Soms lig je in bed en kun je niet slapen door een onrustig gevoel. Je lichaam kan niet lekker ontspannen, of je gedachten blijven maar doorratelen. Wanneer je stress hebt van werk of een privésituatie is het gemakkelijk te plaatsen. Er kunnen ook andere redenen zijn waardoor je je niet ontspannen voelt.
Een paar voorbeelden zijn:
- Tot laat doorwerken
- Moeilijke gesprekken voor het slapen
- Sociaal contact tot laat op de avond
- Een spannende serie of film
- Piekeren en zorgen
- Stress overdag
- Te veel prikkels
Soms lig je gewoon wakker door onrust zonder dat je kunt plaatsen waarom. Het is niet per se nodig om precies aan te wijzen waardoor je lichaam of geest zich zo onrustig voelt. Het belangrijkste is dat het lukt om helemaal tot rust te komen, waardoor je ontspannen en snel in slaap valt. In dit artikel staan 9 manieren om je te helpen wanneer je niet kunt slapen door onrust.
1 - Meditatie en ademhalingsoefeningen
Meditatie en ademhalingsoefeningen zijn een goede tip wanneer je niet kunt slapen door onrust. De wetenschap heeft meditatie inmiddels helemaal omarmd als techniek voor ontspanning van de geest. Tijdens het mediteren ga je meer uit je hoofd en meer in je lichaam. Dit helpt om zowel het lichaam, als de geest te ontspannen.
Ook ademhalingsoefeningen zijn kalmerend voor zowel lichaam als geest. Het verschil tussen ademhalingsoefeningen en meditatie is subtiel. Waar je tijdens meditatie meer bewust bent van je adem, verander je tijdens ademhalingsoefeningen de manier van ademen.
Zo is een voorbeeld de ‘box breathing’ oefening:
- Adem vier seconden in
- Houd dit vier seconden vast
- Adem vier seconden uit
- Houd dit weer vier seconden vast.
Zo ga je een tijdje door. Er zijn nog een hele hoop meer ademhalingsoefeningen om te doen voor het slapen.
Een handige app om te gebruiken voor meditatie en ademhalingsoefeningen is Calm. Deze app kan helpen bij beter slapen en een goede geestelijke gezondheid. [1]
2 - Lijstje of agenda volgende dag
Soms komt de onrust waardoor je niet kunt slapen door to do’s die in je hoofd blijven hangen. Je wil niet vergeten wat je de volgende dag nog allemaal moet doen en deze taakjes cirkelen door je gedachten.
Het kan dan helpen om even alles op te schrijven wat je wil onthouden voor de volgende dag. Zet bijvoorbeeld de taken in je agenda of leg een briefje op tafel met de to do’s voor de volgende dag. Als het goed is kun je het hierna beter loslaten en met een leger hoofd naar bed gaan.
3 - Drink een rustgevende thee
Wie denkt aan thee, denkt aan rust. Thee is warm en gezellig. Wanneer je dus niet kunt slapen door onrust en op zoek bent naar ontspanning, is een warme kop thee zeker een aanrader.
Let wel op dat je geen enorm grote bak thee inschenkt. Je wilt namelijk ’s nachts niet meerdere keren uit bed om naar de wc te gaan. Kies ook een thee waar geen cafeïne in zit. Cafeïne wil je namelijk voor het slapen juist vermijden en veel mensen vergissen zich in hoeveel cafeïne groene, en vooral zwarte thee bevat.
Theesoorten die geen cafeïne bevatten zijn:
- Kamillethee (ook erg ontspannend!)
- Rooibosthee
- Gemberthee
- Muntthee
- Cafeïnevrije groene, zwarte en witte thee
- Fruitthee
4 - Bewegen, maar met mate
Er zijn verschillende redenen waarom je beter slaapt door beweging. Beweging zorgt voor minder stress, maakt je vermoeider en het maakt je hoofd leger. Wanneer onrust je wakker houdt, is het dus erg belangrijk om te bewegen. Wel is het aan te raden om niet te kort voor het slapen nog intensief te sporten. Je lichaam wordt door het sporten wakker en alert. Doe dus liever overdag of zo vroeg mogelijk op de avond een intensieve workout.
5 - Verzet je aandacht naar iets rustigs
Wanneer je bijvoorbeeld tot laat doorgewerkt hebt, kunnen je gedachten over werk door je hoofd blijven spoken, waardoor je moeilijker en onrustiger slaapt. Het zou kunnen dat je na het werken meteen wil gaan slapen, omdat het anders te laat wordt.
Toch is het beter om voor het slapen nog even wat rustigs te doen. Zo verleg je je aandacht naar iets rustigs en fijns. Denk bijvoorbeeld aan een leuk boek, zoals een roman. Of een tijdschrift waar je even doorheen kunt bladeren. Probeer om spannende films of boeken te vermijden, want dit kan het tegenovergestelde effect hebben en juist meer onrust in je hoofd geven.
6 - Vermijd schermen tot laat in de avond
Films of series zijn net voor het slapen sowieso niet aan te raden. Schermen geven erg veel prikkels. Uit onderzoek blijkt dat binnen een uur voor het slapen op schermen kijken, het inslapen en het doorslapen niet ten goede komt [2]. Daarnaast kunnen social media veel indrukken binnen een korte tijd geven, wat voor het slapen door je hoofd blijft spoken en onrust geeft. Probeer je telefoonactiviteit dus ruim voor het slapen af te ronden.
7 - Gebruik etherische oliën
Bij aromatherapie gebruik je etherische oliën om je fysiek en mentaal beter te voelen, en dus ook om tot rust te komen. De planten waarvan de oliën gemaakt zijn, zouden bepaalde helende eigenschappen hebben en dat is iets waar je in kunt geloven, of niet. Ook als je dit niet gelooft, kan je etherische oliën gebruiken bij onrust voor het slapen.
Een fijne geur met een mooie betekenis kan alleen al een fijn en rustig gevoel geven. Je gebruikt ze bijvoorbeeld in een aroma diffuser of je ruikt even aan het flesje.
Hieronder staan een aantal oliën met de betekenis die er vaak aan gegeven wordt:
- Lavendelolie: ontspanning
- Pepermuntolie: verlichting
- Citrusolie: goede stemming en energie
- Eucalyptusolie: verfrissing
- Kamilleolie: ontspanning
8 - Creëer een goede sfeer
Bij het tot rust komen voordat je gaat slapen, is de sfeer in je kamer of huis belangrijk. Al helemaal wanneer je een drukke dag achter de rug hebt, hebben je lichaam en geest even tijd nodig om te wennen aan het idee dat je zo gaat slapen. Een ontspannen sfeer in huis kan daarbij helpen.
Een gezellige, ontspannende sfeer creëer je bijvoorbeeld door:
- Rommel opruimen
- De gordijnen dichtdoen
- Lichten dimmen
- Lampen met een warme tint aanzetten (zoals een zoutlamp)
- Kaarsen aansteken
- Rustgevende muziek aanzetten
- Een geurkaars of een aroma diffuser
9 - Magnesium bij onrust voor het slapengaan
Wanneer niet kunnen slapen door onrust een probleem voor jou is, kun je overwegen om magnesium te gebruiken. Magnesium heeft een aantal voordelen voor je nachtrust. Zo geeft het ondersteuning bij stress en helpt het bij het krijgen van een goed slaapritme. Er zijn nog meer voordelen van magnesium bij het slapen.
Er zijn veel soorten magnesium op de markt, maar een groot deel daarvan is slecht opneembaar. In ons magnesium supplement zitten alleen de best opneembare soorten en is het samengevoegd met andere ingrediënten die bijdragen aan de werking van magnesium: Taurine, actief vitamine B6 en D3.