Wazig en afwezig gevoel in je hoofd? Dit kan de oorzaak zijn!

Heb jij wel eens last van een wazig en afwezig gevoel in je hoofd? Dit slome, verwarde en wazige gevoel wordt ook wel hersenmist genoemd. Steeds meer mensen geven aan hier last van te hebben. Je hebt moeite om op woorden te komen, je kunt je slecht concentreren en je hebt geheugenproblemen.

Hersenmist is niet alleen heel frustrerend, het kan ook je gevoel van zelfvertrouwen een flinke deuk geven. Het komt namelijk niet alleen bij ouderen voor, ook jongeren kunnen er last van hebben.

Dit wazige gevoel in je hoofd kan veroorzaakt worden door slaaptekort, teveel aan je hoofd hebben of mentale problemen. In deze blog lees je er meer over.

Wat is hersenmist

Als je erg moe bent, werkt je brein niet helemaal zoals het hoort. Dat is gelukkig meestal maar tijdelijk, na een nachtje goed slapen voel je je weer fris en helder. Bij hersenmist of brain fog is dat niet zo. Dat gevoel alsof je hersenen vol watten zitten, trekt niet weg met een keer goed uitslapen.


Hersenmist is een verzamelnaam voor klachten die te maken hebben met het geheugen en de concentratie, oftewel, het zijn cognitieve problemen. Iemand met brain fog merkt dat het geheugen niet zo scherp is en dat hij of zij moeite heeft met het opnemen en verwerken van nieuwe informatie. Ook concentreren is lastig, vooral als er veel prikkels om je heen zijn.

Wanneer je zo'n wazig gevoel in je hoofd hebt, is het vaak lastig om op woorden te komen. Deze combinatie van klachten kan veel overlast veroorzaken en je dagelijkse bezigheden verstoren. Er zijn verschillende factoren die hersenmist kunnen veroorzaken.

Slaap tekort

Een gebrek aan slaap heeft veel impact op de hersenen en kan daardoor een oorzaak zijn van een afwezig gevoel in je hoofd. Een goede, ongestoorde nachtrust helpt je hersenen herstellen van de voorgaande dag. Je verwerkt tijdens de slaap ervaringen en je doet nieuwe energie op. Als je slecht slaapt, wordt dit proces verstoord.

Dit kan ervoor zorgen dat je overdag meer moeite hebt met concentreren en dat je een gevoel van watten in je hoofd hebt. Het is dan ook aan te raden om ervoor te zorgen dat je elke nacht goed slaapt. Stel een vast slaapritme in. Dat betekent dat je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaat en 's ochtends op dezelfde tijd opstaat.

Je lichaam zal hier aan wennen, en dat helpt om makkelijker en sneller in slaap te vallen. Zorg dat je een uur voor het slapen geen schermen meer kijkt en creƫer een aangename donkere slaapkamer. Hopelijk kun je met deze tips voortaan genieten van een goede nachtrust.

Teveel aan je hoofd

Heb je teveel aan je hoofd, dan ben je waarschijnlijk veel aan het piekeren. Je kunt je moeilijker focussen en je gedachten gaan alle kanten op. Je bent veel energie kwijt aan het proberen alle ballen hoog te houden, maar op een gegeven moment wordt het teveel. De hersenen raken uitgeput.

Dan krijg je last van een afwezig gevoel in je hoofd, je bent moe, kunt niet op woorden komen of hebt moeite om nieuwe informatie op te nemen. Het is belangrijk om de waarschuwingssignalen serieus te nemen. Merk je dat je last van hersenmist krijgt, zorg dan dat je op tijd rust neemt.

Door elke dag tijd in te plannen voor ontspanning en je brein en lichaam rust te gunnen, krijg je de tijd om te herstellen van stress. De brain fog zal dan hopelijk snel verdwijnen.

Mentale problemen

Cognitieve problemen, zoals problemen met beslissingen nemen, nadenken en concentreren, worden in de DSM-5 genoemd als kenmerken van een depressie. Wat de link tussen brain fog en depressie precies is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar waarschijnlijk ontstaat het door de manier waarop je hersenen functioneren als je depressief bent.


Het lijkt er op dat een depressie zorgt voor een ontregeling van de neurale netwerken in belangrijke gebieden in de hersenen. Deze ontregeling kan ervoor zorgen dat cognitieve symptomen, zoals brain fog, verergeren [1].

Een depressie kan ook zorgen voor een vermindering van de effectiviteit van bepaalde neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine. Dit zou ook invloed kunnen hebben op de symptomen van hersenmist.

Ook PTSS (post traumatisch stress syndroom) kan samengaan met een wazig en afwezig gevoel in je hoofd. Bij PTSS kun je last hebben van veel verschillende symptomen, waaronder flashbacks en angstaanvallen, maar ook hersenmist.

Brain fog en PTSS hebben een belangrijke overeenkomst, ze gaan namelijk samen met ontstekingen in de hersenen (neuro-inflammatie). PTSS veroorzaakt ontstekingen in de hersenen, die vervolgens kunnen bijdragen aan brain fog.

Uit onderzoek blijkt dat dergelijke ontstekingen kunnen leiden tot veranderingen in de hersenen [2]. Wel lijkt het erop dat het verband tussen PTSS en hersenmist tweezijdig is: de beide aandoeningen kunnen elkaars oorzaak zijn en ook elkaars klachten verergeren.