Slaapapneu: de oorzaken, symptomen en wat te doen
12 september 2022 
3 min. leestijd

Slaapapneu: de oorzaken, symptomen en wat te doen

Slaapapneu komt steeds vaker voor. Ieder persoon heeft tijdens de slaapfase regelmatige adempauzes. Dit kan geen kwaad en is volledig onschuldig. Soms komt het echter voor dat er te veel of te lange pauzes in de slaap ontstaan. Hierdoor stokt de ademhaling en kan Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) ontstaan. 

Dit is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Het kan ook zijn dat de ademstops worden veroorzaakt door de aansturing vanuit de hersenen. Er wordt dan gesproken over Centraal Slaap Apneu. Deze vorm komt minder vaak voor en zal in dit artikel dan ook buiten beschouwing worden gelaten. 

Wat is slaapapneu

Slaapapneu is een vervelende aandoening die bij iedereen kan voorkomen. Slaapapneu komt vooral voor tijdens de nachtrust waarbij de ademhaling is verstoord. Iedereen heeft wel eens ademstops tijdens de slaap, maar bij mensen die last hebben van slaap apneu komen deze ademstops te vaak of te regelmatig voor. 

Slaapapneu wordt ingedeeld in twee verschillende categorieën, waarbij één van de categorieën veel minder vaak voorkomt. De meest voorkomende vorm van slaapapneu is de obstructieve slaapapneu (OSA) waarbij er willekeurige ademstops optreden.  

Bij de centrale slaapapneu (CSA) worden deze ademstops veroorzaakt vanuit de aansturing van de hersenen. Deze vorm is zeldzaam en komt niet vaak voor. Het gevolg van slaapapneu is dat er tijdelijk te weinig zuurstof bij de hersenen komt. Dit kan invloed hebben op het functioneren van personen in het dagelijks leven en brengt veel onrust met zich mee. 

Symptomen van Slaapapneu

Slaapapneu is een veel veel voorkomende aandoening en uit zich in verschillende vormen. Zo zijn er ook diverse symptomen die bij slaapapneu naar voren komen. We hebben in deze blog de symptomen die men s'nachts en overdag ervaart op een rijtje gezet. 

Symptomen tijdens de nacht 

Slaapapneu is een kwaal die zich dus in de nacht afspeelt.  Hoewel de meeste mensen de symptomen niet opmerken, worden deze geconstateerd door de partners of huisgenoten. Zeker in het geval van verstikking kan dit een angstig en zorgelijk gevoel opleveren bij de persoon die dit opmerkt tijdens de nacht. Symptomen die voorkomen zijn:

 • Luid snurken
 • Hijgen
 • Verstikking
 • Snuiven
 • Onderbrekingen in de ademhaling tijdens het slapen

Symptomen slaapapneu overdag 

De meeste mensen die last hebben van slaapapneu ervaren de symptomen vooral overdag. Zo kan je last krijgen van hoofdpijn, kan hyperactiviteit waarnemen en kunnen je werk- of schoolprestaties onder de slaapapneu leiden. Symptomen die overdag worden ervaren zijn: 

 • Hoofdpijn in de ochtend
 • Jezelf ontevreden of chagrijnig voelen
 • Vergeetachtigheid
 • Slaperigheid
 • Herhaaldelijk ontwaken gedurende de nacht
 • Hyperactiviteit bij kinderen
 • Slechte werk- en schoolprestaties
 • Verlies van interesse in seks en nabijheid

Oorzaken slaapapneu

De oorzaken van slaapapneu zijn zeer divers en niet altijd te voorkomen. Zo kan slaapapneu tijdelijk zijn, maar kan slaapapneu je ook je hele leven lang blijven achtervolgen. Er zijn echter wel wat zaken die slaapapneu kunnen triggeren. De oorzaken zijn in sommige gevallen te voorkomen of men kan de symptomen verminderen. zijn. De oorzaken van slaapapneu zijn:

 • Zwaarlijvigheid; een stevige hals verkleint de doorgang van de neus naar de keel. Hierdoor valt de doorgang gemakkelijker dicht wat ademhaling bemoeilijkt
 • Endocriene aandoeningen; door een tekort of overschot aan hormonen kunnen slaapstoornissen ontstaan die van invloed zijn op de slaapapneu
 • Chronische longziekte; hoewel deze oorzaak lastig te voorkomen is, is het wel een trigger voor slaapapneu
 • Neuromusculaire aandoeningen; door een verslapping van de spieren kan ademhaling bemoeilijkt worden. Dit triggert de gevolgen van slaapapneu
 • Hart- of nierfalen; een vervelende oorzaak waar weinig aan te doen is. Toch is er een verband te vinden tussen het falen van organen en slaapapneu
 • Zwangerschap; door een verandering van de hormoonhuishouding kan slaapapneu vaker voorkomen door het veranderen van het slaap- en waakritme
 • Alcohol; het gebruik van alcohol triggert het zenuwstelsel. Hierdoor kan de ademhaling wegvallen of kan het ademhalen bemoeilijkt worden

