Natuurlijke Kalmeringsmiddelen? Deze middelen zorgen voor rust.

Natuurlijke kalmeringsmiddelen zijn een goede manier om je lichaam en geest te ondersteunen in stressvolle tijden. Veel mensen hebben last van chronische stress, angst, onrust en gespannenheid. En dit kan weer leiden tot slaap- en concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Er zijn gelukkig verschillende natuurlijke rustgevende middelen die kunnen helpen. Dit zijn kruiden, werkzame stoffen uit planten en mineralen met eigenschappen die kunnen helpen met rust en ontspanning. In deze blog gaan we in op 10 natuurlijke kalmeringsmiddelen die je kunt gebruiken bij stress, angst en innerlijke onrust.

1 - Valeriaan

Valeriaan wordt al eeuwenlang gebruikt als middel dat een gezonde slaap ondersteunt. Uit onderzoek komt naar voren dat het mogelijk helpt bij een gezonde en kwalitatief goede slaap [1]. Valeriaan veroorzaakt deze effecten doordat de stoffen in de plant de aanmaak van GABA (gamma-aminoboterzuur) bevorderen.

GABA is een neurotransmitter en deze heeft een remmend effect op het zenuwstelsel. Heb je hogere niveaus van GABA in de hersenen, zo blijkt uit onderzoek, dan kun je sneller in slaap vallen en slaap je ook beter.

Ook bij stressvolle perioden kan valeriaan helpen. Het werkt als een natuurlijke rustgever. Het bied ondersteuning in onrustige perioden. Het is de stof valeriaanzuur die verantwoordelijk is voor deze effecten [2].

Valeriaan kun je nemen als capsule of je kunt valeriaan thee drinken. Wil je optimaal profiteren van de rustgevende werking, dan kun je dit natuurlijke kalmeringsmiddel het beste nemen voor het slapen óf als je spanning ervaart.

2 - Passiebloem

Passiebloem is een van de natuurlijke rustgevers, die bijdraagt aan een normale weerstand tegen stress. Het kan ook ondersteuning bieden bij een onrustig of gespannen gevoel. 

In het Journal Anesthesia and Analgesia werd een onderzoek gepubliceerd waarin de effecten van de Passiebloem werden bestudeerd bij mensen die geopereerd zouden worden. Degenen die het supplement kregen, rapporteerden dat het hielp ontspannen voorafgaand aan de operatie. De personen die de placebo kregen, rapporteerden deze effecten niet [3].

Passiebloem is tevens goed voor de nachtrust. Bij een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek dat werd gepubliceerd in Phytotherapy Research, kregen deelnemers dagelijks een dosis Passiebloem thee. Na 7 dagen gaven de degenen die de thee van Passiebloem kregen aan, dat het hielp de nachtrust te ondersteunen [4].

De rustgevende eigenschappen van Passiebloem lijken te ontstaan doordat het de concentratie GABA in de hersenen ondersteunt. Je kunt een passiebloem supplement nemen (extract, capsules of tabletten) of van de gedroogde bladeren een thee maken.

3 - Lavendel

Veel mensen kennen lavendel als de plant die ‘s zomers zo heerlijk ruikt. Maar lavendel heeft meer voordelen dan alleen een aangename geur. Deze plant met zijn prachtige paarse bloemen kan helpen om de nachtrust te ondersteunen en te ontspannen.

Uit verschillende onderzoeken lijkt naar voren te komen dat de actieve bestanddelen in lavendel kunnen helpen ontspannen. Hierdoor is het goed voor de gemoedstoestand en de nachtrust [5].

Opvallend is dat over het algemeen het inhaleren van de geur van lavendel effectiever lijkt te zijn dan lavendel op een andere manier innemen. Daarom is aromatherapie met lavendel ook populair ter ondersteuning van de nachtrust.

Aan een onderzoek uit 2015 deden 158 vrouwen die net bevallen waren mee. Ze ademden 4 dagen per week, gedurende 8 weken, lavendelgeur in. De vrouwen die echte lavendel kregen, ervaarden een ondersteuning van de nachtrust [6].


4 - Ashwagandha

Ken jij ashwagandha al als natuurlijk kalmeringsmiddel? Officieel is dit trouwens geen kalmeringsmiddel, maar het is een adaptogeen. Dat betekent dat het middel zich aanpast, aan wat jouw lichaam nodig heeft. Bij stressvolle momenten helpt het ontspannen, terwijl het bij vermoeidheid juist het energieniveau ondersteunt.

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat Ashwagandha supplementen kunnen helpen in stressvolle perioden. Aan een klein onderzoek deden 58 mensen mee. Ze kregen dagelijks 250 of 600 mg ashwagandha extract, gedurende 8 weken.

Degenen die het echte middel kregen, verklaarden dat het hielp om met de stress om te gaan. De mensen die een placebo kregen, benoemden deze voordelen niet. Een ander voordeel was dat het hielp om de nachtrust te ondersteunen [6].

5 - Hop

Hop is vooral bekend als een van de bestanddelen van bier, maar het is ook een van de natuurlijke kalmeringsmiddelen op ons lijstje. Het wordt dan ook al sinds de 9e eeuw in Europa gebruikt in de kruidengeneeskunde.

Ook nu is er nog interesse in de eigenschappen van hop, en dan vooral in het effect dat het kan hebben op angst en de nachtrust. Uit onderzoek komt naar voren dat hop als natuurlijke rustgever kan werken en een goede nachtrust kan ondersteunen.

Tijdens een onderzoek dat in 2012 werd uitgevoerd, kregen vrouwen non-alcoholisch bier met hop tijdens het avondeten. De vrouwen die het dronken ervoeren dat het de nachtrust ondersteunde.

Wil je hop gaan gebruiken om bijvoorbeeld slaapproblemen aan te pakken, wees dan wel voorzichtig met hoe je dat doet. Ga geen extra bier drinken voor je gaat slapen. Als je teveel alcohol drinkt, kan dit een negatief effect hebben op de kwaliteit van je slaap, ook al val je misschien sneller in slaap.

Wist je dat? Hop kan mogelijk ook helpen bij overgangsklachten, omdat de plant fyto-oestrogenen bevat. Het lijkt erop dat hop mogelijk een aantal van de  klachten kan verlichten, maar er is nog meer onderzoek nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

6 - Rhodiola

Ook rhodiola is een adaptogeen, dat in stressvolle perioden kan helpen. Het middel levert je lichaam dus precies wat je op dat moment nodig hebt: het werkt rustgevend bij stress, maar ondersteunt je energieniveaus bij vermoeidheid.

Het nemen van rhodiola als je last hebt van spanning, kan je helpen om beter om te gaan met stress.

Stress kan eveneens een negatieve invloed hebben op andere facetten van je leven. Zo kun je last krijgen van vermoeidheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Door de adaptogene eigenschappen van rhodiola, kan het daar mogelijk ook verlichting bij brengen.

100 mensen die tijdens een onderzoek dagelijks 400 mg rhodiola kregen, gedurende 8 weken, gaven aan dat het ondersteuning biedt in stressvolle perioden [7].  Onderzoekers vermoeden ook dat rhodiola goed is voor de gemoedstoestand. 

7 - Kamille

Kamille is een van de natuurlijke kalmeringsmiddelen die bijna iedereen wel kent. Van oudsher wordt aangeraden om een kopje kamillethee te nemen voor het slapen. Kamille helpt dan ook om te ontspannen en is goed voor de nachtrust.

Dat kamille rustgevend werkt, komt doordat het de antioxidant apigenine bevat. Deze bindt zich aan bepaalde receptoren in de hersenen, waardoor het slaperigheid bevordert en mogelijk daardoor kan helpen bij slapeloosheid.

Verder zijn de ontspannende effecten natuurlijk ook prettig bij gevoelens van angst en spanning. Kamille is een goed middel om in te zetten als ondersteuning in stressvolle periodes.

Wist je dat? Kamille staat in de kruidengeneeskunde ook bekend als middel bij spijsverteringsklachten. Bij diarree, een verminderde eetlust, misselijkheid en buikpijn wordt kamille al eeuwenlang voorgeschreven.



8 - L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat voornamelijk voorkomt in groene en zwarte thee en ook in enkele soorten paddenstoelen. Geniet jij van een lekker kopje hete thee en voel je je daarna ontspannen? 

Dat kan dus kloppen, het is L-theanine dat helpt je te ontspannen. Het voordeel van deze stof is dat het dit effect veroorzaakt, zonder dat je er sloom of slaperig van wordt.

Het stofje beïnvloedt verschillende neurotransmitter systemen, en het ondersteunt de aanmaak van GABA. Deze stof kan de activiteit van het zenuwstelsel afremmen, waardoor het je kan helpen te ontspannen.

Wist je dat? Gebruik je L-theanine in combinatie met cafeïne, dan kan dit mogelijk een positief effect hebben op je concentratie. Als je een scherpere focus kunt gebruiken, kan het dus een goed idee zijn om na je kopje thee, een kop koffie te drinken.

9 - Magnesium

Ook magnesium kan functioneren als een natuurlijk kalmeringsmiddel. Veel mensen gebruiken een magnesium supplementen ter ondersteuning van de nachtrust. Dat komt doordat magnesium helpt bij de aanmaak van o.a. serotonine en melatonine. [8].

Daarnaast kun je ook in stressvolle periodes veel hebben aan magnesium. Het is goed voor de weerbaarheid tegen stress en kan helpen in stressvolle perioden.

10 - Ontspannen Plus

Het voedingssupplement Ontspannen+ een van de natuurlijke kalmeringsmiddelen die je kunt gebruiken bij stress. Het is speciaal ontwikkeld als natuurlijke rustgever en bevat kalmerende kruiden als kamille, hop, passiebloem, valeriaan, rhodiola en L-theanine.

Ontspannen+ heeft een adaptogene werking en helpt je beter te ontspannen als je gestrest bent, maar zorgt voor een opwekkend effect als je moe bent. Dit supplement is ideaal om te gebruiken tijdens stressvolle periodes, omdat het de weerbaarheid tegen stress ondersteunt.

Heb je last van een verstoorde nachtrust, voel je je vaak gespannen of gestrest, pieker je veel en heb je last van angstgevoelens? Probeer Ontspannen+, dat op een natuurlijke manier zorgt voor meer ontspanning en rust.

Met Ontspannen+ heb je alle supplementen bijeen, die zorgen voor meer rust en een hogere weerstand tegen stress. Neem dagelijks twee of drie capsules en profiteer van wat de natuur te bieden heeft.

Kies ook een natuurlijke manier om tot rust te komen. Natuurlijke middelen werken samen met je lichaam. Ze veroorzaken geen sufheid of sloomheid en werken niet verslavend. Ze zijn veilig om langdurig te gebruiken.