Zwart sesamzaad: wat is het en wat zijn de voordelen?
29 juli 2020 
2 min. leestijd

Zwart sesamzaad: wat is het en wat zijn de voordelen?

Iedereen kent ze wel… Die kleine, zwarte, platte zaadjes die eigenlijk maar weinig smaak hebben. Zwart sesamzaad wordt al duizenden jaren geteeld in de fruitpeulen van de Sesamum indicum plant.

Sesamzaadjes komen ook voor in andere kleuren zoals bruin, grijs, goud en wit. Maar waarom is zwarte sesam nou juist zo populair? In dit artikel leg ik je uit waarom zwart sesamzaad erg gezond is en wat de voordelen ervan precies zijn!

Waarom is zwarte sesam gezond

Zwart sesamzaad is een hele rijke bron van een aantal nutriënten die verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Voorbeelden hiervan zijn macromineralen zoals calcium en magnesium, maar ook sporenelementen zoals ijzer, koper en mangaan.

Wist je dat? Je lichaam heeft maar kleine hoeveelheden sporenelementen nodig, terwijl macromineralen in grotere hoeveelheden nodig zijn.

De sporenelementen in zwarte sesam zijn onder andere belangrijk voor het reguleren van je metabolisme, celfunctie en immuunsysteem. Daarnaast spelen ze ook een rol bij de circulatie van zuurstof door je lichaam.

Tenslotte zijn zwarte sesamzaadjes ook erg gezond omdat ze voor meer dan 50% uit olie bestaan, waardoor ze een goede bron zijn van gezonde enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Voordelen van zwart sesamzaad

Zoals ik net al zei, is zwarte sesam rijk aan voedingsstoffen die een optimale gezondheid ondersteunen. Hierdoor heeft het zaad een aantal belangrijke voordelen. Hieronder licht ik deze voordelen toe.

1. Zwart sesamzaad is goed voor je haar en huid

Al jaren lang wordt sesamzaadolie gebruikt in haar- en huidproducten zoals zeep, shampoo en crème. Dit komt omdat (vooral zwart) sesamzaad veel voedingsstoffen bevat waarvan bekend is dat ze goed zijn voor je haar en huid. Voorbeelden hiervan zijn ijzer, zink, bepaalde vetzuren en antioxidanten.

Er zijn ook studies die de voordelen van zwarte sesam voor je haar en huid hebben onderzocht.

Uit onderzoek is gebleken dat zwarte sesamolie tot 30% van de schadelijke ultraviolette (UV) lichtstralen zou kunnen blokkeren, waardoor het bescherming kan bieden voor je huis. (1)

UV-licht zorgt er niet alleen voor dat je verbrand, maar kan ook leiden tot rimpels en vroege veroudering van je huid.

2. Zwarte sesam helpt bij oxidatieve stress

Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen celbeschadigingen in je lichaam die veroorzaakt worden door vrije radicalen. Dit wordt ook wel oxidatieve stress genoemd.

Alle sesamzaadjes bevatten antioxidanten en gezonde plantaardige stoffen, maar zwarte sesamzaadjes zijn de rijkste bron van antioxidanten. De redenen waarom zwart sesamzaad zo goed is voor je gezondheid, is vanwege het effect van de zaadjes op oxidatieve stress.

In een studie is aangetoond dat de antioxidanten in zwart sesamzaad bescherming kunnen bieden bij oxidatieve stress. Een groep van 30 mensen nam 2,5 gram zwart sesamzaad per dag gedurende 4 weken, wat ervoor zorgde dat het niveau malondialdehyde (een van de meest gebruikte biomarkers voor oxidatieve stress) sterk verlaagde. (2)

Zwart sesamzaad is gezond

Er kan dus wel gesteld worden dan zwarte sesam een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen heeft. Het is een voedingsrijk oliezaad dat al duizenden jaren wordt geteeld en gebruikt.

Zwart sesamzaad kan dus helpen bij oxidatieve stress en is goed voor je haar en huid. Kortom, een bekend product met nog voor veel mensen onbekende voordelen voor je lichaam!

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen