6 wetenschappelijk bewezen voordelen van visolie!
21 december 2018 
4 min. leestijd

6 wetenschappelijk bewezen voordelen van visolie!

De voordelen van visolie zijn bijna oneindig! Visolie wordt door enorm veel mensen gebruikt over de hele wereld. Niet zo gek, want het gebruik van visolie levert enorm veel voordelen op voor het lichaam. Het is namelijk rijk aan een speciale groep onverzadigde vetten genaamd: Omega-3-vetzuren.

Deze groep vetten komt in principe ook in andere (plantaardige) producten voor zoals walnoten en chiazaad. Maar toch zijn de omega-3-vetzuren in visolie vele malen effectiever en hebben deze veel meer voordelen voor het lichaam. Er zijn namelijk verschillende soorten omega-3 vetzuren

In deze blog gaan we je vertellen welke soorten omega-3 vetzuren er zijn en welke gezondheidsvoordelen het gebruik van visolie voor jou kan hebben, volgens de wetenschap.

 

Visolie voordelen

Soorten Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat je lichaam deze nodig heeft, maar niet zelf aan kan maken. Je zal deze dus uit voeding moeten halen. Zoals we al aangaven zijn er verschillende soorten omega-3 vetzuren:

  • ALA (alfa-linoleenzuur) – Dit omega-3-vetzuur komt voornamelijk voor in plantaardig voedsel zoals: walnoten, chiazaad en spruiten. Ook wordt dit vaak aan plantaardige margarines toegevoegd en zit het in sojaolie, lijnzaadolie en raapolie.
  • DHA (docosahexaeenzuur) – Dit vetzuur komt voornamelijk voor in vis en wordt daarom ook een visvetzuur genoemd. Vissen maken dit omega-3 vetzuur ook zelf niet aan, maar halen dit uit algen. Met name zalm, paling, makreel en andere vette vissoorten bevatten de hoogste concentraties DHA.
  • EPA (eicosapentaeenzuur) – Samen met DHA behoort EPA tot de visvetzuren. Deze twee omega-3-vetzuren staan bekend om de gezondheidsvoordelen die het kan hebben voor het menselijk lichaam. Welke gezondheidsvoordelen dat zijn? Daarover vertellen we je meer.

Alhoewel alle drie de omega-3-vetzuren essentieel voor een gezond lichaam zijn, springen DHA en EPA er toch met kop en schouders bovenuit als het gaat over gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je 6 voordelen van visolie op een rijtje:

1 - DHA is goed voor het gezichtsvermogen

“Het gezichtsvermogen is het vermogen van levende organismen om belichte objecten waar te nemen”.. Oke, dat klinkt misschien wat vaag. Maar eigenlijk wil het zeggen dat het goed voor je ogen is.

Wanneer je minimaal 250 mg DHA per dag binnen krijgt, kun je al profiteren van dit voordeel. Zorg daarom dat je genoeg DHA binnenkrijgt via je dagelijkse voeding of een visolie voedingssupplement.

2 - DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen

Zoals je misschien al weet, bestaan onze hersenen voor 60% uit vetten. Vetten zijn daarom een enorm belangrijke bouwstof voor de hersenen. Een vetzuur is daarvan in bijzonder erg belangrijk voor de hersenen: DHA uit visolie.

Het omega-3 vetzuur DHA wordt vaak gecombineerd met L-theanine en blauw glidkruid ter ondersteuning van de concentratie bij zowel kinderen als volwassenen. Deze combo wordt vaak “L-Theanine Omega-3” genoemd en is erg effectief.

Daarnaast is DHA niet alleen een belangrijke bouwsteen voor de hersenen, maar speelt het ook een rol in het functioneren van de hersenen.

Hersenen bouwsteen omega-3

3 - DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceriden-gehalten in het bloed

Triglycerides moet je zien als een soort vet, dat als opslagplaats wordt gebruikt voor energie in het lichaam. De concentratie glycerides in het bloed staat (vaak) in verband met het cholesterolgehalte: hoe hoger het triglyceridegehalte in het bloed is, hoe hoger het cholesterol gehalte is.

Het is daarom belangrijk om een gezond triglyceridegehalte te hebben in je bloed. Wanneer je namelijk te lang, te hoge triglyceridewaarden hebt, kun je allerlei nare gevolgen gevolgen gaan ervaren.

Een gezond triglyceridegehalte is goed voor de gezondheid

Maar liefst 44 verschillende klinische wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat de DHA in visolie goed is voor het triglyceridengehalte in het bloed. DHA draagt enkel bij aan het instandhouden van normale triglyceridewaarden, wanneer je minimaal 250 mg DHA per dag binnen krijgt.

4 - DHA is goed voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen & de hersenen van baby’s

Wat veel mensen niet weten is dat visolie, en dat met name de DHA, ook erg gezond is tijdens de zwangerschap. DHA draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de foetus en zuigelingen (baby’s).

Om van die voordeel te profiteren moet je minimaal 250 mg DHA per dag binnen krijgen! Het is daarom verstandig om tijdens de zwangerschap voldoende vette vis te eten, of gebruik te maken van een visolie supplement.

visolie is goed voor de baby

5 - EPA en DHA uit visolie zijn goed voor de bloeddruk

Wat veel mensen niet weten is dat visolie goed is voor de bloeddruk. Zo krijgen mensen na een hartoperatie zelfs EPA en DHA voorgeschreven van de dokter om een gezonde bloeddruk in stand te houden.

Het probleem is echter wel dat je best veel DHA en EPA binnen moet krijgen wil je van die voordeel van visolie profiteren. Visolie is namelijk pas goed voor de bloeddruk vanaf een inname van minimaal 3,0 g per dag (EPA en DHA).

6 - EPA en DHA zijn goed voor het hart

Tenslotte draagt visolie (EPA en DHA) ook bij aan een normale werking van het hart! Wees daarom goed voor je hart en zorg dat je dagelijkse de juiste hoeveelheid EPA en DHA binnen krijgt!

Visolie is goed voor het hart

We zouden je graag nóg meer willen vertellen over andere voordelen van visolie, op basis van de meest recente onderzoeken. Maar door de nieuwe Europese wetgeving zijn wij helaas wat beperkt in het verstrekken van informatie over de voordelen van visolie.

Hoge kwaliteit is erg belangrijk

In deze blog hebben we wetenschappelijk bewezen voordelen van visolie met je gedeeld. Om optimaal te profiteren van al die gezondheidsvoordelen is het erg belangrijk dat je een hoogwaardig supplement koopt met een hoge concentratie EPA en DHA. Ook hebben wij per voordeel aangegeven hoeveel EPA en/of DHA je binnen zou moeten krijgen om hiervan te profiteren.

Het probleem is echter dat enorm veel visolie supplementen véél te weinig EPA en DHA per capsule bevatten. Hierdoor besloten wij een visolie supplement te ontwikkelen met hoge concentratie EPA en DHA.

Ons visolie supplement bevat maar liefst 330 mg EPA en 220 mg DHA per capsule, waardoor je slechts één capsule (softgel) per dag hoeft in te nemen. Hierdoor kun je tot wel 60 dagen met één verpakking doen.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen