Wat zijn omega-3 vetzuren? Zo eenvoudig mogelijk uitgelegd!
12 juni 2020 
3 min. leestijd

Wat zijn omega-3 vetzuren? Zo eenvoudig mogelijk uitgelegd!

Overal krijg je te horen dat het belangrijk is om genoeg omega-3 binnen te krijgen. Omega-3 kan je lichaam namelijk niet zelf aanmaken. Maar veel mensen weten niet eens wat omega-3 nou precies is en waarom het nou zo belangrijk is om er genoeg van binnen te krijgen.

Geen zorgen… In dit artikel leg ik je zo eenvoudig mogelijk uit wat omega-3 vetzuren zijn, welke verschillende soorten er zijn en wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn!

Wat zijn omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn een soort “familie” van essentiële vetten die een belangrijke rol spelen in je lichaam. Dat ze essentieel zijn, wil zeggen dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. En ze spelen een belangrijke rol in je lichaam omzet ze een paar belangrijke gezondheidsvoordelen hebben!

Maar… Je lichaam kan ze niet zelf kan aanmaken. Hierdoor is het dus belangrijk om ze via voeding binnen te krijgen.

Wist je dat? Meer dan 60% van de Nederlandse bevolking voldoet niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad om minimaal 1 á 2 keer per week verse vis te eten. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 85% van de mensen een tekort aan omega-3 heeft.

Veel voorkomende voedingsmiddelen met veel omega-3-vetzuren zijn bijvoorbeeld vette vis, lijnzaad, chiazaad, lijnzaadolie en walnoten. Voor mensen die niet veel van deze voedingsmiddelen eten, wordt vaak een omega-3 supplement aanbevolen zoals visolie.

Wanneer je veganistisch bent, kun je natuurlijk geen omega-3 vetzuren uit een dierlijke bron binnenkrijgen. Hiervoor zijn er vegan omega-3 supplementen op basis van algenolie.

De drie belangrijke omega-3 vetzuren

Er zijn verschillende omega-3 vetzuren, maar drie ervan zijn het belangrijkst: alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA).

Alfa-linoleenzuur (ALA)

ALA komt vooral veel voor in plantaardige voeding. Je lichaam gebruikt ALA vooral voor energie, maar ALA kan ook worden omgezet naar de biologisch actieve vormen van omega-3: DHA en EPA. Biologisch actieve stoffen zijn stoffen in voedingsmiddelen of supplementen die gezondheidsbevorderend effect hebben.

Maar… Het omzetten van ALA naar DHA en EPA is heel er inefficiënt. Er wordt maar een heel klein deel ALA omgezet in de actieve vormen. ALA kun je halen uit voedingsmiddelen zoals lijnzaad, lijnzaadolie, koolzaadolie, chiazaden, walnoten, hennepzaden en sojabonen.

ALA naar DHA en EPA

Eicosapentaeenzuur (EPA)

EPA is het tweede belangrijkste omega-3 vetzuur en komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vette vis en visolie óf algenolie.

De combinatie van EPA en DHA draagt bij aan de instandhouding van een normale bloeddruk (bij een inname van 3 gram per dag) en een goed werkend hart. Daarnaast helpt de combinatie van EPA en DHA bij het instandhouden van normale triglyceriden-waarden in het bloed (bij een inname van 2 gram per dag). Een erg gezonde combinatie dus!

Docosahexaeenzuur (DHA)

DHA is het belangrijkste omega-3 vetzuur in je lichaam. Het is namelijk een belangrijk bouwsteen voor de hersenen. DHA draagt bij aan de instandhouding van van en normale hersenfunctie en is goed voor de hersenen bij de foetus/baby tot en met 12 maanden. Daarnaast is het goed voor het gezichtsvermogen en en de ontwikkeling van het gezichtsvermogen. Kortom, heel veel voordelen voor je gezondheid dus!

DHA komt ook alleen voor in dierlijke producten zoals vette vis en visolie. In vlees, eieren en zuivel van grasgevoerde dieren zit ook behoorlijk veel DHA. Ben je vegetariër of veganist? Dan heb je al snel een tekort aan DHA, omdat je dit dus alleen via dierlijke producten binnen kunt krijgen.

Maar… Wees gerust! Tegenwoordig zijn er ook microalgensupplementen, zoals algenolie, die er voor zorgen dat je genoeg DHA binnen krijgt!

dierlijke en plantaardige omega 3

Waarom omega-3 belangrijk is

Zoals ik eerder al zei, hebben omega-3 vetzuren een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen voor je lichaam. DHA is dus erg belangrijk voor je hersenen en netvliezen. Daarnaast is het belangrijk voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om genoeg DHA binnen te krijgen, omdat dit goed is voor de hersenen van de baby. Tenslotte heeft een combinatie van DHA en EPA een tal van belangrijke gezondheidsvoordelen voor volwassenen.

In de volgende video wordt dit duidelijk uitgelegd (de video is wel in het Engels):

Zorg er dus voor dat je voldoende omega-3 vetzuren binnen krijgt! Als je geen vis of andere voedingsbronnen van omega-3 eet, denk er dan over na om gebruik te maken van een supplement. Deze zijn zowel goedkoop als effectief!

Ultra Omega-3

Ultra Omega-3 is een visolie-supplement dat wij bij Natuurlijk Presteren hebben samengesteld. Het product bevat een van de hoogste concentraties omega-3 vetzuren op de markt. In elke softgel zit 330 mg EPA en 220mg DHA. Daarnaast hebben wij de verhouding zo gehouden dat deze precies hetzelfde is als in vette vis.

Aan het product is ook de krachtige, natuurlijke antioxidant vitamine E toegevoegd. Door het toevoegen van vitamine E, blijft de kwaliteit van de krachtige omega-3 vetzuren gewaarborgd! Kortom, Ultra Omega-3 bevat een ultra hoge dosering EPA en DHA én is beschermd tegen oxidatie!

untitled design 6

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen