Wat zijn de voordelen van een wandeling na het eten?
08 augustus 2020 
2 min. leestijd

Wat zijn de voordelen van een wandeling na het eten?

Lichaamsbeweging met lage inspanning, zoals wandelen, is goed voor je gezondheid. De positieve effecten hiervan op je gezondheid zijn algemeen bekend.

Tegenwoordig wordt het steeds populairder om na elke maaltijd een wandeling te maken. Dit zou nog meer voordelen hebben ten opzichte van een wandeling op een ander tijdstip.

Maar wat zijn nou precies de voordelen van wandelen na het eten? Dat leg ik je uit in dit artikel!

Voordelen van wandelen na het eten

Zoals ik net al zei, wordt lichaamsbeweging in verband gebracht met veel positieve gezondheidsvoordelen. Maar een lichte vorm van lichaamsbeweging na het eten, heeft een aantal extra voordelen.

1. Wandelen na het eten helpt je bloedsuikerspiegel onder controle houden

Het eerste grote voordeel van wandelen na het eten is een stabielere bloedsuikerspiegel. Door een lichte vorm van lichaamsbeweging na een maaltijd, worden overmatige pieken in je bloedsuikerspiegel voorkomen.

Uit een onderzoek is gebleken dat rustig wandelen gedurende 10 minuten na elke maaltijd beter is dan 30 minuten wandelen op een ander moment van de dag, voor het beheersen van je bloedsuikerspiegel. (1)

Omdat lichaamsbeweging na een maaltijd erg effectief is voor het beheersen van je bloedsuikerspiegel, kan het ervoor zorgen dat je geen eetbuien krijgt. Dit is erg gunstig wanneer je aan het afvallen bent…

2. Wandelen na het eten helpt bij gewichtsverlies

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij gewichtsverlies. Hierbij is echter wel een goed dieet nodig. Om gewicht te verliezen is het belangrijk dat je minder calorieën eet dan je nodig hebt. Je moet dus meer calorieën verbranden dan je binnen krijgt.

Lichaamsbeweging, zoals wandelen, kan helpen bij het bereiken van een tekort aan calorieën. Hierdoor kan wandelen dus ondersteuning bieden bij gewichtsverlies. Daarnaast helpt een stabiele bloedsuikerspiegel ook bij het beheersen van je gewicht.

wandelen na het eten

3. Wandelen na het eten is goed voor je spijsvertering

Dit komt omdat een lichte vorm van lichaamsbeweging de stimulatie van je maag en darmen bevordert, waardoor het voedsel sneller wordt verteerd.

Maar… Let wel op dat je niet te intensief wandelt. Je kan last krijgen van maagklachten tijdens het lopen na het eten, wanneer je te veel inspanning levert. Voedsel dat je net hebt gegeten, beweegt zich dan door je maag. Dit zorgt voor een minder ideale omgeving voor je spijsvertering.

Tip: Heb je hier last van? Probeer dan 10-15 minuten na de maaltijd te wachten voordat je gaat wandelen en houd de loopintensiteit laag.

4. Wandelen na het eten helpt bij het reguleren van je bloeddruk

Het laatste voordeel van wandelen na het eten is dat het kan helpen bij het reguleren van je bloeddruk.

Uit onderzoek is gebleken dat 3 dagelijkse wandelingen van 10 minuten na een maaltijd in verband wordt gebracht met een stabielere bloeddruk. (2)

Het is dus beter om een aantal korte wandelingen na het eten te maken gedurende de dag, om zo je bloeddruk te reguleren.

Wandelen na het eten doe je zo

Het beste moment om te gaan wandelen, is direct na een maaltijd. Je lichaam is dan nog bezig met het verteren van het voedsel, waardoor je kunt profiteren van de voordelen voor je spijsvertering en bloedsuikerspiegel.

Begin eerst met een wandeling van 10 minuten na het diner. Vervolgens kun je dit uitbreiden na een wandelen van 10 minuten na het ontbijt en de lunch. Hierna kun je de lengte van de wandelingen verlengen.

Met drie wandelingen van 10 minuten per dag, heb je al gemakkelijk 30 minuten dagelijkse fysieke activiteit, wat wordt aangeraden door de NNGB.

Let wel op dat je de intensiteit laag tot matig houdt, zodat je kunt profiteren van de voordelen maar tegelijkertijd geen last krijgt van eventuele klachten. Streef naar een verhoogde hartslag zonder buiten adem te raken.

Wandelen na het eten is gezond

Kortom, wandelen na het eten heeft een positief effect op je spijsvertering, bloedsuikerspiegel, bloeddruk en op gewichtsverlies. Maak een laag-intensieve wandeling van 10 minuten na elke maaltijd en profiteer van de voordelen!

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen