken rondom de menstruatie

Deze twee extracten zijn verwerkt in het product Menopauze Premium - een topkwaliteit product met natuurlijke ingrediënten dat speciaal is ontwikkeld voor vrouwen in de overgang.



Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen