Kunnen adaptogene kruiden helpen bij stresssituaties?
23 juni 2020 
in Stress
3 min. leestijd

Kunnen adaptogene kruiden helpen bij stresssituaties?

Iedereen beland wel eens in een stressvolle situatie. Er komt een belangrijke deadline aan, je zit even heel krap met je geld of je bent gewoon zenuwachtig voor iets. Ondertussen klopt je hart in je keel en kun je je echt niet concentreren.

Op korte termijn kan stress ervoor zorgen dat je sneller reageert. Maar langdurige stress kan zorgen voor brain fog: slechte concentratie en minder productief.

Maar wat doe je er nou tegen? Nou… Adaptogene kruiden kunnen hierbij helpen! In dit artikel les ik je uit hoe adaptogene kruiden kunnen helpen bij stresssituaties.

Wat zijn adaptogene kruiden zijn?

Eerst zal ik je kort uitleggen wat adaptogene kruiden zijn. Adaptogene kruiden kunnen je lichaam helpen zich aan te passen op de momenten dat je het nodig hebt.

Ze helpen je lichaam bij het reageren op of herstellen van zowel fysieke als mentale stress, op korte en lange termijn. Ook zijn er adaptogene kruiden die je immuniteit en algehele welzijn stimuleren.

Uit onderzoek is gebleken dat adaptogene kruiden ondersteuning kunnen bieden tijdens vermoeidheid en mentale prestaties.

Dus… Of je naar die ene deadline aan het toewerken bent, voor een marathon aan het trainen bent of gewoon gewoon aan het haasten bent naar die vrijdagmiddag vergadering, adaptogene kruiden zijn de sleutel voor jou!

Hoe helpen adaptogene kruiden je bij stresssituaties

Dit blijft iets ingewikkeld, maar… Ik zal je proberen uit te leggen hoe ze nou precies werken.

Wanneer je wordt geconfronteerd met een stressfactor, zowel fysiek als mentaal, gaat je lichaam door een zogenaamd “algemeen adaptiesyndroom” (AAS).

AAS is een reactie in drie fasen: alarm, weerstand en uitputting. Adaptogene kruiden kunnen je helpen om langer in de weerstandfase te blijven, via een stimulerend effect dat uitputting tegenhoudt. In plaats van te crashen in het midden van een stressvol moment, bereik je een evenwicht en kun je doorgaan. Ideaal, toch?

Wanneer je jezelf kan aanpassen tijdens een stresssituatie, presteer je beter en voel je jezelf ook beter. Ondanks wat de stress veroorzaakt… En zo kun je ook je gezondheid en welzijn verbeteren.

In stresssituaties geef je bijnier het stresshormoon cortisol af, dat je vervolgens energie geeft om een noodsituatie aan te pakken. Alleen te veel cortisol is weer slecht voor je lichaam.

Cortisol is een van de boosdoeners voor gewichtstoename rond de buik. Wanneer je stress vermindert met adaptogene kruiden, verminder je stresshormonen en dus hun effect op gewichtstoename.

Welke adaptogene kruiden helpen bij stresssituaties

Er zijn een hoop verschillende adaptogene kruiden, waarvan de werking voor sommige nog niet helemaal bekend is. Twee soorten adaptogene kruiden staan bekend om ondersteuning te kunnen bieden bij stresssituaties: Rhodiola Rosea en Siberische Ginseng

Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea wordt wereldwijd gebruikt en staat bekend om zijn bijdrage aan een goede mentale balans. Het kruid zorgt rust in stress situaties en opwekking tijdens vermoeidheid. Daarnaast draagt Rhodiola Rosea bij aan een goede cognitieve en mentale hersenfunctie én draagt een gezonde doorbloeding in het lichaam, waaronder de hersenen.

De wortels van Rhodiola Rosea bevatten ongeveer 140 chemische stoffen zoals fenolen, rosavin, rosine, rosarine, organische zuren, terpenoïden, fenolzure, flavonoïden, anthrachinonen, alkaloïden, tyrosol en salidroside. 

Rhodiola Rosea

Siberische Ginseng

Siberische Ginseng helpt om meer balans in het lichaam te creëren. Het is goed voor je uithoudingsvermogen en energieniveau én ondersteunt je lichaam als je stress hebt. De wortels van Siberische Ginseng zitten vol bèta-caroteen, eleutheroside, vitamine B1, vitamine B2, vitamine C en vitamine E.

Het kruid onderhoudt de afweer van je lichaam en draagt bij aan een normale bloeddruk. Daarnaast ondersteunt het je concentratievermogen, geheugen en mentale focus. Tenslotte houdt het je algehele vitaliteit op peil. Kortom, een tal van voordelen dus. 

Siberische Ginseng

Hoe moet je adatogene kruiden gebruiken

Om echt profijt te hebben van de effecten van adaptogene kruiden tijdens stresssituaties, is het belangrijk dat je ze in je routine opneemt. Ze zijn verkrijgbaar is capsulevorm, maar ook als poeders zodat je ze kunt verwerken in een smoothie of soep.

Het is ook mogelijk om thee te zetten van adaptogene kruiden, die zowel warm als koud gedronken kan worden.

Je kunt adaptogene kruiden een paar dagen of weken gebruiken, om bijvoorbeeld die drukke tijd op je werk door te komen. Daarnaast kun je ze ook doorlopend blijven gebruiken om je te ondersteunen bij dat chronische gestress.

Adaptogene kruiden zijn geen wondermiddel

Samengevat kunnen adaptogene kruiden inderdaad helpen bij stresssituaties, maar ze zijn geen wondermiddel. Ze bieden ondersteuning tijdens wat intensere periodes, zoals mentale belastingen. Ze kunnen je helpen om op de langer termijn wat energieker te blijven, maar helpen je niet van je stress af.

Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken tijdens stress situaties? Dan is een Rhodiola & Ginseng supplement echt ideaal voor jou!

Rhodiola & Ginseng

De combinatie van Rhodiola & Ginseng is geweldig. Beide kruiden staan bekend om hun adaptogene werking. De combinatie is erg goed voor je emotionele balans.

In ons product maken we alleen gebruik van een hoge kwaliteit Rhodiola Rosea extract: 3% Rosavins en 1% salidroside. De Siberische Ginseng heeft samen met Rhodiola Rosea een synergetische werking, wat wil zeggen dat ze elkaar versterken.

Deze unieke combinatie maakt dit product erg krachtig! Bekijk het product hier >>

rhodiola & ginseng

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen