Brain fog door voeding? Dit kunnen oorzaken zijn
Kun je brain fog door voeding krijgen? Wat je eet heeft veel invloed op je lichaam en dus ook op je hersenen. Dat is natuurlijk geen wonder, want 20% van de energie die je via voeding binnenkrijgt, gaat naar je hersenen.
Een gezond dieet bevat o.a. vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Krijg je hiervan voldoende binnen, dan kunnen de zenuwcellen van je hersenen goed en effectief met elkaar communiceren. Maar krijg je verkeerde voeding binnen, dan kan dit leiden tot problemen, zoals bijvoorbeeld brain fog.
Brain fog of hersenmist is een aandoening waarbij je je wazig, ongeconcentreerd en verward voelt. Je hebt moeite om je te concentreren en om nieuwe informatie te verwerken. Bepaalde soorten voeding kunnen brain fog veroorzaken, bijvoorbeeld suiker, verkeerde vetten, alcohol en drugs.
Als je hiervan veel binnenkrijgt of gebruikt, kan dit leiden tot een slechter functioneren of zelfs beschadigen van de hersenen. In deze blog lees je meer over het verband tussen voeding en hersenmist.
Brain fog door geraffineerde suiker
Geraffineerde suiker is een van die soorten voeding die brain fog kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat een hoge consumptie van suiker, ontstekingen kan veroorzaken, waarbij AGE's ontstaan (dit zijn schadelijke verbindingen die zich in de bloedbaan ophopen).
Hierdoor kunnen de bloedvaten in de hersenen beschadigen. Een hoge consumptie van suiker kan daardoor leiden tot geheugenproblemen.
Bij diabetes is er sprake van een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Wanneer insuline te hoog is, kan dit leiden tot een verstoorde werking van de hersenen [1].
Verder heeft suiker als effect dat het de aanmaak van BDNF afremt. BDNF staat voor brain-derived neurotrophic factor, en het is een stof die beschadiging van zenuwcellen kan voorkomen en herstellen. Het speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van nieuwe herinneringen en om te kunnen leren.
Een ander gevaar van suiker is dat het kan leiden tot atherosclerose (vaatvernauwing). Dit zorgt voor een hoge bloeddruk in het lichaam, dus ook in de hersenen.
Uit onderzoek komt naar voren dat een hoge bloeddruk de bloedvaten in het brein kan beschadigen en daardoor kan leiden tot milde cognitieve klachten. Maar het kan eveneens bijdragen aan het ontwikkelen van een ernstiger aandoening, namelijk Alzheimer's.
Brain fog door verkeerde vetten
Wanneer we kijken naar brain fog door voeding, komen we ook uit bij verkeerde vetten. Dit zijn bijvoorbeeld plantaardige vetten die geoxideerd zijn. Dat gebeurt wanneer ze teveel verhit worden.
Bij hoge temperaturen raken onverzadigde vetten onstabiel, een proces dat je kunt vergelijken met roesten. Het eindproduct is erg ongezond en kan leiden tot gezondheidsproblemen en het ontstaan van hersenmist.
Een ander probleem is dat we in Nederland naar verhouding teveel omega-6 vetten binnenkrijgen. Deze vetten hebben we wel nodig voor onze gezondheid, maar wanneer je er teveel van eet, ontstaat er een disbalans tussen omega-3 en omega-6 vetten. Deze vetten zitten onder meer in margarine, zonnebloemolie en dressings.
Omega-6 vetten werken ontstekingen in de hand, er ontstaan vrije radicalen en deze kunnen de cellen in je lichaam en in je hersenen beschadigen. Dit kan eveneens zorgen voor een slechter functioneren van je hersenen.
Andere vetten die problemen kunnen opleveren, zijn transvetten. Dit zijn onnatuurlijke, bewerkte vetten, gemaakt uit plantaardige oliën. Ze worden veel gebruikt in o.a. frituurvet, margarines, gebak en chips.
Transvetten kunnen leiden tot een verhoging van het slechte HDL cholesterol en een verlaging van het goede LDL cholesterol. Ze kunnen tevens je hormoonhuishouding verstoren en ontstekingen in de hersenen veroorzaken. Op die manier kunnen ook transvetten bijdragen aan het ontstaan van hersenmist.
Brain fog door alcohol en drugs
Zowel alcohol als drugs kunnen de hersenen oxidatieve schade toebrengen en dit kan op de korte en lange termijn negatieve effecten hebben. Alcohol en drugs hebben sowieso een negatieve invloed op het functioneren van de hersenen [2].
Vooral de gebieden die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, je concentratievermogen en het logisch nadenken, hebben eronder te lijden. Mensen die veel van deze middelen gebruiken, merken ook vaak dat ze hun ambities uit het oog verliezen en nergens meer motivatie voor kunnen opbrengen. Je kunt uiteindelijk ook last krijgen van brain fog.
Dat is ook niet verbazingwekkend als je weet wat deze middelen met je hersenen doen. Ze verstoren de balans van neurotransmitters en veroorzaken chronische ontstekingen in je brein.
Zowel voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid is het uitermate belangrijk om te minderen, of zelfs helemaal te stoppen met alcohol en/of drugs. De helderheid van geest en het gevoel jezelf weer te zijn dat je ervoor terugkrijgt, maken het de moeite waard om het gebruik af te zweren.
Brain fog door gluten
Een andere oorzaak van brain fog door voeding zijn gluten. Het komt veel voor bij coeliakie patiënten (90% van coeliakie patiënten die meededen aan een survey, gaven aan hier regelmatig last van te hebben.
Hoe kunnen gluten nu hersenmist veroorzaken? Gluten zorgen voor een verhoging van de stof zonuline in de darmen. Dit kan tot een verhoogde darmdoorlaatbaarheid leiden en hierdoor komt zonuline in de darminhoud terecht. Dit leidt op zijn beurt weer tot chronische ontstekingen in het lichaam en in de hersenen.
Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen ontstekingen, zoals die bij coeliakie voorkomen en een verminderd functioneren van de hersenen [3]. Op die manier kan het dan ook brain fog veroorzaken.
Verder kunnen gluten neurologische schade veroorzaken. Er zijn aanwijzingen gevonden dat gluten de achterliggende oorzaak zijn van een "overprikkeld coeliakie brein". Vaak overprikkeld zijn is een bekend kenmerk van brain fog.
Dan zijn er nog de gliadorfinen. Dit zijn exorfinen (opiaatachtige stoffen) die vrijkomen als gluten niet volledig verteerd worden. Ze kunnen zorgen voor een disbalans van de neurotransmitters.
Als laatste reden dat gluten brain fog kunnen veroorzaken, is dat er tekorten aan vitamines en mineralen kunnen ontstaan door gluten. Als de darmwand beschadigd raakt omdat je gevoelig bent voor gluten, kunnen de darmen minder goed voedingsstoffen opnemen.
Dan kun je last krijgen van een tekort aan bijvoorbeeld foliumzuur, vitamine B12 of ijzer. Dat kan vervolgens weer hersenmist veroorzaken.
Wanneer je je goed houdt aan een glutenvrij dieet, zul je geen last meer hebben van brain fog door gluten.
Brainfog door caseïne
Heb jij vaak last van brain fog, dan zou dat ook veroorzaakt kunnen worden door caseïne in zuivel. Niet iedereen is hier gevoelig voor, maar als jouw lichaam moeite heeft met het verteren of absorberen van caseïne (een eiwit in melk), kan dat tot hersenmist leiden.
Wanneer caseïne onvolledig verteerd wordt, komen er casomorfinen vrij (dit zijn ook weer exorfinen) en deze kunnen zorgen voor een verstoring van de balans in neurotransmitters. Hierdoor kun je problemen krijgen met je geheugen, concentratie en bijvoorbeeld niet op woorden komen. Kortom, je hebt last van brain fog.
Drink je graag melk, dan kun je beter voor A2 melk kiezen. Het is vooral A1 melk die klachten kan veroorzaken.