De Darmflora herstellen na Antibiotica: 7 Handige Tips
Wist je dat de darmflora lang moet herstellen na het gebruik van antibiotica? Antibiotica zijn één van de belangrijkste geneesmiddelen. Ze worden ingezet bij bacteriële infecties en doden bacteriën. Een nadeel is dat een antibioticakuur de darmflora flink uit balans kan brengen.
De darmflora bestaat namelijk uit verschillende goedaardige bacteriën en antibiotica maakt geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Zo worden de goede bacteriën ook aangevallen en dat verstoort de natuurlijke balans. Er zijn gelukkig manieren om deze schade te beperken.
Na gebruik van antibiotica heeft je darmflora soms wel een half jaar nodig om te herstellen. Dat proces kun je ondersteunen en versnellen met de juiste voeding door onderstaande tips te volgen.
1 - Probiotische voeding
Behalve schadelijke bacteriën, zijn er dus ook goede bacteriën. Probiotica zijn de goede bacteriën die in en op ons eigen lichaam voorkomen en in symbiose met ons samenleven. Ook in sommige voedingsmiddelen zitten deze probiotica.
Wanneer je via voeding deze goede bacteriën binnenkrijgt, kunnen ze helpen het evenwicht in de darmflora te herstellen, wat weer de spijsvertering en weerstand ten goede komt [1].
Voorbeelden van probiotische voeding:
- Zuurkool
- Yoghurt
- Kefir
- Zuurdesembrood
- Tempeh
- Salami
- Natto
- Kombucha
- Rauwmelkse of boerenkaas
Sommige voeding bevat van nature probiotica, maar in veel gevallen wordt de voeding gefermenteerd. Er worden dan extra schimmels, gisten of bacteriën aan het product toegevoegd, waardoor de zuurgraad, geur of smaak verandert. Een voorbeeld hiervan is witte kool, dat met het fermentatieproces verandert in zuurkool.
2 - Probioticakuur
Wanneer je een zware antibioticakuur hebt gehad, of wanneer probiotische voeding als niet genoeg voelt, kun je ook een probioticakuur nemen. Zo’n kuur bevat goede bacteriën, meestal uit verschillende stammen.
Deze kuur neem je in de vorm van capsules, waardoor de bacteriën levend aankomen in de darmen. Deze goede bacteriën helpen met jouw eigen darmflora aanvullen en terug in balans brengen. Probiotica kunnen eveneens helpen voorkomen dat slechte bacteriën de overhand krijgen.
Wil je een probioticakuur gebruiken? Probeer dan Probiotica Premium. De capsules bevatten 10 bacteriestammen en een unieke formule met prebiotica en enzymen die helpen bij de vertering van voedsel.
3 - Vezelrijke voeding (prebiotica)
Het is goed voor de gezondheid (van je darmen) om elke dag voeding te eten die rijk is aan vezels. Optimaal is het eten van 30 tot 40 gram vezels.
Vezelrijke voeding wordt prebiotica genoemd. Vezels zitten met name in de celwand van plantaardige producten. Er zijn ook veel producten waar vezels aan toe worden gevoegd.
Er zijn kort gezegd twee soorten vezels.
- Oplosbare vezels: Deze worden door bacteriën in de darm afgebroken en ze zijn dus een soort voeding voor de goede bacteriën in je darmen. Ze worden dan ook wel fermenteerbare vezels genoemd. Oplosbare vezels houden de massa in de darm soepel en stimuleren een goede darmbeweging.
- Onoplosbare vezels: Deze worden niet afgebroken door de bacteriën in de darm. Ze nemen water op als een spons en stimuleren daarmee een zachte soepele ontlasting.
Voorbeelden van vezelrijke voeding:
- Peulvruchten: Linzen, bruine bonen en kikkererwten
- Volkoren granen: Haver, tarwezemelen, roggebrood, zilvervliesrijst
- Groenten: Spruitjes, asperges, witlof en pompoen
- Fruit: Appel, banaan, frambozen
- Lijnzaad
- Noten: Amandelen en pistachenoten
Veel vezels beschadigen door verhitting. Probeer dus zoveel mogelijk prebiotica binnen te krijgen uit voeding die vers en onbewerkt is.
4 - Antioxidanten
Ook met antioxidanten kun je je darmflora helpen herstellen na antibiotica. Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen.
Antioxidanten hebben verschillende werkingen op de darmen:
- Ze zorgen ervoor dat deze vrije radicalen al gestopt worden voor ze bij de darmen kunnen komen. Hierdoor blijft je darmflora dus beter beschermd.
- Antioxidanten hebben een ontstekingsremmende werking.
- Mogelijk kunnen antioxidanten ook de samenstelling en het functioneren van de darmflora helpen verbeteren [2]
Voorbeelden van antioxidanten zijn:
- Vitamine C
- Vitamine E
- Flavonoïden
- Polyfenolen
- Spoorelementen
- Carotenoïden.
Antioxidanten vind je in voeding als:
- Groente en fruit (met felle kleuren)
- Kruiden
- Noten
- Peulvruchten
5 - Eet divers
Door gevarieerd te eten, krijg je zoveel mogelijk verschillende gezonde stoffen binnen, zoals vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Al deze stoffen dragen bij aan een gezonde darmflora. Hoe meer afwisseling er is in je voedingspatroon, hoe sneller de diversiteit weer in je darmflora zal zijn.
Het is het beste om te variëren met verschillende soorten groente en fruit. Zorg dat je elke avond een andere groente eet en verwerk bij voorkeur meerdere groenten in een maaltijd. Wissel daarnaast af in de soorten fruit, noten, zaden en pitten die je eet. Eet ook regelmatig vis, schaal- en schelpdieren en varieer in het (grasgevoerd) vlees dat je eet.
6 - Even niet meer snoepen
Heb je antibiotica gebruikt, dan is het verstandig om even een tijdje niet veel te snacken en snoepen. Vermijd gedurende 2 tot 3 weken alle geraffineerde suikers en gefrituurd of zwaar bewerkt voedsel.
Dit voedsel is namelijk belastend voor je darmen en brengt geen goede voedingsstoffen. En dat geeft op zijn beurt weer meer ruimte aan schadelijke bacteriën. Deze werken ontstekingen in de hand en brengen je darmflora nog meer uit balans [3]. Eet dus enkele weken vooral vers en onbewerkt.
7 - Geen alcohol
Alcohol, vooral in grotere hoeveelheden, verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in je darmen. De slechte bacteriën krijgen gemakkelijker de overhand, terwijl er aan goede bacteriën juist een tekort is.
Op den duur kan alcoholgebruik tot het ‘lekkende darm syndroom’ leiden. Dit kan ervoor zorgen dat je darmen minder voedingsstoffen kunnen opnemen en dat er meer gal wordt aangemaakt. Uiteindelijk kun je hierdoor darmklachten krijgen, zoals diarree.
Wanneer je antibiotica hebt gebruikt, is je darmflora al uit balans. Het is dus verstandig om enkele weken of maanden geen alcohol te nemen, zodat je darmflora de tijd krijgt om goed te herstellen.