Vitamines voor de vruchtbaarheid van Mannen: Deze mogen absoluut niet ontbreken
13 juli 2022 
in Mannen
3 min. leestijd

Vitamines voor de vruchtbaarheid van Mannen: Deze mogen absoluut niet ontbreken

Gezonde voeding levert ons de vitamines en mineralen die we als mens nodig hebben. Ook voor de vruchtbaarheid van mannen zijn specifieke vitamines en mineralen van belang. Heb je last van verminderde vruchtbaarheid, dan kun je hier mogelijk verbetering in brengen door ervoor te zorgen dat je voldoende van de volgende 7 vitamines / voedingsstoffen binnenkrijgt.

Selenium

Voor een goede vruchtbaarheid is selenium essentieel. Spermacellen bevatten selenoproteïne. Dit is een eiwit met selenium. Dit mineraal is dan ook goed voor het aanmaken van spermacellen en de kwaliteit ervan. Mannen die een tekort hebben aan selenium uit voeding hadden zaad dat minder beweeglijk en vaak ook beschadigd was. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van extra selenium de kans op een zwangerschap kan vergroten [1].

Dit mineraal kun je binnenkrijgen via vis en vlees, zuivel, noten en zaden en volkoren graanproducten.

Wist je dat? Een paranoot per dag is al voldoende om aan je dagelijks hoeveelheid Selenium te komen.

Zink

Ook zink speelt een rol bij de productie van spermacellen. Het is namelijk belangrijk voor de testosteronspiegel en de aanmaak van zaadcellen. Wanneer je te weinig zink binnenkrijgt in je voedingspatroon, kan dit leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.


Heb jij problemen met vruchtbaarheid, dan is het goed om ervoor te zorgen dat je meer zink binnenkrijgt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je extra zink neemt, dit goed is voor de testosteronspiegel en tevens op het sperma [2]. Dat wordt beweeglijker en het kan zorgen voor een toename van het aantal spermacellen.

Zink zit in dierlijke producten, zoals rundvlees, vette vis en biologische eieren, maar ook in peulvruchten.

Vitamine D3

Een andere vitamine waar je voldoende van zou moeten binnenkrijgen als man is vitamine D3. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van het sperma en de zaadcellen zijn minder snel en gezond, zo blijkt uit onderzoek [3]. Daarnaast is er een verband met testosteron. Mannen met een hogere concentratie D3, hebben over het algemeen meer testosteron.

Vitamine D3 maakt je lichaam aan onder invloed van zonlicht. Zit je lange dagen binnen, dan kan dit een reden zijn dat je te weinig van deze vitamine in je lichaam hebt. Ga dus regelmatig even naar buiten om te genieten van het zonlicht. Een vitamine D3 supplement nemen is eveneens een goede optie (minimaal 3000 IU).

Foliumzuur

Mannen die hun vruchtbaarheid willen ondersteunen, zouden ook op foliumzuur (vitamine B11) moeten letten. Het is een van de belangrijkste vitamines voor mannen. Samen met zink ondersteunt foliumzuur de productie van zaadcellen. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot een afname van het aantal spermacellen.

Deze vitamine heeft eveneens effect op het DNA in het sperma en is van belang voor de kwaliteit ervan. Wil je extra foliumzuur nemen, kies dan voor foliumzuur in de vorm van Folaat 5-MTHF Quatrefolics. Dit is een actieve vorm van foliumzuur die direct door het lichaam gebruikt kan worden.


Vitamine B12

Ook vitamine B12 is belangrijk bij de vruchtbaarheid van mannen, namelijk voor de aanmaak van voldoende spermacellen en een goede beweeglijkheid van de cellen. Een tekort hieraan is niet goed voor de vruchtbaarheid.

Wist je dat? De vorming en rijping van een zaadcel kost tijd, gemiddeld zo’n 70 dagen. De positieve effecten van het nemen van extra vitamines en mineralen zullen dus niet direct te merken zijn, daar gaan een paar weken overheen.

Omega-3 vetzuren

Ook met omega-3 vetzuren kun je je vruchtbaarheid mogelijk verbeteren. De celwand van spermacellen is gedeeltelijk opgebouwd uit vetzuren. Deze zijn dus van groot belang voor het goed functioneren van de zaadcellen. Het is zelfs zo dat hoe ouder een spermacel is, hoe meer omega-3 er in de celwand zit.

Uit onderzoek blijkt dat het verhogen van de inname van omega-3 vetzuren, goed is voor de vruchtbaarheid van mannen [4]. Omega-3 (EPA en DHA) krijg je binnen via vette vis, zoals paling, zalm of haring. Ook een omega-3 supplement is natuurlijk een goede optie.

Antioxidanten

De laatste categorie vitamines die je kunt gebruiken om je vruchtbaarheid een boost te geven, zijn antioxidanten. Voorbeelden hiervan zijn vitamine A, E en C en bèta-caroteen. Antioxidanten werken ontstekingsremmend en beschermen je cellen tegen vrije radicalen. Op het gebied van mannelijke vruchtbaarheid zijn antioxidanten belangrijk omdat ze de doorbloeding in de zaadballen kunnen ondersteunen.

De beste vitamines voor vruchtbaarheid man

Selenium, zink, vitamine D3, vitamine B12, foliumzuur, omega-3 en antioxidanten zijn de belangrijkste vitamines / voedingsstoffen voor de mannelijke vruchtbaarheid. Je krijgt deze vitaminen vaak al genoeg binnen, wanneer je bewerkte voeding vermijd, dierlijke producten eet en overdag voldoende buitenkomt in het zonlicht.

Het kan echter zijn dat je vegetarisch/veganistisch of onvoldoende gevarieerd eet. Dit kan ertoe leiden dat je tekorten aan deze voedingsstoffen krijgt. In dat geval kun je dit altijd aanvullen met een voedingssupplement voor de mannelijke vruchtbaarheid.

Zo ben je er zeker van dat je al deze stoffen in voldoende mate binnenkrijgt, om de vruchtbaarheid van binnenuit te ondersteunen. Zorg er daarnaast voor dat je veel beweegt en lekker vaak buiten komt.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen