Doorslaapproblemen? 10 Redenen waarom jij vaak wakker wordt ’s nachts
Doorslaapproblemen zijn erg vervelend: het kan zijn dat je geen enkel probleem hebt om in slaap te vallen, maar wel regelmatig midden in de nacht wakker wordt.
Deze vorm van slapeloosheid, waarbij je vaak wakker wordt 's nachts, doorbreekt je slaappatroon en zorgt ervoor dat je overdag geen energie hebt.
Er zijn verschillende redenen waarom je ‘s nachts wakker kunt worden. Dat kan variëren van fysieke aandoeningen, zoals slaapapneu of een overactieve schildklier, tot omgevingsfactoren, zoals licht of geluid.
In dit ontdek je de 10 bekendste redenen waarom je 's nachts vaak wakker wordt en niet goed doorslaapt.
1 - Angsten maken je wakker
Angst veroorzaakt stress en is dus een van de meest voorkomende oorzaken van doorslaapproblemen. Wanneer je last van angsten hebt, kunnen deze zo hevig zijn dat ze je ‘s nachts kunnen wakker maken. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen, nachtmerries of zelfs een nachtelijke paniekaanval.
Angstige gedachten en gevoelens stoppen niet direct als je gaat slapen. Als je slaapt, verwerk je de gebeurtenissen van de dag, waardoor je ook ‘s nachts nog bezig bent met je angsten.
Ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en mindfulness-oefeningen kunnen helpen om rust in jezelf te vinden. Doe ze voor je naar bed gaat, zodat je rustiger in slaap valt en de kans groter is dat je beter doorslaapt. Indien nodig kun je hulp zoeken bij een psycholoog.
Wist je dat? De 4-7-8 ademhaling is een goede manier om tot rust te komen. Langzaam ademhalen activeert je parasympathische zenuwstelsel, dat belangrijk is voor ontspanning. Doe je de oefening voor je gaat slapen, zul je merken dat je sneller in slaap valt.
2 - Te weinig melatonine
Melatonine is het natuurlijke, lichaamseigen slaaphormoon dat je helpt om sneller in te slapen en beter door te slapen. Door allerlei factoren kun je minder melatonine aanmaken: kunstlicht, stress en gebrek aan voedingsstoffen.
Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig om allerlei hormonen aan te maken. Om die stoffen te maken heb je bouwstenen en hulpstoffen nodig. Als je een tekort hebt aan één of meerdere bouwstenen/hulpstoffen, kan je lichaam minder van de gewenste stof aanmaken.
Voorbeeld: als een timmerman geen hout (bouwsteen) heeft, kan hij geen meubel maken. `Wanneer een timmerman geen hamer (hulpstof) heeft, kan ook geen meubel maken. Zo gaat dat ook met stoffen in je lichaam.
Je moet er dus voor zorgen dat je lichaam voldoende bouwstenen en hulpstoffen heeft om melatonine aan te maken. In het geval van Melatonine is dat het stofje 5-HTP (wordt omgezet in serotonine en vervolgens in melatonine), Magnesium (hulpstof), vitamine B6 (hulpstof) en o.a. Zink en vitamine B3.
In dit natuurlijke slaapmiddel vind je alle hulpstoffen én de bouwstenen die de natuurlijke aanmaak van melatonine ondersteunen, samen met twee rustgevende ingrediënten: kamille en valeriaan.
3 - Slaapapneu
Slaapapneu kan eveneens een reden zijn dat je doorslaapproblemen hebt. Bij slaapapneu stopt de ademhaling gedurende enkele seconden (tenminste 10 seconden) en dat minstens 5 keer per uur. Rustig doorslapen is er dus niet bij.
Sommige mensen worden er niet wakker van, maar ondanks dat verstoort deze aandoening toch je slaap.
Slaapapneu is een serieuze aandoening die je slaap zozeer verstoort dat dit een negatief effect op je gezondheid heeft. Vermoed je dat je slaapapneu hebt, neem dan contact op met je huisarts.
4 - Doorslaapproblemen door geluid
Afhankelijk van in welke slaapfase je bent, word je meer of minder makkelijk wakker. Aan het begin van de nacht slaap je licht en is de kans het grootst dat je wakker wordt van geluiden. Denk aan een blaffende hond, een lawaaiige brommer die langsrijdt of muziek.
Maar het kan ook zijn dat je een lichte slaper bent. Dit is iemand die snel wakker wordt van kleine veranderingen in de slaapomgeving. Dus een kleine prikkel, zoals een zacht geluid, kan dan genoeg zijn om je wakker te maken.
Word je vaak wakker van geluiden, probeer dan eens oordopjes te dragen. Deze houden de meeste geluiden tegen, waardoor je beter kunt doorslapen.
5 - Het tijdstip waarop je gegeten hebt
Het tijdstip waarop je ‘s avonds eet, kan een van de redenen zijn dat je last hebt van doorslaapproblemen. Eet je te laat, dan kan dit bijvoorbeeld voor brandend maagzuur of buikkrampen zorgen, waardoor je ‘s nachts wakker wordt.
Maar te vroeg eten (of te weinig) kan ook problemen opleveren. Dan kun je midden in de nacht wakker worden met een rommelende maag. Het kan eveneens je bloedsuikerspiegel te ver doen zakken. Dit kan je slaap verstoren of zelfs een reden zijn dat je wakker wordt.
Word jij wakker van honger, zorg dan dat je avondmaaltijd rijk is aan eiwitten en gezonde vetten. Deze geven je een goed gevuld gevoel en je lichaam doet er langer over om ze te verteren. Zo heb je genoeg brandstof voor de nacht en kun je beter doorslapen.
6 - Doorslaapproblemen door alcohol
Er zijn veel redenen waarom alcohol en slaap niet goed combineren. Het kan laaggradige ontstekingen veroorzaken en de lever beschadigen. Daarnaast heeft het een verstorende invloed op je slaappatroon. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je minder lang in de REM slaapfase blijft [2].
Uit onderzoek blijkt dat mensen die alcohol gebruiken, minder lang slapen en ook een kwalitatief slechtere slaap hebben. Je zou alcohol dus zeker niet moeten gebruiken als slaapmutsje. Heb je slaapproblemen, dan is het aan te raden ‘s avonds geen alcohol meer te drinken.
Meer weten over alcohol en de nachtrust? Je kunt met enkele handige tips de negatieve effecten van alcohol op de slaap beperken.
7 - Te hoge of lage temperatuur
Wist je dat de temperatuur in je slaapkamer een reden kan zijn voor vaak wakker worden ‘s nachts? Het is belangrijk voor de kwaliteit van je slaap dat de temperatuur in de ruimte aangenaam is. Wanneer het te koud of te warm is, kan dat je slaap verstoren.
Probeer de temperatuur tussen de 18 en 20 graden te houden. Een goede nachtrust is belangrijk. Dus als je slaapkamer ‘s zomers te warm wordt, is een airconditioner misschien een goede optie. ‘s Winters zou je de verwarming zacht aan kunnen laten staan.
8 - Nachtelijke bezoeken aan het toilet
Moet jij ‘s nachts naar de wc? Dat overkomt veel mensen. Uit onderzoek blijkt dat 23% van de vrouwen en 29% van de mannen minstens een keer per nacht wakker wordt om naar de wc te gaan [3]. Het lijkt onschuldig, maar toch onderbreekt dit bezoekje aan het toilet je nachtrust.
Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor is teveel drinken voor je gaat slapen. Een goede oplossing is om overdag meer te drinken, zodat je ‘s avonds niet zoveel dorst meer hebt. Anderhalf tot twee uur voor je gaat slapen, neem je vervolgens geen water (of andere drankjes) meer.
Wist je dat? Er zijn meer mogelijke oorzaken voor ‘s nachts wakker worden omdat je moet plassen. Ook blaasontsteking of een overactieve blaas kunnen dit veroorzaken. Overleg met je huisarts als je je zorgen maakt omdat je vaak naar de wc moet ‘s nachts.
9 - Overactieve schildklier
De schildklier speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van verschillende organen. Als je schildklier overactief is, wordt er teveel van het schildklierhormoon thyroxine aangemaakt.
Dit kan dit een grote invloed hebben op allerlei processen en kan een van de redenen zijn dat je doorslaapproblemen hebt. Enkele van de mogelijke symptomen zijn o.a. een verhoogde hartslag, angsten, slaapproblemen, spiertrillingen en zweten [4].
Als je vermoedt dat je een overactieve schildklier hebt, kun je dit laten onderzoeken door een arts (endocrinoloog). Er kan medicatie voorgeschreven worden om de productie van het schildklierhormoon te vertragen.
10 - Rusteloze benen
Doorslaapproblemen kunnen tevens veroorzaakt worden door rusteloze benen. Heb je hier last van, dan kunnen je benen jeuken, pijn doen, kriebelen of tintelen. Je hebt dan de neiging om je benen te blijven bewegen, omdat dat tijdelijk rust geeft.
Het is juist ‘s nachts dat de klachten opspelen, en daardoor kun je soms niet doorslapen. Men weet niet precies waar rusteloze benen door veroorzaakt worden. Roken, alcoholgebruik en overgewicht kunnen de klachten mogelijk verergeren.
Ook de neurotransmitter dopamine zou een rol kunnen spelen. Je spieren hebben deze stof nodig om goed te kunnen werken. Heb je last van rusteloze benen, dan is het advies om het gebruik van koffie, nicotine en alcohol in de avond te beperken. Ook is het goed om overdag regelmatig te bewegen.
Zo slaap je beter door
Er is gelukkig heel veel dat je zelf kunt doen om beter door te slapen. Allereerst is het goed om te benoemen dat het heel normaal is om tussen slaapfasen wakker te worden. Helemaal niet erg, als je maar weer direct in slaapt valt.
Als je beter wil doorslapen, raden we je de 3-2-1-methode aan:
- 3 uur voor het slapengaan niets eten
- 2 uur voor het slapengaan niets drinken
- 1 uur voor het slapengaan geen schermen (telefoon/tv/computer)
Daarnaast is het belangrijk dat je zo vroeg mogelijk in de morgen in direct zonlicht komt. Hoe eerder hoe beter, zodat je lichaam weet dat het dag is.
Dit zorgt voor meer energie én dat je 's avonds meer melatonine aanmaakt, waardoor je sneller in slaap valt en beter doorslaapt. Tenslotte zijn de juiste voedingsstoffen erg belangrijk. Je lichaam heeft deze namelijk nodig om slaapverwekkende stofjes aan te maken.
Daarom hebben we het natuurlijke slaapmiddel Nachtrust & Stemming ontwikkeld. Dit product ondersteunt de natuurlijke nachtrust en helpt je ontspannen.