5 redenen waarom je beter slaapt door lichaamsbeweging
12 november 2021 
3 min. leestijd

5 redenen waarom je beter slaapt door lichaamsbeweging

Er zijn 5 redenen waarom je beter slaapt door lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging doet ons namelijk ontzettend goed: het zorgt o.a. voor een vermindering van stress en verbetert de doorbloeding. Door elke dag te bewegen, ondersteun je een gezond slaappatroon.

In principe helpt elke vorm van lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Probeer elke dag wat aan beweging te doen. Lees hieronder meer over de positieve invloed van beweging op de slaap.

Beter slapen door regelmatig bewegen

Het merendeel van de mensen leidt tegenwoordig een zittend leven, en dat terwijl lichaamsbeweging ontzettend veel invloed op de gezondheid heeft. En daardoor is het ook van groot belang voor de slaap. Slaap en beweging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Er zijn 5 redenen waarom je beter slaapt als je zorgt voor voldoende lichaamsbeweging.

1 - Minder spierspanning

Door te bewegen kun je spanning in de spieren kwijtraken, wat een van de redenen is dat je beter slaapt door lichaamsbeweging. Deze spanning kan gedurende de dag ontstaan door stress, we piekeren veel en ervaren een hoge werkdruk.

Ook langdurig in dezelfde houding zitten werken kan spieren vastzetten, zoals in je schouders en rug.

De combinatie van stress en een hoge spierspanning kan ook nog een hoge bloeddruk, hoofdpijn en hartkloppingen met zich meebrengen. Die gespannen spieren raak je niet zomaar kwijt wanneer je gaat liggen om te slapen. Hierdoor kan het dus moeilijk zijn om in slaap te vallen en rustig door te slapen.

lichaamsbeweging helpt beter slaapt

Regelmatig bewegen helpt om te ontspannen: zowel je spieren, als je geest. De doorbloeding verbetert en afvalstoffen in de spieren kunnen afgevoerd worden. Dit kan een positief effect hebben op de slaap.

Wist je dat? Uit een survey van de Amerikaanse Sleep Foundation blijkt dat 150 minuten per week (of 20 minuten per dag) bewegen al een grote positieve impact op de slaap heeft. Dit kan al zorgen voor een verbetering van de slaapkwaliteit van 65%.

2 - Minder stress

De negatieve invloed van stress werkt overal in ons lichaam door: ook in de slaap [1]. Als je onder druk staat, maakt je lichaam stresshormonen, zoals cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je je gespannen en alert voelt, klaar om in actie te komen. Met veel cortisol in je lijf kun je niet makkelijk in slaap vallen.

Gelukkig kan bewegen hierbij helpen. Door aan rustige vormen van lichaamsbeweging te doen, kunnen de niveaus van cortisol afnemen. Hierdoor kun je sneller in slaap vallen en zul je ook dieper slapen.

Hoewel stress altijd goed is om aan te pakken, kan het ook handig zijn om eens goed naar je voeding te kijken. Producten als alcohol en cafeïne hebben een negatieve effect op je slaappatroon, evenals roken.

3 - Verbeterde doorbloeding

Regelmatige lichaamsbeweging ondersteunt de gezondheid van je hart en longen, en heeft daarom een positief effect op de slaap [2]. Het maakt niet uit op welke manier je beweegt, dit kan bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, hardlopen of skeeleren.

Je traint hiermee je hart (wat ook een spier is) en je longen. Deze moeten harder werken door de inspanning, zodat je een betere conditie krijgt. Ook de doorbloeding verbetert, je lichaam kan meer afvalstoffen afvoeren en je hersenen krijgen meer voeding en zuurstof.

Dit alles maakt je lichaam fitter en beter bestand tegen stress. Beweging helpt je om je meer ontspannen te voelen en dit heeft een positief effect op de slaap.

4 - Lekkerder in je vel

Bewegen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest. Je verlegt de focus even op je lichaam en op de omgeving. Vooral buiten bewegen helpt je om te genieten van waar je bent: de frisse lucht, een groene omgeving. Dat helpt je om lekker in je vel te zitten.

redenen beter slaapt lichaamsbeweging

Daardoor maak je feel good hormonen, zoals dopamine en serotonine aan, die je helpen te ontspannen. En ook dat is een reden dat je beter slaapt door lichaamsbeweging.

Wist je dat? Regelmatig bewegen kan zelfs helpen bepaalde slaapstoornissen kan verlichten, zoals chronische slapeloosheid en slaapapneu.

5 - Je bent ‘s avonds sneller moe

En natuurlijk, de laatste reden dat je beter slaapt door lichaamsbeweging, is doordat je sneller moe bent ‘s avonds. Je hebt je ingespannen en energie verbruikt en daarom heeft je lichaam meer behoefte aan slaap.

Daarbij komt dat je door beweging je lichaam stimuleert om de juiste hormonen en slaapstoffen aan te maken, waardoor je in een gezond slaapritme kunt komen. Voor een goede nachtrust is regelmatige lichaamsbeweging dus essentieel.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen