Dit zijn de 6 schadelijkste soorten voeding voor je darmen
De schadelijkste soorten voeding ondermijnen de gezondheid van je darmen. De gezondheid van de miljarden bacteriën en virussen in je darmen, het microbioom, is afhankelijk van wat voor soort voeding jij binnenkrijgt.
Het microbioom heeft niet alleen als taak je spijsvertering goed te laten verlopen, maar ligt ook aan de basis van je totale gezondheid. Het heeft namelijk invloed op je weerstand en zelfs je geestelijke gezondheid.
In je darmen bevinden zich goede en slechte bacteriën. Voor jou is het natuurlijk zaak om ervoor te zorgen dat er meer goede dan slechte bacteriën zijn. In deze blog lees je welke soorten voeding juist schadelijk zijn voor je darmen en hoe je de goede bacteriën kunt helpen.
Hoe voeding invloed op je darmen heeft
Dat voeding invloed heeft op je darmen, zul je vast wel eens gemerkt hebben. Na het eten van bepaalde soorten voeding kun je last krijgen van verstopping of juist diarree, van buikpijn of een opgeblazen gevoel. Dit betekent dat je microbioom uit balans is geraakt.
Maar dat is eigenlijk maar het topje van de ijsberg. Sinds het microbioom is ontdekt is er veel onderzoek gedaan naar welke voeding de darmflora kan helpen goed te gedijen en welke juist schadelijk is.
Uit onderzoek blijkt dat zorg dragen voor een krachtige en gezonde spijsvertering en een goede balans van het microbioom, enorm veel impact op je gezondheid kan hebben.
Om dat te doen is er meer nodig dan alleen gezonde groenten eten en op de hoeveelheid vezels te letten. Het gaat er niet alleen om wat je elke dag binnenkrijgt, ook om wat je niet op je bord legt.
Bepaalde soorten voeding hebben een negatieve impact op de darmen. Om je darmbacteriën tevreden te houden, zou je de volgende soorten voeding het beste kunnen vermijden.
1. Zuivel (als je er gevoelig voor bent)
De invloed van zuivel op de gezondheid van de darmen kan positief of negatief zijn. De voordelen van gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kefir, zijn inmiddels wel duidelijk. Maar uit onderzoek blijkt dat ongefermenteerde zuivel, zoals koeienmelk, bij sommige mensen nadelige effecten kan hebben.
Melk kan de samenstelling van de darmflora veranderen, zodat er meer slechte bacteriën de darmen kunnen koloniseren. De goede bacteriën moeten dan het veld ruimen [1].
Als je weet dat je gevoelig bent voor zuivel of lactose intolerantie hebt, maak het je darmen dan niet moeilijker dan nodig. Als je geen directe klachten hebt van zuivel, kun je het gewoon blijven eten. Gefermenteerde zuivel is echter wel beter voor je darmflora.
2. Kunstmatige zoetstoffen
Ook kunstmatige zoetstoffen kunnen een negatieve invloed hebben op de darmen. Zoetstoffen zoals sucralose en sacharine kunnen zorgen voor een verandering in het aantal bacteriekolonies en de soort bacteriën in de darmen, zo blijkt uit onderzoek.
Dergelijke veranderingen kunnen leiden tot een disbalans in het microbioom, waardoor slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Dit kan schadelijk zijn voor je darmgezondheid [2].
3. Bewerkte producten
Bewerkte producten zijn een van de schadelijkste soorten voeding voor de darmen. Denk hierbij aan fast food, wit brood en witte pasta, bewerkte vleesproducten (worstjes, hamburgers), kant en klaar maaltijden en dergelijke.
Deze kunnen het microbioom schaden, omdat ze niets leveren dat als voeding kan dienen voor de gezonde bacteriën en slechte omstandigheden creëren voor hun overleven [3].
Bewerkte voeding bevat schadelijke toevoegingen, zoals suiker, kleurstoffen en conserveermiddelen, en bevat nauwelijks vezels. En dat is voor de goede bacteriën juist een bron van voeding.
Wanneer je veel suiker binnenkrijgt, krijgen schadelijke bacteriën veel ruimte om te groeien. De balans in de darmen dan dus verstoord.
4. Voedsel uit de frituur
Als je gefrituurd voedsel eet, doe je je darmen eveneens geen plezier. Voor het frituren worden vaak ongezonde vetten gebruikt, zoals maisolie en soja-olie.
Het probleem met deze oliën is dat ze continu worden hergebruikt en dat op hoge temperaturen. Hierdoor vinden er chemische reacties plaats in de olie. Wanneer je deze vetten binnenkrijgt, remmen ze de groei van de goede bacteriën [4].
Ook gefrituurd voedsel zorgt dus voor een disbalans van de darmflora en dit kan op den duur problemen veroorzaken.
5. Glucose-fructosestroop
Deze stroop wordt toegevoegd aan allerlei soorten bewerkte voeding. Fructose in natuurlijke vorm (in een stuk fruit) is geen enkel probleem. Onnatuurlijke hoge inname van fructose uit bewerkte voeding is dat echter wel.
Uit onderzoek op dieren komt naar voren dat fructose de doorlaatbaarheid van de darmen vergroot. Hierdoor kunnen gifstoffen uit het spijsverteringsstelsel in de bloedsomloop terechtkomen [5].
6. Alcohol
Alcohol is eveneens een stof die de samenstelling van de darmflora kan veranderen. Daardoor kan een disbalans ontstaan. Het drinken van alcohol kan ertoe lijden dat de doorlaatbaarheid van de darmen toeneemt, waardoor gezondheidsklachten kunnen ontstaan [6].
Gezondheid darmen verbeteren met voeding
Om de gezondheid van je darmen te verbeteren, is het belangrijk om goed te letten op wat je precies binnenkrijgt. Bovenstaande soorten schadelijke voeding zou je dus het beste zoveel mogelijk vermijden. Met de tips hieronder kun je je darmflora juist goed ondersteunen:
1. Prebiotica en probiotica
Om de darmbacteriën te ondersteunen, kun je prebiotica en probiotica nemen. Probiotica zijn koloniën van goede darmbacteriën. Zo kun je ervoor zorgen dat je meer van deze bacteriën in je darmen krijgt. Je kunt ze nemen als supplement of binnenkrijgen via voeding met probiotica, zoals yoghurt, tempeh en zuurkool.
Prebiotica is de voeding die deze goede bacteriën nodig hebben. Voeding die rijk is aan vezels vallen onder prebiotica. Denk hierbij aan vezelrijke groente, zoals prei, asperges, peulvruchten en artisjokken.
2. Vezelrijke voeding
Voeding die rijk is aan vezels, levert precies wat de goede bacteriën in je darmen nodig hebben. Vooral fruit en groente zijn aan te raden, zoals avocado, broccoli, shiitake, rode kool, pastinaak en groene bladgroenten (andijvie).
3. Onbewerkte voeding
Voeding die zo min mogelijk bewerkt is, is de beste voeding voor je darmen. Hoe minder het bewerkt is, hoe minder waardevolle stoffen er verloren zijn gegaan en hoe minder er aan toe gevoegd is.
Kijk dus voor je iets koopt op het etiket en let op wat er aan het product is toegevoegd. Verse groente en fruit en onbewerkt vlees zijn het meest voedzaam en zijn beter voor je gezondheid, dan hun bewerkte varianten.
Suiker vermijden
Wil je met voeding je gezondheid ondersteunen, probeer dan zoveel mogelijk om suiker te vermijden. De slechte bacteriën in je darmen zijn er namelijk dol op.
Als je geen of slechts weinig suiker binnenkrijgt, ontzeg je ze een belangrijke bron van voeding. De goede bacteriën krijgen daardoor weer meer de ruimte en dat levert een boost voor je gezondheid op.
Wist je dat? Wil je suiker vermijden, dan is het aan te raden om etiketten te gaan lezen. Aan 74% van de producten die je in de supermarkt vindt, is suiker toegevoegd, ook producten waar je het niet van verwacht, zoals brood en sausjes.
Supplementen
Ook supplementen zijn een goede manier om de gezondheid van je darmen te ondersteunen. Je zou bijvoorbeeld onze Health Boost Green Juice kunnen gebruiken.
Met dit poeder kun je een gezond drankje maken, waarmee je in een keer een groot deel van je dagelijkse vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Het bevat meer dan 35 gezonde ingrediënten, waaronder ginseng, tarwegras en spirulina. En in tegenstelling tot veel groene smoothies, is dit een lekker sapje.
Omdat je darmen aan de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid liggen, is het belangrijk om goed voor ze te zorgen. Nu je weet welke soorten voeding schadelijk zijn voor je darmen, kun je de juiste keuzes maken.
Probeer schadelijke producten te vermijden en voed de goede darmbacteriën met prebiotica, supplementen, vezels en gezonde, onbewerkte voeding. Als je darmbacteriën gezond zijn, is de kans groot dat jij dat ook bent.