Dit kun je tegen slaapapneu doen

 De oorzaken van slaapapneu zijn dus zeer divers en kennen ook een verschillende oorsprong. Wanneer we naar de oorzaken kijken, dan kunnen onderstaande maatregelen dus helpen om slaapapneu te verminderen: 

 • Gewichtsverlies; overgewicht is een belangrijke oorzaak van slaapapneu. Een aantal kilo’s afvallen kan dus helpen om slaapapneu te voorkomen
 • Continue positieve luchtwegdruk (CPAP); dit is een apparaat wat de ademhaling ondersteunt, hierdoor zullen de symptomen van slaapapneu verminderen of afnemen
 • Op je zij slapen; je ademweg wordt hiermee breder gemaakt wat de ademhaling kan ondersteunen
 • Chirurgie; door de ademweg vrij te maken en de neusschotten breder kunnen symptomen en klachten afnemen. Dit is vaak wel het uiterste redmiddel

Vragen omtrent slaapapneu

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens de slaap.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu?

De symptomen van slaapapneu kunnen zijn: luid snurken, moeite met ademhalen tijdens de slaap, vermoeidheid overdag, hoofdpijn bij het ontwaken, en een droge mond of keel

Hoe wordt slaapapneu gediagnosticeerd?

Slaapapneu kan worden gediagnosticeerd met behulp van een slaaponderzoek dat wordt uitgevoerd in een slaapcentrum of thuis met behulp van een draagbare slaapmonitor.

Wat zijn de behandelingsopties voor slaapapneu?

Behandelingsopties voor slaapapneu kunnen bestaan uit gewichtsverlies, het gebruik van een CPAP-machine (Continuous Positive Airway Pressure), mondbeschermers, of in sommige gevallen chirurgie.

Is slaapapneu erfelijk?

Er is een genetische component bij slaapapneu, maar de ziekte wordt niet volledig bepaald door genetica. Andere factoren, zoals overgewicht en roken, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van slaapapneu.

Kan slaapapneu worden genezen?

Slaapapneu kan niet volledig worden genezen, maar behandeling kan helpen de symptomen te verminderen en de gezondheidsrisico's te verminderen.

Kan slaapapneu leiden tot andere gezondheidsproblemen?

Slaapapneu kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroertes en diabetes.

Kan slaapapneu worden veroorzaakt door stress?

Stress kan bijdragen aan slaapapneu, maar het is niet de enige oorzaak. Andere factoren, zoals overgewicht en roken, spelen ook een rol bij de ontwikkeling van de aandoening.

Kan slaapapneu worden veroorzaakt door allergieën?

Allergieën kunnen bijdragen aan slaapapneu door de luchtwegen te blokkeren, maar het is niet de enige oorzaak van de aandoening.

Kan slaapapneu worden veroorzaakt door alcohol?

Alcohol kan bijdragen aan slaapapneu door de ademhalingsregulatie te verstoren, maar het is niet de enige oorzaak van de aandoening.

Kan slaapapneu worden veroorzaakt door roken?

Roken kan bijdragen aan slaapapneu door de luchtwegen te vernauwen, maar het is niet de enige oorzaak van de aandoening.

Wat zijn de risicofactoren voor slaapapneu?

Risicofactoren voor slaapapneu zijn onder andere overgewicht, roken, hoge bloeddruk, een grote nek- of tongomvang, en een familiegeschiedenis van de aandoening.

Wat is een CPAP-machine?

Een CPAP-machine (Continuous Positive Airway Pressure) is een apparaat dat lucht onder druk door een masker blaast om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap.

Is een CPAP-machine de enige behandeling voor slaapapneu?

Nee, een CPAP-machine is niet de enige behandelingsoptie voor slaapapneu. Er zijn ook mondbeschermers en in sommige gevallen chirurgie.

Hoe lang moet ik een CPAP-machine gebruiken?

De duur van het gebruik van een CPAP-machine hangt af van de individuele behoeften en de ernst van de aandoening. Het kan worden aanbevolen om de machine de hele nacht te gebruiken.

Kan een mondbeschermer helpen bij slaapapneu?

Ja, een mondbeschermer kan helpen bij slaapapneu door de luchtwegen open te houden tijdens de slaap. Dit kan helpen bij milde tot matige gevallen van slaapapneu.

Is slaapapneu gevaarlijk?

Ja, slaapapneu kan gevaarlijk zijn vanwege de gezondheidsrisico's die ermee gepaard gaan, zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroertes en diabetes.

Kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid overdag?

Kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid overdag?
Ja, slaapapneu kan leiden tot vermoeidheid overdag vanwege het verstoorde slaappatroon en de herhaalde ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap.

Kan slaapapneu worden voorkomen?

Slaapapneu kan niet altijd worden voorkomen, maar het risico kan worden verminderd door een gezonde levensstijl te behouden, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten en niet roken.

Hoe kan ik weten of ik slaapapneu heb?

Als je symptomen van slaapapneu ervaart, zoals luid snurken, moeite met ademhalen tijdens de slaap, vermoeidheid overdag, hoofdpijn bij het ontwaken, en een droge mond of keel, is het belangrijk om dit te bespreken met een arts. Een slaaponderzoek kan helpen bij de diagnose van slaapapneu.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen