Nootropics
Wat zijn nootropics?
Misschien heb je de term ‘nootropics’, of in het Nederlands ‘noötropica’, wel eens voorbij horen komen. Maar wat zijn nootropics nou eigenlijk? Je kunt het vergelijken met voedingssupplementen. Maar in plaats van dat ze je ondersteunen op lichamelijk gebied, richt een nootropic zich vooral op je brein. Ook al worden nootropics soms ‘smartdrugs’ genoemd, dat zijn het niet.
Je wordt namelijk niet high van nootropics en je gaat er ook niet van hallucineren. Ook kun je er niet verslaafd aan worden. Je moet het zien als een intelligentie booster of ‘cognitieve versterker’, als een soort voeding voor je hersenen. De nootropics die je in onze webshop vindt, bevatten geen schadelijke stoffen en hebben geen bijwerkingen.
De term ‘nootropics’ komt van de samenstelling van de twee Griekse woorden ‘nous’ en ‘trepein’. ‘Nous’ betekent ‘geest’ of ‘intellect’, en ‘trepein’ betekent ‘verbuigen’. Letterlijk vertaald betekent het dus ‘het verbuigen van de geest’. Tegenwoordig is er veel concurrentie op school, werk en sport, waardoor veel mensen baat kunnen hebben bij een prestatieboost in de vorm van een hersensupplement.
De geschiedenis van nootropics
Al sinds oudsher worden er kruiden gebruikt om lichaam en geest te stimuleren en ondersteunen. In China gebruikte men duizenden jaren geleden al ginkgo biloba om hun hersenfuncties te ondersteunen.
Uit de Ayurvedische wetenschap uit India kennen we Bacopa monnieri, "het Alzheimerplantje", die het geheugen ondersteunt. Dit is een kleine greep uit de voorbeeld waaruit blijkt dat de mens al duizenden jaren bezig is met de inzet van noötropische kruiden.
In de jaren ’60 was de Roemeense psycholoog en scheikundige Corneliu Giurgea op zoek naar een scheikundige chemische verbinding om snel in slaap te komen. In plaats van het medicijn dat rust zou moeten bieden, vond hij een molecuul dat de geest juist alerter maakte en cognitieve functies zoals het geheugen en concentratie verbeterde. Deze piracetam, die hij als nootropic bestempelde, maakte de hersenen juist wakker!
Giurgea heeft een aantal eisen opgesteld waar volgens hem nootropics aan moeten voldoen:
- Een nootropic moet het geheugen en de leerprestaties ondersteunen
- Het moet helpen meer weerstand te bieden tegen aangeleerd gedrag en herinneringen.
- Het moet je brein beschermen tegen fysieke en chemische letsels.
- Het moet de effectiviteit van tonische en subcorticale controlemechanismen verhogen*.
- Het mag geen bijwerkingen hebben of giftig zijn.
Hier doelen we op het optimaliseren van de spierspanningen van zowel de buitenste lagen van de hersenen als wat zich onder de hersenschors bevindt.
Wie gebruiken Nootropics?
Eigenlijk is er niemand die geen baat zal hebben bij nootropics. Er zijn veel verschillende soorten nootropics, die allemaal op een ander deel van de hersenen effect hebben. Neem de tijd om uit te zoeken welke nootropic bij jou en jouw situatie past.
Belangrijk om te weten is dat een nootropic je persoonlijkheid niet verandert, maar je puur een mentale boost of kalmte geeft die je nodig hebt voor werk, school, sport of zelfs tijdens het gamen. Het zorgt ervoor dat je langer en effectiever kunt werken aan je taak, zonder afgeleid te worden.
Ook je humeur en/of je nachtrust kunnen worden ondersteunt. Doordat je lekkerder slaapt, kan je lichaam ook beter herstellen en kun je de volgende dag weer vol goede moed aan de slag. Het lijkt wel alsof er veel meer uren in een dag zitten, nu je ze zo productief kunt indelen.
Welke soorten Nootropics zijn er?
Nootropics worden over het algemeen ingedeeld op basis van de werkzaamheid. Iedere nootropic heeft vaak een specifieke eigenschap. We hebben de verschillende varianten voor je opgesomd:
- Stimulerende Nootropics - Hebben een opwekkende werking, waardoor het concentratievermogen, de motivatie en het energieniveau worden ondersteunt.
- Adaptogene Nootropics - Deze hebben een adaptogene werking. Dat wil zeggen dat deze helpen om meer weerbaar te maken tegen stress, waardoor je hersenen in balans blijven.
- Serotonerge Nootropics - Dit zijn nootropics die je helpen om de gemoedstoestand te ondersteunen, omdat ze werkzaam zijn op het serotoninesysteem in de hersenen.
- Dopaminerge Nootropics - Deze groep nootropics helpt om de focus en de alerheid te ondersteunen, omdat ze werkzaam zijn op het dopaminesysteem in de hersenen.
- Bloedcirculatie stimulerende Nootropics - Deze groep ondersteunt de doorbloeding in de hersenen, wat gunstig is voor de cognitieve hersenfuncties. Meer doorbloeding = meer brainpower.
Zijn nootropics legaal en veilig?
De nootropics die je in onze webshop vindt, zijn allemaal veilig te gebruiken. Ten minste, als je de aanbevolen dosering niet overschrijdt. Belangrijk om te weten is dat nootropics niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
Niet per se omdat het gevaarlijk is, maar omdat dit nog niet voldoende is onderzocht. Om precies te weten welke dosering je moet aanhouden bij het nemen van nootropics, kun je het beste kijken bij de specifieke nootropic die past bij jouw wensen.
illegale Nootropics
Er zijn een aantal populaire middelen in Nederland die worden gebruikt als "nootropic", terwijl dit officieel niet bestempeld mag worden als nootropic. We hebben het dan over middelen als Ritalin en Modafinil. Helaas worden deze middelen veel gebruikt door studenten, om de concentratie te verbeteren.
Dit gebruik van dit soort middelen neemt enorm veel risico's met zich mee. Dit soort middelen mag daarom ook alleen onder streng toezicht van een arts worden gebruikt, mits je daarvoor een recept hebt uiteraard. Later in dit artikel vertellen we je hier meer over.
Legale Nootropics
Legale nootropics zijn supplementen of samengestelde supplementen die goedgekeurd zijn door de Nederlandse overheid en zijn als veilig bestempeld. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Rhodiola, Bacopa, Cafeïne, L-theanine, Panax Ginseng en meer.
Nootropics en energiedrank?
Kun je eigenlijk energiedrank drinken tijdens het gebruik van nootropics? Dat raden we af. Energiedrank heeft namelijk, net als een nootropic, een stimulerende werking op de hersenen. In de markt van energiedrankjes kennen we twee soorten: energy drink en sportdrank.
Sportdrink ken je wellicht als Aquarius of AA-drink. Energy drink ken je van merken zoals Monster, Red Bull en Bullit. Aan deze soort drankjes worden vaak extra stofjes toegevoegd om het effect van de cafeïne te versterken.
In veel samengestelde nootropics vind je ook cafeïne, dat ook de alertheid ondersteunt. Maar doordat er vaak L-theanine aan toe is gevoegd, wordt je er minder opgejaagd van. Er zijn zelfs mensen die van energy drink hartkloppingen en een rusteloos gevoel krijgen.
Het verschil tussen een energiedrank en nootropic is dat je van een energiedrank alleen een energieboost krijgt, terwijl je van een nootropic ook een mentale energieboost krijgt en je geheugen wordt ondersteunt. Daarnaast zitten energiedranken bomvol suikers en andere chemicaliën (ook als het ‘zero sugar’ drankjes zijn!) die slecht zijn voor je gezondheid en je gebit.
Nootropics in Silicon Valley
Silicon Valley ken je vast van de serie, of van de gigantische technologiebedrijven als Google, Facebook, YouTube en Twitter. De prestatiedruk in deze regio ligt enorm hoog, deadlines en targets zorgen nog eens voor extra druk. Veel mensen die werken in Silicon Valley gebruiken ), terwijl dat medicijn eigenlijk bedoeld is voor mensen met ADHD, ADD en narcolepsie.
Inmiddels zijn mensen erachter gekomen dat het gebruik van dat medicijn niet helemaal zonder gevolgen is, dus zochten ze naar een goed alternatief. Zo kwamen ze uit bij nootropics, waarmee ze de chaos in hun hoofd goed kunnen stroomlijnen en op die manier de concurrent kunnen verslaan.
Mede door Silicon Valley is het gebruik van Nootropics, wat onder "biohacking" valt, populair geworden. Maar wat is Biohacking nou precies?
Biohacking
De term ‘biohacking’ klinkt heel spannend, maar is niets anders dan het optimaliseren van je lichaam met biologie en technologie. ‘Mensverbetering’ noemt men het ook wel, of ‘do-it-yourself-biology’. Het uiteindelijke doel van biohacking is om fysieke en cognitieve prestaties te verbeteren en zo je potentieel te verhogen.
Misschien ben jij ook wel een biohacker! Heel eenvoudig gezien ben je dat namelijk als je nootropics neemt, maar het kan ook gekker. Er zijn zelfs mensen die chips in hun lichaam laten plaatsen om zo hun DNA uit te kunnen lezen.
Piracetam en andere synthetische nootropics
Nadat Giurgea piracetam ontdekte, volgden er meer soortgelijke smartdrugs, die allemaal vallen onder de ‘racetams’. Dit zijn bijvoorbeeld aniracetam, oxiracetam, pramiracetam en phenylpiracetam. De nootropic piracetam wordt vooral gebruikt om de communicatie tussen de twee hersenhelften te verbeteren.
Phenylpiracetam is in de jaren ’80 door twee Russische sporters gebruikt tijdens de Olympische Spelen, omdat dit hun uithoudingsvermogen bevorderde en ze weerbaarder maakte tegen de kou. Dit valt onder de noemer ‘prestatieverhogend’ en de twee Russen zijn daarom gediskwalificeerd van de Spelen.
Piracetam wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt. Sindsdien zijn er meer synthetische nootropics op de markt gekomen, maar vooral de middeltjes met puur natuurlijke ingrediënten zijn enorm in trek. Ze zijn niet alleen makkelijker te gebruiken, maar zijn ook makkelijker te verkrijgen.
Alle kruiden in de natuurlijke nootropics hebben een andere werking. Zo zijn er extracten die voor een betere doorbloeding in de hersenen zorgen, en andere extracten zorgen voor een goed evenwicht van neurotransmitters. Maar wat zijn Neurotransmitters precies en wat doen deze stoffen?
De functie van neurotransmitters
Neurotransmitters zijn stofjes in je hersenen die bepaalde boodschappen doorgeven. Adrenaline, melatonine, glutamine, endorfine, dopamine en serotonine zijn voorbeelden van neurotransmitters. Een neurotransmitter geeft een elektrische impuls van de ene aan de andere zenuwcel. Het gebied tussen twee zenuwcellen heet een synaps, en hier vindt de zogeheten prikkeloverdracht plaats. Neurotransmitters zijn ontzettend belangrijk, ze spelen een grote rol in basisfuncties zoals:
- Eetlust
- Slaap
- Gemoedstoestand
- Cognitief vermogen
- Pijnperceptie
Het is dus heel belangrijk dat neurotransmitters goed hun werk kunnen doen. Magnesium is essentieel in de productie van neurotransmitters. De nutriënten die je nodig hebt voor de productie van (goede) neurotransmitters kun je allemaal vinden in een gezond en gebalanceerd voedingspatroon, maar niet altijd in de juiste hoeveelheden.
Daarom zijn aan de nootropics in onze webshop ingrediënten toegevoegd die bijdragen aan voldoende goedwerkende neurotransmitters. Nootropics geven je niet een compleet nieuw ‘besturingssysteem’, maar dragen wel bij aan het functioneren van je huidige besturingssysteem waardoor je hersenen optimaal ondersteunt worden.