9 oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen
07 juni 2022 
in Mannen
4 min. leestijd

9 oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Mannen kunnen door verschillende oorzaken onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar zijn. Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen kunnen een enorme druk leggen op je relatie en je plannen voor de toekomst door de war schoppen. Niet alleen zou je graag een kind willen en kan dat plan op de tocht komen te staan. Het heeft zeker ook veel impact op de relatie tussen partners.

Helaas komen dit soort problemen veel voor. Er zijn verschillende redenen waarom een man problemen kan krijgen met de vruchtbaarheid, zoals een gebrek aan vitamines en mineralen, een laag niveau van testosteron of het gebruik van medicijnen. In dit artikel gaan we nader in op de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen - 9 oorzaken

Heb jij of je partner last van vruchtbaarheidsproblemen? Het is niet verwonderlijk als dit je erg bezighoudt. Vaak willen mensen er graag meer over weten, zodat ze beter kunnen beslissen hoe ze nu verder kunnen gaan. Hieronder kun je meer lezen over de 9 oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

1 - Niet goed ingedaalde zaadballen

Niet goed ingedaalde zaadballen kunnen later als gevolg hebben dat een man verminderd vruchtbaar is. Een man heeft normaal gesproken twee testikels die in de balzak zitten. Deze ontwikkelen zich in de buik tijdens de zwangerschap. Enkele weken voor de geboorte zakken deze via de lieskanalen tot in de balzak (indalen).

Echter, het kan voorkomen dat een of allebei de zaadballen niet indalen. Als dat ook op latere leeftijd niet gebeurt, kan dit een oorzaak zijn van onvruchtbaarheid [1]. Mannen bij wie de zaadballen niet indalen, worden vaak op jonge leeftijd geopereerd om dit te herstellen.


Dit is helaas geen garantie dat de teelballen later goed zullen functioneren en het is mogelijk dat een man daardoor verminderd- of onvruchtbaar wordt.

2 - Tekort aan bepaalde vitamines en mineralen

Ook vitamines en mineralen hebben invloed op de vruchtbaarheid, dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Voor mannen is selenium bijvoorbeeld een belangrijk mineraal. Het speelt een rol bij de productie en kwaliteit van spermacellen.

Vitamine D is een andere stof die je voldoende binnen zou moeten krijgen. Het is belangrijk voor optimale niveaus van testosteron en op die manier ook voor een goede kwaliteit van het sperma.

Verder zou je als man ook moeten letten op het binnenkrijgen van voldoende antioxidanten, zoals vitamine A, C en E. Deze bevorderen de doorbloeding in de zaadballen, wat gunstig is voor de kwaliteit van de zaadcellen.

3 - Ontsteking in de zaadballen

Een ontsteking in de zaadbal of bijbal kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken bij mannen [2]. Bij een ontsteking is de kans aanwezig dat de rijping van de zaadcellen verstoord raakt. Vaak zijn er dan wel genoeg zaadcellen, maar zijn ze minder actief of niet gezond. Ze zullen daardoor meer moeite hebben om een eicel te bevruchten.

4 - Chemotherapie of bestraling

Chemotherapie en bestraling hebben beiden een negatieve impact op de vruchtbaarheid van mannen. Wanneer je chemotherapie krijgt, komen de werkzame stoffen door het hele lichaam, dus ook in de zaadballen. Het kan zijn dat je daardoor (tijdelijk) onvruchtbaar wordt.

Het is niet zo dat je als man altijd onvruchtbaar wordt door chemotherapie. Wil je hier meer over weten, vraag hierover dan meer informatie aan je arts.

Bestraling kan eveneens invloed hebben op de vruchtbaarheid. Bij bestraling is dit het geval als de penis en zaadballen in het bestralingsgebied liggen. Als de zaadballen direct bestraald worden, is het mogelijk dat ze na de behandeling geen spermacellen meer kunnen aanmaken. Dit leidt dan ook tot onvruchtbaarheid bij mannen [3].

Wist je dat? Het is verstandig om tijdens je behandeling tegen kanker mogelijke vruchtbaarheidsproblemen ter sprake te brengen. Je kunt ervoor kiezen om sperma te laten invriezen voor de behandeling begint.

5 - Spatader in de balzak (Varicocele)

Een spatader of varicocele kan een oorzaak zijn van onvruchtbaarheid bij mannen. Als de klepjes in een van de aderen in de balzak niet goed werken, stroomt het bloed terug, waardoor de temperatuur in de zaadbal hoger wordt. Dit heeft een negatief effect op de aanmaak van sperma. Met een kleine ingreep kan de spatader verholpen worden.

6 - Gebrek aan testosteron

Een gebrek aan testosteron kan een oorzaak zijn van verminderde vruchtbaarheid. Testosteron is een hormoon dat van belang is voor de aanmaak van sperma en het kunnen behouden van een erectie.

Een gebrek aan testosteron kan ontstaan door overgewicht, teveel stress, te weinig lichaamsbeweging en een tekort aan vitamines en mineralen.

7 - Teveel stilzitten

Teveel stilzitten is slecht voor je gezondheid, maar het is vooral slecht voor je vruchtbaarheid. Als je lang achter elkaar stilzit, wordt de temperatuur in de testikels te hoog. Dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van het sperma. Probeer er daarom voor te zorgen dat je stilzitten regelmatig afwisselt met wat lichaamsbeweging.


8 - Onvruchtbaar door medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het sperma. Dat komt doordat ze giftig zijn voor de zaadcellen of veranderingen veroorzaken in de hormoonspiegel [3]. Het gaat om o.a.

  • Bepaalde soorten antibiotica
  • Middelen die de weerstand onderdrukken
  • Tricyclische antidepressiva
  • Anti-epileptica
  • Calciumantagonisten
  • Hormonale preparaten.

Je kunt helaas niet altijd voorkomen dat je deze medicatie moet gebruiken. Maak je je zorgen om je vruchtbaarheid, overleg dan met je arts over de mogelijkheden om hier iets aan te doen.

9 - Blootstelling aan chemische en/of radioactieve stoffen

Werk je met gevaarlijke stoffen? Dit kan een van de oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid zijn. Wanneer je regelmatig wordt blootgesteld aan chemicaliën, radioactieve stoffen, bestrijdingsmiddelen, zware metalen of ioniserende straling (zoals röntgen), kan dit een negatieve invloed op je vruchtbaarheid hebben.

Merk jij dat je verminderd vruchtbaar bent of maak je je hier zorgen over? Hierboven las je meer over de 9 de meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen. In sommige gevallen kun je zelf veel doen om je lichaam te ondersteunen en je vruchtbaarheid te bevorderen.

Mocht je toch met vragen zitten of blijft het probleem aanwezig, dan is het verstandig om eens met je huisarts of een vruchtbaarheidsarts te overleggen.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen