Om deze reden is het belangrijk om dagelijks voldoende te drinken
17 mei 2024 
1 min. leestijd

Om deze reden is het belangrijk om dagelijks voldoende te drinken

Over het algemeen drinken we in Nederland op een gemiddelde dag onvoldoende. Een onvoldoende gehydrateerd lichaam presteert niet optimaal, al zul je de effecten daarvan zelf in eerste instantie niet echt merken.

Je gezondheid verbetert echter merkbaar wanneer je dagelijks de minimum aanbevolen hoeveelheid vocht tot je neemt. In dit artikel lees je over het belang van voldoende vocht in je lichaam en vind je praktische tips om zelf voldoende vocht binnen te krijgen.

Dit is wat water voor ons doet

Water is een belangrijke motor achter ons spijsverteringsstelsel. Zonder water zouden we niet goed in staat zijn om voedingsstoffen te kunnen opnemen via onze darmen. Ook speelt het water een rol bij het transport van afvalstoffen, die uiteindelijk via de urine in het toilet verdwijnen.

Maar water heeft ook een belangrijke taak bij het reguleren van onze lichaamstemperatuur. Als je fysieke inspanningen verricht, ga je zweten. Dat is een natuurlijke manier om het lichaam te koelen en er daarmee voor te zorgen dat je niet oververhit raakt.

Je verliest dag en nacht door vocht via de huid en dat moet steeds worden aangevuld door te drinken. Als je dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat. Dit is namelijk een signaal dat je lichaam al aan het uitdrogen is.

Glas water

Zo veel zou je moeten drinken

Over de hoeveelheid water die je dagelijks zou moeten drinken, bestaan veel misverstanden. De één zegt dat het minimaal anderhalve liter is, de ander rept over het dubbele. De waarheid ligt in het midden en hangt af van je lichaamsgewicht.

Hoe zwaarder je bent, hoe meer vocht jouw lichaam nodig heeft. Een volwassen mens heeft dagelijks 35 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht nodig. Ben je dus 60 kilo, dan komt dat neer op 2,1 liter water, terwijl iemand van 80 kilo ongeveer 2,8 liter water nodig heeft.

Puur water drinken is het meest gezond, maar wel een beetje saai. Om voor een smaakbeleving te zorgen, kun je kiezen voor groene thee als alternatief. Daarmee heb je een lekkere variant op gewoon water, die geen calorieën bevat en die je de hele dag zou kunnen drinken.

Tips om meer te drinken

Vergeet je vaak om te drinken? Zet een alarm op je telefoon! Zet ’s morgens meteen anderhalve liter water klaar die sowieso op moet. Drink bovendien direct na het opstaan een halve liter vocht. Proost!

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen