IJzer in Voeding en Supplementen: De Complete Guide
|
|
Leesduur: 14 min
|
|
Leesduur: 14 min
IJzer komt voor in voeding en wordt ook vaak gebruikt in voedingssupplementen. In dit uitgebreide artikel kom je alles te weten over wat de voordelen van IJzer zijn, wat het doet in je lichaam en hoe je een tekort kunt herkennen.
Ook leer je in welke voedingsmiddelen het meeste IJzer zit en welke bloedwaarden belangrijk zijn om te bepalen of je voldoende (of teveel) IJzer in je lichaam beschikbaar hebt.
IJzer is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in het lichaam, vooral bij de aanmaak van hemoglobine, het eiwit dat zuurstof transporteert in rode bloedcellen. Een tekort aan ijzer uit voeding kan leiden tot vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem.
In dit artikel ontdek je de functies van ijzer, hoe het lichaam ijzer reguleert en opslaat, de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden, en de oorzaken en gevolgen van een ijzertekort.
Daarnaast bespreken we ook ijzer-supplementen en hoe je de opname van ijzer uit je voeding kunt optimaliseren, evenals de risico’s van ijzerstapeling.
Lees verder om alles te weten te komen over dit onmisbare mineraal en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt voor een optimale gezondheid.
In onze voeding zijn er 2 soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer.
Voor ijzer-supplementen wordt eigenlijk altijd een vorm van non-heemijzer gebruikt. Een aantal voorbeelden van veel voorkomende vormen van non-heemijzer zijn:
Over het algemeen verschillen deze vormen van ijzer voornamelijk in hun chemische samenstelling, biologische beschikbaarheid (opneembaarheid) en mogelijke bijwerkingen.
Heemijzer vs. non-heemijzer
Het is belangrijk om een vorm van ijzer te kiezen die goed wordt verdragen en effectief wordt opgenomen door je lichaam. Dit kan variëren afhankelijk van individuele factoren en eventuele specifieke aanbevelingen van een arts of voedingsdeskundige.
Voor supplementen gaat de voorkeur uit naar ijzerfumaraat (ferrofumaraat), om de volgende redenen:
De bekendste functie van ijzer is het transport van zuurstof, maar daarnaast speelt dit mineraal ook een cruciale rol in vele andere processen in ons lichaam. (2)
Dit is waarom het zo belangrijk is om voldoende ijzer binnen te krijgen:
Ons lichaam heeft een fascinerend systeem om de hoeveelheid ijzer te reguleren. Dit systeem zorgt ervoor dat het lichaam voldoende ijzer heeft om essentiële functies uit te voeren en voorkomt overmatige ijzerophoping, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Hoeveel ijzer je dagelijks nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd en individuele behoeften. Dit zijn de richtlijnen volgens de Gezondheidsraad en het voedingscentrum.(3)
Leeftijd / behoefte |
Hoeveelheid |
Kinderen (6 maanden - 5 jaar) |
8 mg per dag |
Kinderen (6-8 jaar) |
9 mg per dag |
Mannen (vanaf 9 jaar) |
11 mg per dag |
Vrouwen (9-13 jaar en na de overgang) |
11 mg per dag |
Vrouwen (14-17) |
15 mg per dag |
Vrouwen die borstvoeding geven |
15 mg per dag |
Vrouwen (ouder dan 18 tot de overgang) |
16 mg per dag |
Zwangere vrouwen |
16 mg per dag |
Wanneer je lichaam niet voldoende ijzer beschikbaar heeft, zal het eerst de voorraad aanspreken. Maar als ook die opraakt, kun je een ijzertekort ontwikkelen. Een tekort ijzertekort kun je herkennen aan de volgende symptomen:
Dit zijn de meestvoorkomende symptomen die worden erkent door het voedingscentrum.(4)
Doordat het lichaam IJzer kan recyclen en relatief makkelijk kan opslaan, ontstaat een tekort aan ijzer niet van de een op de andere dag. Het is een geleidelijk proces. Je loopt dan ook een risico op een tekort wanneer je gedurende een langere periode:
Vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies (menorragie), lopen een verhoogd risico op een ijzertekort. Maar ook met een minder hevige menstruatie, kunnen ijzertekort symptomen bij vrouwen voorkomen.
Door een plots bloedverlies, zoals bij bloeddonatie of een operatie, verliest het lichaam veel rode bloedcellen in een korte tijd, waarbij ook de waardevolle ijzermoleculen verloren gaan. Het aanmaken van nieuw bloed vereist dan ook een extra hoge inname van ijzer. Op diezelfde manier kan ook een ijzertekort ontstaan bij geleidelijk bloedverlies, bijvoorbeeld in geval van een maagzweer of tumor.
Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan ijzer. Dat komt omdat het lichaam dan meer bloed aanmaakt om de baby en de placenta van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te kunnen voorzien.
Daar speelt het ijzerregulatie systeem slim op in door meer ijzer uit je voeding op te nemen. Toch is het belangrijk om extra ijzerrijke voeding te eten tijdens de zwangerschap, omdat de behoefte aan ijzer nog meer toeneemt in het 2 e en 3 e trimester.(5)
Een goed gevulde ijzervoorraad is ook nodig voor de bevalling vanwege het bloedverlies en de borstvoedingsperiode waarin de baby afhankelijk is van de moedermelk voor zijn ijzervoorraad.
Omdat de moedermelk niet erg rijk is aan ijzer en zuigelingen geheel afhankelijk zijn van de melk voor hun ijzerinname, kunnen baby´s ook een ijzertekort ontwikkelen.
Hetzelfde geldt voor oudere kinderen in de groei. Tijdens een zogenaamde groeispurt, is er in korte tijd meer bloed nodig om het groter wordende lichaam van voldoende zuurstof te voorzien.
Soms is het niet de extra behoefte aan ijzer waardoor een ijzertekort ontstaat. De oorzaak kan ook liggen bij een lagere of minder goede opname van ijzer in de dunne darm. Voorbeelden van situaties waarbij de opname van ijzer minder efficiënt is zijn:
Omdat non-heemijzer (plantaardige voeding) minder goed wordt opgenomen dan heemijzer (dierlijke producten), kan het in een vegetarisch of veganistisch dieet een uitdaging zijn om voldoende ijzer binnen te krijgen.
Het is daarom belangrijk om zowel meer van deze voedingsmiddelen te eten, als aandacht te besteden aan de manier waarop ze worden gegeten om de opname te verbeteren . Dat kan door bepaalde combinaties te maken in een maaltijd:
Vitamine C ondersteunt de opname van non-heemijzer. Door voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals fruit, te combineren met ijzerrijke voeding, wordt de ijzeropname verbeterd. Een glas sinaasappelsap bij de maaltijd is een goed voorbeeld.(7),(8)
Deze stoffen remmen de opname van ijzer
Dat is natuurlijk goed om te weten, maar hoe pas je dat nu toe in de praktijk?
Probeer zo veel mogelijk de voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, fytinezuur en polyfenolen los te eten van je maaltijd wanneer daar veel ijzer in zit. Neem bijvoorbeeld je kopje koffie een uurtje na de maaltijd in plaats van direct erna. Eet je graag een bakje yoghurt na de maaltijd? Eet dit dan als tussendoortje of wacht wat langer.
Om je op weg te helpen, kun je dit eenvoudige recept eens proberen. Met dit gerecht geef je je ijzerniveau een flinke boost. Het combineert voedingsmiddelen rijk aan non-heemijzer met ingrediënten die rijk zijn aan vitamine C.
De IJzer-Boost-Salade - Meng in een grote kom in blokjes gesneden verse tomaten, rauwe babyspinazie, pompoenpitten en/of zonnebloempitten, en gedroogde gehakte abrikozen en/of vijgen. Besprenkel met een simpele citroenvinaigrette gemaakt van 2 eetlepels citroensap, ½ theelepel Dijon-mosterd, 3 eetlepels olijfolie en 1 theelepel honing (optioneel). Roer de ingrediënten goed door en laat ze minstens 15 minuten staan om de smaken te laten mengen. Serveer met een stukje (grass-fed en bio) rundvlees en eventueel een gekookt eitje (of kies voor een vega-variant voor gekiemde linzen en een stukje tofu in plaats van vlees)
Heb je het vermoeden dat je ijzerwaarde te laag is? Dan kun je bij de huisarts je bloed laten onderzoeken. Deze bloedwaarden geven samen een goed beeld van je ijzerstatus en helpen bij het herkennen van een ijzertekort of bloedarmoede:
Je lijdt aan bloedarmoede (anemie) als je te weinig hemoglobine of te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt. Bloedarmoede kan tijdelijk of chronisch (bv. door erfelijke aandoening) zijn.
Alhoewel ijzertekort de meest voorkomende oorzaak is van bloedarmoede, is het mogelijk dat iemand een ijzertekort heeft zonder dat de hemoglobinewaarde laag is.
Andere factoren, zoals een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur, kunnen ook bloedarmoede veroorzaken, evenals onderliggende aandoeningen die rode bloedcellen afbreken. Een ijzertekort is dus niet hetzelfde als bloedarmoede!
(*) Serum is een heldere, geleiachtige vloeistof dat overblijft nadat bloed is gestold en de bloedcellen zijn neergeslagen. Het serum bevat verschillende componenten, waaronder eiwitten, hormonen, voedingsstoffen, afvalstoffen en andere opgeloste stoffen.
De hemoglobinewaarde (Hb-waarde) geeft aan hoeveel hemoglobine aanwezig is in het bloed en dus hoeveel zuurstof het bloed kan transporteren. Een gezonde Hb-waarde verschilt per leeftijd(9)
Leeftijd / behoefte |
Bloedwaarde |
Mannen |
8,5 – 11,0 mmol/L |
Vrouwen |
7,5 – 10,0 mmol/L |
Baby´s en kinderen tot 6 jaar |
6,0 – 9,0 mmol/L |
Kinderen ouder dan 6 jaar |
6,5 – 10,0 mmol/L |
Een te lage Hb-waarde kan leiden tot bloedarmoede, wat resulteert in onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Je kan je ijzerwaarde verhogen met de volgende acties:
Aan de andere kant kan een te hoge Hb-waarde duiden op voldoende zuurstof in het bloed, maar kan het bloed dikker en stroperiger worden dan normaal. Het kan zijn dat je te veel ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door overdosering van ijzer supplementen. Je ijzerwaarde naar beneden brengen kan op de volgende manieren:
IJzer wordt in het lichaam opgeslagen als ferritine en wordt door transferrine (een eiwit in het bloed dat zich aan ijzer bindt) door het lichaam verspreid. Het meten van je ferritine gehalte geeft dus inzicht in je ijzervoorraad.
Mannen |
25-250 ug/L |
Vrouwen voor de menopauze |
20-150 ug/L |
Vrouwen na de menopauze |
20-250 ug/L |
Mannen en vrouwen 65+ |
45-250 ug/L |
Omdat je ferritine gehalte grotendeels genetisch is bepaald, heb je niet veel invloed op het veranderen ervan. Toch kun je zelf een aantal dingen proberen om je ferritine gehalte te verhogen:
Als uit het bloedonderzoek blijkt dat je een hoog ferritine gehalte hebt, betekent dat niet per definitie dat er te veel ijzer is. Door bijvoorbeeld een infectie of een (erfelijke) aandoening kan er meer van het eiwit ferritine in je bloed aanwezig zijn. Je kunt zelf proberen je ferritine gehalte te verlagen met de volgende acties:
Heemijzer zit vooral in (rood) vlees, gevogelte en vis. Non-heemijzer in volkoren producten, cacao, gedroogd fruit, noten en bladgroenten.
Dit zijn voorbeelden van ijzerrijke voeding die je helpen om aan je dagelijkse hoeveelheid ijzer te komen:
Voedingsmiddel |
Totaal ijzer per 100 gr |
Heem ijzer per 100 gr |
Non-heemijzer per 100 gr |
Appelstroop |
13.2 mg |
0 mg |
13.2 mg |
Cacaopoeder |
10.5 mg |
0 mg |
10.5 mg |
Zonnebloempitten |
8.0 mg |
0 mg |
8.0 mg |
Chiazaad |
7.0 mg |
0 mg |
7.0 mg |
Zonnebloempitten |
5.0 mg |
0 mg |
4.9 mg |
Gedroogde abrikozen |
4.0 mg |
0 mg |
4.0 mg |
Gekookte mosselen |
3.9 mg |
1.0 mg |
3.0 mg |
Rundvlees |
3.0 mg |
2.0 mg |
1.0 mg |
Gekookte bruine/groene linzen |
2.9 mg |
0 mg |
2.9 mg |
Gekookt ei |
2.4 mg |
0 mg |
2.4 mg |
Tofu |
2.4 mg |
0 mg |
2.4 mg |
Tarwebrood volkoren grof |
2.0 mg |
0 mg |
2.0 mg |
Rauwe spinazie |
2.0 mg |
0 mg |
2.0 mg |
Gerookte makreel |
1.2 mg |
0.9 mg |
0.3 mg |
Bron: Nevo tabel online, 2023
Een teveel aan ijzer, ook wel bekend als ijzerstapeling (medische term: hemochromatose), kan gevaarlijk zijn. Toch hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken dat je té ijzerrijk eet. In de meeste gevallen is de oorzaak namelijk een van de volgende:
In Nederland is de bovengrens voor ijzerinname gesteld op 45 mg per dag voor volwassen en 40 mg per dag voor kinderen tot 14 jaar (Gezondheidsraad en de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA).
Dit betekent dat je, wanneer je meer ijzer binnenkrijgt dan 40 of 45 mg per dag, je symptomen van ijzervergiftiging kan ervaren. (bron)
Een teveel aan ijzer kan leiden tot vervelende symptomen. Deze kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van ijzerstapeling en de organen die zijn aangetast. Veel voorkomende symptomen zijn:
Wanneer IJzerstapeling (hemochromatose) onbehandeld blijft, kunnen meer complicaties optreden waaronder:
Bij verdenking van ijzerstapeling is het belangrijk om medische hulp te zoeken voor diagnose en behandeling.