Soorten ADHD: De symptomen per subtype
|
|
Tijd om te lezen 5 min
|
|
Tijd om te lezen 5 min
Wist je dat er verschillende soorten ADHD zijn? ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is meer dan alleen druk gedrag of concentratieproblemen.
Het is belangrijk om te weten welke vorm jij of je kind hebt, want dit bepaalt hoe je er het beste mee om kunt gaan.
In deze blog ontdek je de verschillende soorten ADHD en leer je de belangrijkste symptomen herkennen. Ook krijg je praktische tips om de klachten op een natuurlijke manier te verminderen.
Laten we eerst eens kijken naar de drie typen ADHD.
Nog niet zo lang geleden waren er nog maar twee soorten ADHD, namelijk ADD of ADHD. Inmiddels wordt de aandoening simpelweg ADHD genoemd en wordt er onderscheid gemaakt in drie soorten. Elk heeft zijn eigen kenmerken:
Dit zijn de drie types ADHD:
Van de drie subtypes van ADHD is ADHD-I het meest voorkomend, gevolgd door het hyperactieve subtype (ADHD-H) en het gecombineerde subtype (ADHD-C).(1)
Ook kunnen dezelfde 3 soorten ADHD bij kinderen voorkomen. Bij kinderen vallen de symptomen vaak sneller op, waardoor er meestal een snellere diagnose mogelijk is.
Bij volwassenen zijn de symptomen soms minder zichtbaar, omdat zij geleerd hebben om ermee om te gaan. Dit kan resulteren in uitdagingen op het werk of in relaties, zonder dat ze zich ervan bewust zijn dat ADHD de oorzaak is.
Het herkennen van ADHD is essentieel. Zodra je begrijpt wat er aan de hand is, kun je effectievere strategieën vinden om ermee om te gaan.
Dit kan variëren van therapieën en medicatie tot het aanpassen van je leefstijl en omgeving. Later in deze blog vertel ik je hier meer over!
Maar het begint bij het herkennen van de symptomen om te bepalen welk ADHD type jij of je kind heeft.
Elk type ADHD heeft unieke kenmerken:
Bij ADHD-H ben je vooral hyperactief en impulsief.
ADHD-I, vroeger ADD genoemd, wordt vaak later ontdekt. Je valt minder op omdat je niet hyperactief bent.
Dit zijn de belangrijkste ADD kenmerken:
ADHD-C is een combinatie van hyperactiviteit en aandachtsproblemen.
Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van ADHD type C:
Herken je deze symptomen? Dan is het misschien tijd om meer te leren over hoe je hiermee om kunt gaan.
Veel mensen krijgen medicatie en advies voor meer structuur, maar er zijn ook andere manieren om met ADHD om te gaan, ongeacht om welke soort het gaat.
Deze 4 tips kunnen je op een natuurlijke en veilige manier helpen om beter om te gaan met de effecten van ADHD op je dagelijkse leven:
Beweging is gezond voor iedereen, maar het heeft extra voordelen voor mensen met ADHD. Het stimuleert de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, wat helpt om je stemming en concentratie te verbeteren.
Daarnaast ervaren ADHD-ers specifieke voordelen van regelmatig bewegen:
Kies een vorm van beweging die bij je past om het langer vol te houden!
Extra tips voor kinderen met ADHD: Voor kinderen met ADHD werkt bewegen extra goed! Wel is het slim om minder competitieve sporten te kiezen, om overprikkeling te voorkomen.(2)(3)
Er is steeds meer bewijs dat onze darmflora een belangrijke rol speelt bij ADHD. Een gezonde balans van bacteriën in de darmen kan symptomen verminderen, omdat deze bacteriën de communicatie tussen de darmen en de hersenen beïnvloeden.
Suikers, gefrituurd voedsel en sterk bewerkte producten verstoren deze balans, dus het is verstandig om deze zo veel mogelijk te vermijden. Kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte producten zoals groenten, fruit en zelfgemaakte maaltijden.
Door gevarieerd te eten, zorg je niet alleen voor een gezonde darmflora, maar krijg je ook voldoende micronutriënten binnen die bijdragen aan een betere balans van neurotransmitters.
Extra tip: Als je dierlijke producten eet, zorg dan dat deze van goede kwaliteit zijn: Biologische eieren, gras gevoerd vlees en wilde vis.
Slecht slapen verergert vaak ADHD-symptomen. Slaap helpt je hersenen om hormonen en neurotransmitters in balans te houden. Zorg daarom voor een regelmatige, diepe nachtrust.
Enkele tips:
Een goede nachtrust kan een groot verschil maken in hoe je je overdag voelt en hoe je met je ADHD omgaat.
Concentratie en focus zijn uitdagingen bij ADHD. Zorg ervoor dat je werkruimte zo rustig mogelijk is:
Identificeer de prikkels die jou het meest afleiden en probeer ze zoveel mogelijk te vermijden voor een betere focus.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Maar er zijn nog veel meer aanpassingen die je kunt maken om op een natuurlijke manier meer controle krijgen over je ADHD-symptomen.
In ons Stappenplan ADHD-leefstijl ontvang je alle praktische tips die je nodig hebt om van ADHD of ADD je kracht te maken. Van bewuster eten en meer bewegen tot het gebruik van supplementen en rustgevende activiteiten.