ADHD en Overprikkeling: Zo blijf je prikkels de baas
|
|
Tijd om te lezen 7 min
|
|
Tijd om te lezen 7 min
Een kenmerk van ADHD (en ADD) is dat je overprikkeld kunt raken. Omdat "de prikkel-filter" in brein minder goed functioneert, kan een overbloed aan prikkels (beelden, geluiden, informatie) je brein overbelasten.
In deze blog vertel ik je hoe je kan herkennen dat je overprikkeld raakt en hoe je overprikkeling bij ADHD kan voorkomen. Met praktische tips help ik je om beter om te gaan met de uitdagingen van ADHD zoals overprikkeling.
Dit helpt je om meer controle te krijgen over je brein en juist meer voordeel te behalen uit de positieve kenmerken van ADHD.
Mensen met ADHD hebben meer moeite om prikkels te filteren.
Dit komt door verschillen in de hersenstructuur en de werking van neurotransmitters, die zorgen voor de communicatie in je brein. Hierdoor komt informatie soms veel intenser binnen dan bij anderen.
Waar iemand zonder ADHD misschien in een drukke omgeving kan blijven werken, kan dit voor jou compleet overweldigend zijn.
Stel je voor dat je in een ruimte vol mensen bent en iedereen tegelijk praat. Als je ADHD hebt, raak je sneller overprikkeld omdat je hersenen moeite hebben met het filteren van al deze prikkels.
De gevolgen van overprikkeling en ADHD zijn vooral bij kinderen onderzocht. Uit verschillende studies blijkt dat kinderen met ADHD meer last hebben van angst dan hun leeftijdsgenoten zonder ADHD.(1)
Dit komt doordat kinderen met ADHD vaak gevoeliger zijn voor prikkels, wat kan leiden tot verhoogde stress en problemen met hun aandacht.(2)
Het is daarom belangrijk dat ouders en verzorgers de juiste ondersteuning krijgen om een positieve omgeving te creëren. Zo kunnen ze de ontwikkeling van hun kinderen bevorderen en de kans op ADHD-symptomen verkleinen.
Het moeilijk filteren van prikkels is een belangrijke oorzaak van overprikkeling bij ADHD, maar niet de enige. ADHDers hebben vaak ook moeite met het nemen van rust of pauzes, waardoor hun brein geen kans krijgt om tussendoor te herstellen.
Daardoor kunnen zowel ongefilterde prikkels als een gebrek aan herstel leiden tot overprikkeling, vooral wanneer er emotionele triggers bijkomen. Hier zijn de belangrijkste oorzaken van overprikkeling bij ADHD op een rijtje:
Het herkennen van deze oorzaken helpt je beter om te gaan met overprikkeling en op tijd in te grijpen wanneer het te veel wordt. Maar hoe weet je of je overprikkeld bent?
Een van de eerste signalen van overprikkeling bij ADHD is vaak een gevoel van onrust, alsof je brein vastloopt. Wanneer dat gebeurt, is het belangrijk om een stap terug te nemen en te ontprikkelen.
Symptomen van overprikkeling bij ADHD kunnen zich op verschillende manieren uiten, zowel fysiek (lichamelijke spanning) als in je gedrag (hoe je reageert op je omgeving). Dit zijn veel voorkomende symptomen van overprikkeling bij ADHD:
Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op overprikkeling. Voor sommige mensen met ADHD kan dit betekenen dat ze situaties vermijden die prikkels veroorzaken, zoals drukke plekken of sociale evenementen.
Dat lijkt op de korte termijn wellicht een oplossing, maar door je te verstoppen voor prikkels, kan het op de lange termijn leiden tot gevoelens van gemis en eenzaamheid.
De uitdaging ligt in het vinden van een balans: je moet jezelf beschermen tegen overprikkeling, maar ook actief blijven in je dagelijkse leven.
Probeer situaties te identificeren waarin je je comfortabel voelt, en stel jezelf geleidelijk bloot aan prikkels in een gecontroleerde omgeving. Stap voor stap.
Zo blijf je betrokken bij sociale activiteiten zonder jezelf te veel te overbelasten.
Overprikkeling kan ontzettend vermoeiend zijn en het kost je lichaam veel energie om weer te herstellen. Je wilt het uiteraard liever voorkomen dan genezen. Maar hoe doe je dat?
Hier zijn een paar tips om je te helpen om overprikkeling bij ADHD te voorkomen:
Overprikkeling is niet altijd te voorkomen; vaak merk je het pas op wanneer je al volledig bent vastgelopen. Daarom is het handig om een lijstje met tips bij de hand te hebben voor eerste hulp bij overprikkeling met ADHD.
Ik heb uit eigen ervaring een aantal effectieve manieren verzameld om te ontprikkelen. Print dit lijstje met ontprikkel-tips uit en bewaar het in je agenda of portemonnee, zodat je het altijd bij de hand hebt.
Extra tip: Zodra je weer tot rust bent gekomen, wees dan voorzichtig met het opnieuw onderdompelen in drukte. Als je te snel weer verder gaat met wat je deed, loop je het risico om opnieuw overprikkeld te raken. Neem even de tijd om in die rustige staat te blijven en doe iets leuks dat niet te veel prikkels met zich meebrengt.
Heb je ADHD, dan heb je waarschijnlijk weleens te maken gehad met overprikkeling. Het kan soms voelen alsof je ADHD-symptomen je constant in de weg zitten en je belemmeren in het dagelijks leven. Maar dit hoeft niet zo te zijn!
In ons stappenplan De ADHD-leefstijl ontdek je hoe je zelf je symptomen kunt verminderen. Het boek staat vol met praktische tips over voeding, leefstijl en omgevingsfactoren die je kunnen helpen beter met ADHD om te gaan.