Vruchtbaarheid man en Roken: Wat is het effect van sigaretten op de zaadcellen?
15 augustus 2023 
in Mannen
3 min. leestijd

Vruchtbaarheid man en Roken: Wat is het effect van sigaretten op de zaadcellen?

Wanneer jullie samen hebben besloten dat het tijd is voor gezinsuitbreiding, breekt er een spannende periode aan. Want is het jullie wel gegund om zwanger te worden? Hoe lang gaat het duren voordat je zwanger bent?

En als het lukt, hoe ga je de zwangerschap dan beleven? Allemaal vragen waar je vooraf geen antwoord op kan geven, maar er zijn natuurlijk wel een aantal factoren die effect hebben op het zwanger worden. Zo is het als vrouw belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben, maar ook de gezondheid van de man speelt een grote rol.

Gevolgen van roken op vruchtbaarheid man 

Het roken van sigaretten heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de zaadcellen van de man. Zo kan roken tot gevolg hebben dat het aantal zaadcellen afneemt, dat de spermakwaliteit verminderd en dat er problemen ontstaan bij het verkrijgen van een erectie. Wil je de kans op een zwangerschap vergroten? Dan is het goed om je rookgedrag als man eens onder de loep te nemen.

1. Afname hoeveelheid zaadcellen

Wanneer je sigaretten rookt heeft dat invloed op de hoeveelheid zaadcellen per zaadlozing. Wanneer je als man actief rookt neemt het aantal actieve zaadcellen met 13% tot 17% af. Dit heeft een direct effect op de slagingskans van de bevruchting van de eicellen van een vrouw.

2. Verminderde kwaliteit sperma

Niet alleen de hoeveelheid zaadcellen per zaadlozing neemt af bij het roken van sigaretten, ook de kwaliteit zal verminderen. Zo zullen de zaadcellen minder bewegelijk zijn, waardoor er belemmerd wordt dat de zaadcellen op tijd bij de eicel kunnen komen. De kans op een succesvolle bevruchting zal hiermee dalen.

3. Schade aan het DNA van de zaadcellen

Wanneer je als man actief rookt kan er oxidatieve stress ontstaan die een negatieve invloed heeft op het DNA van de zaadcellen. De kwaliteit, en dan met name de genetische kwaliteit, zal achteruit gaan, wat de kans op een zwangerschap negatief kan beïnvloeden. Niet alleen de kans op een succesvolle zwangerschap neemt af, ook de kans op een miskraam tijdens de zwangerschap is groter.

4. Problemen met het krijgen van een erectie

Als actieve roker kan je erectieproblemen krijgen als gevolg van het inhaleren van nicotine. De kans op erectieproblemen wordt door het roken vergroot met 51%. Hoewel de wetenschappelijke onderzoeksresultaten nog verschillen qua uitkomst, is het wel zeker dat erectieproblemen de kans op een zwangerschap verkleinen.

Herstellen vruchtbaarheid na stoppen roken

Nu we inzicht hebben in de effecten van roken op de vruchtbaarheid van de man, is het van belang om te weten hoe de vruchtbaarheid herstelt kan worden. Wat zijn nu precies de effecten wanneer de man stopt met het roken van sigaretten?

  • Het effect is omkeerbaar: wanneer de zaadkwaliteit van mannen die zes maanden gestopt zijn met roken wordt vergeleken met de zaadkwaliteit van mannen die nooit hebben gerookt, blijkt de kwaliteit van het sperma niet te verschillen.
  • Het effect op de DNA kwaliteit is omkeerbaar: wanneer de kwaliteit van het genetische DNA in de zaadcellen wordt vergeleken tussen mannen die zes maanden zijn gestopt met roken en mannen die nooit hebben gerookt, blijkt dat er geen significante verschillen waarneembaar zijn.
  • Stoppen met roken kan erectieproblemen verminderen: wanneer men stopt met roken wordt het risico op erectieproblemen met 31% verminderd. Wel blijft er 20% meer risico op een erectiestoornis bij ex-rokers wanneer de data wordt vergeleken met mannen die nooit hebben gerookt.


Tips vruchtbaarheid man verbeteren

Wil je de vruchtbaarheid van de man verbeteren door te stoppen met roken? Dat kan zeker een goede bijdrage leveren aan de slagingspercentages van een zwangerschap. Er zijn echter meerdere factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid van de man:

  •  Stop direct met roken; roken zorgt voor een afname van de hoeveelheid en de kwaliteit van de zaadcellen
  •  Stop met overmatig alcohol drinken; alcohol zorgt voor kleinere testikels en een afname van testosteron
  •  Zit minder lang stil; wanneer je te lang stil zit neemt de temperatuur in je ballen toe, met als gevolg dat de kwaliteit van je sperma afneemt. Dit wil je voorkomen, dus zorg dat je voldoende blijft bewegen
  •  Probeer meer te bewegen; beweging zorgt voor een goede doorbloeding en een hoger testosteron niveau. Vooral intensieve krachttraining geeft een goede impuls aan het testosteron niveau en aan de kwaliteit van je sperma.
  •  Let op je voeding; eet voornamelijk gezond en onbewerkt voedsel. Het dagelijks consumeren van gezonde vetten draagt bij aan een gezond testosteronniveau. Denk hierbij aan het eten van vette vis, noten, biologische eieren, avocado's en pure chocolade.
  •  Probeer stress te vermijden; stress zorgt ervoor dat de zaadcellen minder bewegelijk worden. Probeer stress dus zo veel mogelijk te voorkomen.

 Wil je de kans op een zwangerschap dus vergroten? Zorg er dan voor dat je stopt met roken en dat je een gezonde levensstijl hanteert. Zowel de kwaliteit als kwantiteit van het zaad zal toenemen.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen