Wat is tyramine en waarom verpest het je nachtrust?

Tyramine kan zorgen voor het zogenaamde kaassyndroom. Als je hier last van hebt, ben je gevoelig voor het stofje tyramine, dat o.a. in oude kaas en bewerkt vlees voorkomt. Als je hiervan teveel eet, kun je hoofdpijn krijgen. Maar ook slecht slapen kan door tyramine veroorzaakt worden.

Nog niet veel mensen zijn hier bekend mee. Toch is het goed hier wat meer over te weten, want het kan veel invloed op je gezondheid hebben. In deze blog gaan we in op wat tyramine precies is en waarom het slecht kan zijn voor je nachtrust.

Wat is tyramine

Tyramine is een aminozuur en het komt zowel van nature in je lichaam voor, als in bepaalde soorten voeding. In het lichaam helpt het de bloeddruk reguleren. In voeding wordt het gevormd door bacteriën uit eiwitten.

Hoe langer een product bewaard wordt, hoe hoger het gehalte tyramine wordt. Het komt dan ook in grotere hoeveelheden voor in gefermenteerde, gegiste en gerookte producten. Een oude kaas bevat dus meer tyramine dan jonge kaas.


Voorbeelden van voeding die veel tyramine bevat, zijn oude kaas, droge worst, gedroogd fruit en gefermenteerde producten, zoals tofu.

Wist je dat? Kaas van gepasteuriseerde melk bevat minder tyramine, want deze heeft niet lang gerijpt. Het gaat om jonge kazen zoals ricotta, cottage cheese en roomkaas.

Wat doet tyramine in het lichaam

Zoals gezegd komt tyramine ook van nature in het lichaam voor, waar het nodig is voor de regulering van de bloeddruk. De hoeveelheid van dit aminozuur in je lichaam wordt in balans gehouden door enzymen (monoamino-oxidase, MAO), die een teveel ervan afbreken.

Komt er teveel tyramine in je bloed terecht, dan kan dat een hoge bloeddruk veroorzaken. Dat kan gebeuren als je teveel tyramine binnenkrijgt en te weinig van de monoamino-oxidase enzymen hebt.

Ook bepaalde medicatie kan de werking van deze enzymen remmen. Dit zijn de klassieke of niet-selectieve MAO-remmers. Je kunt deze voorgeschreven krijgen wanneer je last hebt van een depressie of angststoornis.

De combinatie van MAO-remmers en het eten van voeding die rijk is aan tyramine, kan gevaarlijk zijn. In korte tijd kan je bloeddruk dan snel stijgen, waardoor je een stevige hoofdpijn krijgt [1]. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot een hersenbloeding.

Ook wanneer je geen MAO-remmers gebruikt, kun je last krijgen van tyramine-rijke producten. Als je gevoelig bent voor het stofje, kan het de achterliggende oorzaak zijn van stekende hoofdpijn of een migraineaanval [2].

Dit is vervelend, maar niet zo ernstig als de reactie die je kunt krijgen wanneer je MAO-remmers gebruikt.

De invloed van tyramine op de nachtrust

Behalve dat tyramine hoofdpijn kan veroorzaken, is er nog een andere reden dat het een negatieve invloed kan hebben op de nachtrust. Het kan namelijk de activiteit van de hersenen stimuleren, waardoor het slapeloosheid kan veroorzaken.

Wanneer je iets eet dat rijk is aan tyramine, zorgt dit stofje ervoor dat er meer norepinefrine wordt aangemaakt. Dit werkt stimulerend op de hersenen en doet de bloeddruk stijgen. Hierdoor gaat je hartslag omhoog.

Eet je voor het slapen nog oude kaas, droge worst of augurken, dan kan het zijn dat je daar actief en alert van wordt. Het is niet moeilijk voor te stellen dat je dan moeilijk in slaap kunt vallen.

Wist je dat? Een reactie op tyramine kan voorkomen van 1 uur tot 12 uur na het eten van een product met dat het bevat.


Hoe kun je tyramine vermijden

Wanneer je gevoelig bent voor tyramine of merkt dat je na het eten van tyramine-rijke voeding last hebt van een slechte nachtrust, is het verstandig om deze producten te vermijden.

De volgende producten en productgroepen kun je het beste vermijden:

  • Oude en sterk smakende kaas: Oude kaas, Parmezaanse kaas, feta, cheddar, blauwe kazen (zoals Gorgonzola), Camembert.
  • Bewerkt vlees: Vlees dat behandeld is met zout en nitraat, zoals droge worst, pepperoni, hotdogs en salami.
  • Gerookt vlees: Bacon, gerookte vis en corned beef.
  • Gefermenteerde producten: Zuurkool, augurken, tofu, kimchi. Maar ook sojasaus, miso en teriyaki saus.
  • Sojabonen en producten met sojabonen.
  • Gedroogd fruit, zoals rozijnen en pruimen. Ook overrijp fruit bevat veel tyramine, zoals bananen.
  • Citrus- en tropisch fruit: Grapefruit, ananas, citroen, avocado’s.
  • Alcoholische dranken: bier, rode wijn, sherry, likeur.
  • Spreads op basis van gistextract, zoals marmite en zuurdesembrood.

Tyramine is niet de enige stof die je ‘s nachts kan doen wakker liggen. Ook alcohol en koffie kunnen de slaap verstoren.