Zwanger Willen Worden en Roken: wat zijn de Gevolgen?
14 december 2022 
in Vrouwen
3 min. leestijd

Zwanger Willen Worden en Roken: wat zijn de Gevolgen?

Roken is erg slecht voor vrouwen die zwanger willen worden.  Als je een gezond kindje wil krijgen, is het daarom verstandig om hiermee direct te stoppen. Als je in de voorgaande jaren echter veel gerookt hebt... vraag je jezelf misschien af in hoeverre dit effect heeft op je vruchtbaarheid. 

In dit artikel gaan we dieper in op de gevolgen op de vruchtbaarheid, de voordelen als je nu stopt met roken & wat jij kunt doen om de vruchtbaarheid te verbeteren. 

1 - Gevolgen roken op vruchtbaarheid vrouw

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid van de vrouw. Het roken van sigaretten is één van deze factoren. Roken kan de volgende gevolgen met zich meebrengen wanneer we specifiek kijken naar de vruchtbaarheid; een vertraging van de bevruchting, slechtere kwaliteit eicellen en een vroege start van de menopauze. 

Vertraging van de bevruchting 

Wanneer je als vrouw actief rookt kan dit gevolgen hebben. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die actief roken langer doen over het zwanger worden. Het risico om nog niet bevrucht te zijn na 6 maanden is bij rokende vrouwen 23% groter dan bij vrouwen die niet roken. Na 12 maanden wordt dit percentage zelfs 51%. 

Afname hoeveelheid eicellen 

Uit onderzoek blijkt dat actief roken een negatief effect heeft op de hoeveel eicellen die worden aangemaakt. 

Achteruitgang kwaliteit eicellen 

Niet alleen de hoeveelheid eicellen zal afnemen bij actief roken, ook de kwaliteit van de eicellen zal significant minder worden wat de kans op bevruchting negatief zal beïnvloeden. 

Verstoring werking voortplantingsorgaan 

Door het roken van sigaretten zal het voortplantingsorgaan minder goed werken. Dit orgaan is nodig voor een succesvolle bevruchting en zwangerschap. De nicotine die vrijkomt bij het roken komt namelijk terecht in het eierstokweefsel en in het follikelvocht. De eicel kan zich hierdoor niet goed ontwikkelen en bovendien zorgen de giftige stoffen voor een verminderde werking van de trilhaartjes. Het transporteren van de eicellen en het innestelen gaat daardoor moeilijker. 

Vroege start menopauze 

Vrouwen die actief roken komen eerder in hun menopauze. Het verschil tussen rokende en niet-rokende vrouwen is gemeten op vier jaar, een significant verschil. De kans is daarbij twee keer zo groot dat je als roker voor je 45ste levensjaar in de menopauze beland. 

2 - Effect stoppen met roken vruchtbaarheid vrouw

 Roken heeft dus een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Maar wat als je stopt met roken? Verdwijnen de negatieve effecten dan ook en kan je vruchtbaarheid zich dan herstellen? 

  •  Wanneer je zwanger wilt worden is het belangrijk om voorafgaand aan de eerste zwangerschapspoging te stoppen met roken. Het is belangrijk om te voorkomen dat schadelijke stoffen in het follikelvocht en in het eierstokweefsel terecht komen.
  •  Wanneer je één jaar voor je eerste zwangerschapspoging stopt met roken, heb je evenveel tijd nodig om zwanger te worden dan vrouwen die niet roken. Het negatieve effect is daarmee dus omkeerbaar.
  •  Wanneer je tijdig stopt met roken kan het risico op minder of slechtere kwaliteit eicellen teniet gedaan worden. De kwantiteit en kwaliteit van de eicellen zijn dan hetzelfde als bij niet-rokers.
  •  Het risico op een vervroegde overgang is deels omkeerbaar. Het risico op een vervroegde menopauze daalt, maar blijft altijd 10% hoger dan bij vrouwen die nooit gerookt hebben.


3 -Tips om de vruchtbaarheid van de vrouw te verbeteren

Roken heeft dus een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Wil je de vruchtbaarheid verbeteren? Kijk dan eens naar onderstaande tips:  

  •  Stop direct met roken: Veel negatieve gevolgen van roken op de vruchtbaarheid zijn omkeerbaar, in het geval je tijdig stopt.
  •  Stop met alcohol drinken: Hoewel de wetenschappelijke inzichten verschillen, blijkt dat het gebruik van alcohol het proces van zwanger worden negatief kan beïnvloeden.
  • Onbewerkte voeding: Zorg dat je de juiste antioxidanten binnenkrijgt en dat je voldoende vitaminen en mineralen inneemt. Denk bijvoorbeeld aan zink en foliumzuur voor een goede ontwikkeling van de eicellen. Ook een goede kwaliteit multivitamine zou de gezondheid kunnen ondersteunen.
  •  Stress vermijden: Hoewel stress vermijden soms lastig kan zijn, is het wel van belang wanneer je zwanger wilt worden. Stress kan van invloed zijn op je hormoonhuishouding waardoor zwanger worden moeilijker zal zijn. 
  •  Meer bewegen Elke dag een stukje wandelen helpt je ontspannen en stress tegen te gaan. Daarbij is een vitaal en gezond lichaam bevordelijk om zwanger te worden. Houd minimaal 30 minuten per dag aan.
Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen