9 voordelen van Vitamine D3: dit is waarom het zo belangrijk is
22 februari 2023 
3 min. leestijd

9 voordelen van Vitamine D3: dit is waarom het zo belangrijk is

Vitamine D3 heeft eindeloos veel voordelen. Het is een vet-oplosbare vitamine, welke het lichaam van nature kan aanmaken met behulp van zonlicht.

We komen echter veel te weinig buiten om voldoende vitamine D3 aan te maken. Hierdoor heeft het merendeel van de Nederlanders een ernstig tekort aan D3.

Uit onderzoek blijkt dat minimaal 60% van de mensen een D3 tekort heeft in de wintermaanden. (bron)

In dit artikel benoemen we de 9 belangrijkste voordelen van deze vitamine.

Wist je dat? Ons vitamine D3 supplement kwam bij toonaangevende website infofitness.nl als beste vitamine D3 supplement van Nederland uit de test!

1 - Goed voor het immuunsysteem

Het immuunsysteem wordt ook wel het afweersysteem genoemd. Dit mechanisme helpt je om je weerbaar te maken tegen ziekmakers. Vitamine D3 speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Om deze reden mag er geclaimd worden dat deze vitamine goed is voor het immuunsysteem.

Zeker in de koude herfst- en wintermaanden is er een risico op een tekort aan vitamine D3, omdat de zonsterkte minder is en we minder vaak buiten komen. Om deze reden wordt een vitamine D3 supplement in veel gevallen aangeraden. Zeker voor oudere mensen en mensen met een donkere/getinte huidskleur.

2 - Helpt de cognitieve vaardigheden ondersteunen

Een tekort aan vitamine D3 heeft invloed op je complete gezondheid, waaronder ook het brein. Een gezonde hoeveelheid vitamine D3 ondersteunt het geheugen en de concentratie.

Het speelt namelijk een rol bij de aanmaak van verschillende neurotransmitters. Dit zijn signaalstoffen waarmee hersencellen onderling communiceren. Een van deze signaalstoffen is Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Deze stof is o.a. betrokken bij het leervermogen en het geheugen.

3 - Ondersteunt je stemming

We hebben je zojuist uitgelegd dat vitamine D3 een rol speelt bij de aanmaak van serotonine. Deze stof is goed voor stemming en humeur.

Wanneer je op natuurlijke wijze aan vitamine D3 komt via zonlicht, is dit effect nog groter. Blootstelling aan zonlicht verhoogt direct de aanmaak van serotonine. Om deze reden vinden we het ook zo lekker om in het zonlicht te zitten.

Iedereen herkent zich hier wel in toch?

Senioren Vitamine D3

4 - Goed voor de werking van de spieren

Vitamine D3 is belangrijk voor de aanmaak van testosteron. Dit hormoon is direct betrokken bij het maken van nieuw spierweefsel. Om een gezonde testosteronspiegel te behouden heb je o.a. voldoende vitamine D3, Zink en selenium nodig.

Bij zowel mannen als vrouwen is dit belangrijk. Bij beide geslachten neemt de natuurlijke aanmaak van testosteron af naarmate je ouder wordt. Dit is ook de reden waarom wij vitamine D3 hebben toegevoegd aan onze natuurlijke testosteronbooster voor mannen.

5 - Goed voor de botsterkte

Vitamine D3 is erg belangrijk voor de opname van calcium in de botten. Zeker als je ouder wordt is een gezonde hoeveelheid vitamine D3 extra belangrijk.

Naarmate je ouder wordt neem de botsterkte namelijk van nature af. Voldoende vitamine D3 helpt je bij het behoud van gezonde, sterkte botten. Dit is ook één van de redenen waarom we D3 in onze menopauze formule voor vrouwen hebben verwerkt.

6 - Helpt om risico’s van vallen te verminderen bij ouderen (60+)

D3 is goed voor de spieren en de botsterkte. Bij inname van 20+ mcg per dag is deze vitamine goed houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Als je ouder wordt en valt is het risico op botbreuken groter, omdat de botten en spieren zwakker zijn.

Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.

7 - Ondersteunt de bloedsuikerspiegel

Vitamine D3 is goed voor de gevoeligheid van insuline in het lichaam. Het hormoon insuline helpt bij het opnemen van glucose uit je bloed. Wanneer je lichaam gevoeliger is voor insuline, neemt je lichaam dus gemakkelijker glucose (bloedsuiker) op uit je bloed.

Als je een gezonde hoeveelheid vitamine D3 in je lichaam hebt, heeft het geen zin om extra vitamine D3 in te nemen.

8 - Is goed voor dag- en nachtritme

D3 helpt bij het ondersteunen van het dag- en nachtritme. Wanneer vitamine D3 toeneemt, neemt de hoeveelheid melatonine af. Melatonine is een slaaphormoon.

Het is daarom belangrijk dat je juist in de ochtend zo vroeg mogelijk wordt blootgesteld aan D3 of een D3-supplement neemt. Een D3 supplement voor het slapengaan innemen, kan een negatief effect hebben op je nachtrust.

Ook heb je al kunnen lezen dat vitamine D goed is voor de aanmaak van serotonine. Deze stof is daarnaast weer de belangrijkste bouwsteen van melatonine.

Dag en nacht Vitamine D3

9 - Goed voor je tanden

Tanden kun je zien als een soort botten. Om deze reden is vitamine D3 ook goed voor de gezondheid van de tanden. Het helpt namelijk om calcium uit de bloedbaan op te nemen voor de tanden. Hierdoor ondersteunt het gezonde en sterkte tanden.

Als je een zwak gebit hebt, kan het dus helpen om vaker in het zonlicht te komen en vaker voeding te eten met vitamine D3. Denk hierbij aan biologische eieren, wilde vette vis, goede kwaliteit kaas en runderlever.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen